Header Ads

Τσίπρας στην 84η ΔΕΘ: Αυτοκριτική, νέο παραγωγικό πρότυπο, συνολική αντιπολίτευση και «ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ»

Αυτοκριτική, νέο παραγωγικό πρότυπο, συνολική αντιπολίτευση και παρουσία ενός «ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ» ήταν το τετράπτυχο στο οποίο κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην 84η ΔΕΘ.

Το κεντρικό σύνθημα ήταν το «Είμαστε Εδώ», φράση με την οποία ξεκίνησε και την ομιλία του και έγινε δεκτή με παρατεταμένα χειροκροτήματα που θύμιζαν κομματική συγκέντρωση και με τον Αλ. Τσίπρα να σηκώνει το δεξί χέρι και να ευχαριστεί τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η περιοδεία του Τσίπρα στα περίπτερα της 84ης ΔΕΘ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που βλέπουμε δεν είναι πρόοδος, αλλά βαθιά συντήρηση». «Η χώρα έχει κυβέρνηση, αλλά έχει και μία ισχυρή, ισχυρότατη αντιπολίτευση,. Να το γνωρίζουν καλά αυτό», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Ορθιοι όλοι για τις Πρέσπες

Πάντως το πιο θερμό χειροκρότημα σε όλη την βραδιά ο Αλ. Τσίπρας το κέρδισε όταν αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών. Με τον κόσμο να είναι όρθιος και να χειροκροτεί διαρκώς, με πάθος πολιτικής συγκέντρωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «υποκριτές, διπλοπρόσωπους για λίγες ψήφους και ταυτόχρονα εγκλωβισμένους γιατί κανείς δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες και κυρίως γιατί ότι κάνεις το βρίσκεις μπροστά σου».

Ο μόνος που δεν χειροκροτούσε ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης που καθόταν στην πρώτη σειρά… Σημειώνεται ότι στην πρώτη σειρά του κατάμεστου, και με πολλούς ορθίους, Βελλίδειου ήταν εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων και των επιμελητηρίων, αλλά και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γενικότερα στην εξωτερική πολική της χώρας επιστρέφουμε από ότι φαίνεται στην εποχή της αδράνειας, αλλά και της σιωπής. Που ανεξάρτητα από το αν οφείλεται στις εσωκομματικές διαφορές ή στην ενοχή του Κ. Μητσοτάκη για τη στάση του στο ονοματολογικό, είναι μια στάση που κοστίζει στη χώρα ακριβά γιατί υπονομεύει και ακυρώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας, της Μακεδονίας μας, και κυρίως της Θεσσαλονίκης, στον τομέα οικονομικής εξωστρέφειας, της συνανάπτυξης και της οικονομικής αλληλεξάρτησης στα Βαλκάνια», εκτίμησε ο Αλ. Τσίπρας.

Μάλιστα επεσήμανε ότι στα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τις κυρώσεις που έχουν ψηφιστεί από την Ε.Ε. «παρά το ότι τα Τουρκικά ερευνητικά αλωνίζουν στη κυπριακή ΑΟΖ και φτάνουν ως το Καστελόριζο».

Παραγωγικό μοντέλο 4 προτεραιοτήτων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα βασισμένο σε 4 προτεραιότητες.

1) Δίκαιη ανάπτυξη: στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην ψηφιακή οικονομία, αλλά και σε στοχευμένες επενδύσεις στον Τουρισμό που θα συνδέουν τις τουριστικές μονάδες με την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση.
2) Οικοδόμηση νέου κοινωνικού κράτους. «Στον 21ο αιώνα καμία κοινωνία δεν πρέπει να εκδικείται και να περιθωριοποιεί όσους αποτυγχάνουν, όσους βρέθηκαν μπροστά σε ανυπέρβλητα εμπόδια, αλλά και όσους είχαν την ατυχία να μην ανήκουν στην τάξη των «κληρονόμων»», είπε ο Αλ. Τσίπρας υπερασπιζόμενος «τα θεμέλια στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια αλλά και την κοινωνική ασφάλιση».
3) Ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης: α) «ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους που εμείς ξεκινήσαμε, με σοβαρούς όρους για να τελειώνουμε οριστικά με τα πελατειακά δίκτυα». β) «ολοκλήρωση της τεράστιας προσπάθειας που ξεκινήσαμε για το Ψηφιακό Δημόσιο, με την αναβάθμιση των υποδομών και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων».
4) Διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και ασφάλεια για τους πολίτες: «Η ελευθερία και η ασφάλεια είναι έννοιες συμπληρωματικές και όχι αντιθετικές», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «ένα κράτος που την ίδια ώρα που καταπολεμά το έγκλημα, διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών και διευρύνει δικαιώματα και ελευθερίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Οι εκθέσεις που επισκέφθηκε με την σύζυγό του

Το βλέμμα της Μπ. Μπαζιάνα

Από τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της βραδιάς η συμφωνία της Μπέττυ Μπαζιάνα με όσα έλεγε ο σύζυγός της και το αστείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τον ΠΑΟΚ. «Δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους. Τρώνε από αυτά που με πολύ κόπο εμείς δημιουργήσαμε», τόνισε μέσα σε θερμά χειροκροτήματα ο Αλ. Τσίπρας με την κάμερα να δείχνει εκείνη την ώρα την Μπ. Μπαζιάνα να κουνά το κεφάλι της συμφωνώντας με την θέση που διατύπωνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

gew

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ως παράδειγμα την μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τους πλούσιους, αλλά και την ίδια μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, με αποτέλεσμα μία εταιρεία να κερδίζει 200 ευρώ και μία άλλη εταιρεία 200.000 ευρώ.

