Header Ads

Πού θα εστιάσει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ: Τα «5 κεφάλαια» και οι «παλινωδίες» του Μητσοτάκη

Την ατζέντα της ΔΕΘ ετοιμάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να προεδρεύει σε συσκέψεις με τους τομεάρχες του κόμματος και να δίνει οδηγίες σχετικά με την συγκρότηση ενός συνεκτικού σχεδίου προγράμματος. Κυρίως όμως αυτό που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ είναι να επισημάνει τις κυβερνητικές παλινωδίες και τα αποτελέσματα των επιλογών Μητσοτάκη. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο 5 κεφαλαίων το οποίο εμπλουτίζεται.

Για παράδειγμα ο Αλ. Τσίπρας θα εστιάσει στην απόφαση Μητσοτάκη να καθυστερήσει όλο το έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης για δύο επιπλέον έτη και να μετακινήσει τα αρχαία από το σταθμό της Βενιζέλου, προκαλώντας τις αντιδράσεις των αρχαιολόγων. Η πρόταση που είχε ξεκινήσει να υλοποιεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε συμφωνία με τους αρχαιολόγους και την διοίκηση Μπουτάρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης ήταν να κατασκευαστεί όλο το μετρό εντός χρονοδιαγράμματος και ο συγκεκριμένος σταθμός να παραδοθεί λίγο αργότερα με ανάδειξη όλων των αρχαιοτήτων.

Το δεύτερο που θα κάνει ο Αλ. Τσίπρας στη Μακεδονία είναι να αναδείξει την αλλαγή στάσης της ΝΔ για την συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλέσει τον Κ. Μητσοτάκη να εξηγήσει πώς ακριβώς συνέβαλε η Κομισιόν στην ανταλλαγή της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη διάσωση των συντάξεων. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι έχουν «το πάνω χέρι» μετά το διορισμό του νέου Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, που δήλωνε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική και δεν αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμών και εθνικισμών. Επιπλέον θέλουν να αποκόψουν την ΝΔ από την σύμφυση με τις εθνικιστικές ομάδες που την στήριξαν στις εκλογές..

Τα πλεονάσματα και συνολικά η οικονομία θα είναι ο τρίτος άξονας του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Στο κεφάλαιο αυτό ο Αλ. Τσίπρας θα επισημάνει ότι η ΝΔ οικειοποιείται μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (μείωση ΕΝΦΙΑ, διατήρηση 13ης σύνταξης), ενώ ταυτόχρονα μεταθέτει στοχευμένες ελαφρύνσεις για την μεσαία τάξη που θα ίσχυαν από 1η Ιανουαρίου 2020 για το τέλος της τετραετίας (κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση στο 50% της προκαταβολής φόρου).

Επιπρόσθετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξει και τις δυσμενείς για τους εργαζόμενους αλλαγές στα εργασιακά. Τον τόνο της παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου «επανήλθαμε στο καθεστώς που λέει ‘σε απολύω για κανέναν λόγο ή για όποιον λόγο γουστάρω’».

Ο Αλ. Τσίπρας θα υπογραμμίσει ακόμη ότι η ΝΔ επιδιώκει την άλωση του κράτους και των θεσμών με αναφορές από την τροπολογία για τον διοικητή της ΕΥΠ έως την εκπαραθύρωση της διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