Ο ΠΑΟΚ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αργότερο, προς το τέλος της ομιλίας του, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάπλαση της Τούμπας και την δημιουργία νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ. Από τα αναμενόμενα χειροκροτήματα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεχώρισε εκείνο του πρ. υπουργού Οικονομικών και γνωστού φιλάθλου του ΠΑΟΚ. «Είναι το μόνο σημείο της ομιλίας μου που ο Τσακαλώτος χειροκροτεί πολύ έντονα. Δεν ξέρω γιατί…», σχολίασε χαμογελώντας.

Τα χειροκροτήματα

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα δεν ήταν τεχνοκρατική, αλλά πολιτική. Και γι’ αυτό διακόπηκε πολλές φορές από χειροκροτήματα.Το πρώτο χειροκρότημα ήταν όταν μίλησε για «το έργο της δικής μας κυβέρνησης». Το δεύτερο χειροκρότημα ήταν όταν είπε ότι «τον Αύγουστο του 2018 πετύχαμε μία μεγάλη τομή, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια».

ΡΤ

Και λίγα δευτερόλεπτα μετά ακολούθησε νέο χειροκρότημα, μόλις είπε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε «απόθεμα ασφαλείας 37 δις ευρώ, ενώ είχαμε παραλάβει άδεια ταμεία κυριολεκτικά». Και ακολούθησε νέο χειροκρότημα όταν υπενθύμισε ότι όσα εξήγγειλε πέρυσι στη ΔΕΘ «εφαρμόσθηκαν όλα». Το επόμενα χειροκρότημα ήταν για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Επαρχιώτικος νεοφιλελευθερισμός»

Αναφερόμενος στην πορεία της χώρας και ειδικά στην οικονομία ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «τα δύσκολα είναι πίσω μας», αλλά προειδοποίησε ότι η πορεία της οικονομίας «δεν θα είναι ευθύγραμμη». «Δεν αρκεί που βγήκαμε από την κρίση, χρειάζεται να μην επιστρέψουμε στο παραγωγικό πρότυπο και τις πολιτικές που μας οδήγησαν σε αυτή», είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δηλώνει φανατική υποστηρικτής του αποτυχημένου νεοφιλελεύθερου μοντέλου στην πιο επαρχιώτικη εκδοχή του». Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σύνδεση της κυβέρνησης με υπαλλήλους εταιρειών που λίγους μήνες πριν υπηρετούσαν ολιγάρχες», για το «πρωθυπουργικό σκάνδαλο» του διοικητή της ΕΥΠ και της τοποθέτησης «συνδέσμων» της ΕΥΠ σε όλα τα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς. «Γιατί ακολουθούν ένα μοντέλο που μας γυρίζει πίσω, σε σκοτεινές εποχές που μας ακολουθούσαν χαφιέδες;», αναρωτήθηκε μέσα σε χειροκροτήματα.

Με ρυθμικά χειροκροτήματα υποδέχθηκε ο κόσμος την αναφορά του Αλ. Τσίπρα στην τοποθέτηση του πρ. αρχηγού της ΕΛΑΣ Κ. Τσουβάλα ως γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τον οποίο, όπως είπε, ο ίδιος είχε ζητήσει την παραίτησή του για το Μάτι. «Υποκρισία» και «πολιτική τυμβωρυχία», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στη στάση του Κ. Μητσοτάκη.

Οι «διαπλοκές» της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξανεμίζει την μείωση του κόστους ενέργειας με τις αυξήσεις στη ΔΕΗ και απαξιώνει την εταιρεία για να πουλήσει στη συνέχεια ότι έχει την μεγαλύτερη αξία, όπως τον ΔΕΔΔΗΕ.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει δύο δώρα στον όμιλο Λάτση: α) δίνει μέσω χρηματιστηρίου τα ΕΛΠΕ και β) στο Ελληνικό η κυβέρνηση «προετοιμάζει τον κόσμο για ευνοϊκή χρηματοδότηση της εταιρείας» από τις ελληνικές τράπεζες τις οποίες «έχει αναχρηματοδοτήσει με το αίμα του ο ελληνικός λαός». «Αυτό είναι ανάπτυξη και κέρδη για τους λίγους και μάλιστα για τους χορηγούς της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη. Είναι πιστή αντιγραφή της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης που οδήγησε την χώρα στην κρίση», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην El Dorado προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να της δώσει κρατική επιδότηση και την δυνατότητα να βγάζει στο εξωτερικό τον χρυσό. «Αυτό ξεπερνά κάθε φαντασία. Όπως ξεπερνά κάθε φαντασία η επιλογή προνομιακής στήριξης και επιδότησης των εταιρειών κούριερ και της μοναδικής εταιρείας διανομής τύπου στη χώρα», τόνισε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο επικριτικός ήταν και για το μετρό της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι «τώρα ξαναγίνεται ανέκδοτο». Κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι αποφάσισε σ
«βάναυσο χτύπημα στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και αφόρητη παράταση στην ταλαιπωρία των πολιτών» επειδή έτσι «ο εργολάβος, δυστυχώς για το ελληνικό δημόσιο, θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει δεκάδες, εκατοντάδες εκατομμύρια αποζημιώσεων».

«Είμαστε εδώ για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να λέμε τις αλήθειες και ποια συμφέροντα και μοντέλο ανάπτυξης εξυπηρετεί ο κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι «αυτό το μοντέλο δεν θα το ονόμαζα ανάπτυξης για όλους αλλά μοντέλο ασυδοσίας».

Εργασιακά

Ξεχωριστή και εκτενής, όπως αναμενόταν, ήταν η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά. Ο κόσμος χειροκρότησε όταν άκουσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει το νόμο που υποχρεώνει στην δήλωση των υπερωριών, χάρις στον οποίο, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, μέσα στον ένα χρόνο που λειτούργησε δηλώθηκαν 6.000.000 ώρες εργασίας.

Το ίδιο θερμή ήταν και η υποδοχή του σχολίου ότι «μάλλον του ξέφυγε» του Κ. Μητσοτάκη και δεν μίλησε για αύξηση του κατώτατου μισθού. «στο δικό μας μοντέλο δεν είναι προτεραιότητα η ανάπτυξη για την αύξηση των μισθών, αλλά η αύξηση των μισθών για την ανάπτυξη», είπε εμφατικά.

Για το ασφαλιστικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «ποιος ζητά να ανοίξει το ασφαλιστικό» από την στιγμή που οι αναλογιστικές μελέτες Πρόκειται για «πρωτάκουστο ντηλ για συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας.

Για το προσφυγικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε «υποκρισία και δημαγωγία της ΝΔ» και ειρωνικά καλωσόρισε την ΝΔ στην πραγματικότητα. Κέρδισε μάλιστα θερμότατο χειροκρότημα όταν θύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αφαίρεση τον ΑΜΚΑ από τα πριοσφυγόπουλα.

Η αυτοκριτική

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε ευθεία αυτοκριτική. «Τα κάνατε όλα καλά; Όχι δεν τα κάναμε όλα καλά. Μακριά από μας η λογική της αυταρέσκειας, της αυτάρκειας και του ναρκισσισμού», είπα αναγνωρίζοντας 4 λάθη.
-«επιδείξαμε ατολμία να δράσουμε πιο γρήγορα και αποφασιστικά στη λήψη μέτρων ελάφρυνσης, όπως το δεύτερο πακέτο μέτρων για το 2019», ανέφερε. «Αυτό μας στοίχισε», είπε χαρακτηριστικά.
-«δεν επιδείξαμε αποφασιστικότητα να επιλύσουμε ζητήματα που αφορούν την λειτουργία του κράτους. Η κυβέρνηση δεν επέδειξε την τόλμη που χρειαζόταν να σπάσει δεσμούς και παράκεντρα που υπήρχαν σε όλους τους θεσμούς της κρατικής λειτουργίας».
-«μεγάλη μας αδυναμία να επικοινωνήσουμε την πολιτική μας και το έργο μας στους πολίτες».
-«το στίγμα μας στην περιβαλλοντική μας πολιτική»
Υπογραμμίζεται ότι τρία από τα λάθη που αναγνώρισε ο Αλ. Τσίπρας κυριολεκτικά «πνίγηκαν» μέσα στα χειροκροτήματα – δείγμα ότι ο κόσμος ήθελε να ακούσει τι πήγε λάθος και να αντιληφθεί ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το έχει αντιληφθεί. Τα λάθη που αποδέχθηκε με χειροκρότημα ο κόσμος αφορούσαν τη λειτουργία του κράτους, την αδυναμία στην επικοινωνία και την περιβαλλοντική πολιτική.

 

Κριτική στα ΜΜΕ

Στο στόχαστρο του Αλ. Τσίπρα βρέθηκαν και τα συστημικά μήντια. «Δεν είναι πρόοδος και το καθημερινό λιβάνισμα της κυβέρνησης που παρακολουθεί ο ελληνικός λαός στους δέκτες των τηλεοράσεών του. Εκεί όπου με σχεδόν Οργουελικό τρόπο η συντήρηση ονομάζεται πρόοδος, οι εκτροπές ονομάζονται αποφασιστικότητα, η συναλλαγή φιλοεπενδυτική πολιτική, οι αγράμματοι άριστοι και η τιμωρία των εργαζομένων φροντίδα», είπε.

 

 

Κώστας Πουλακίδας / HuffPost Greece
Από το Blogger.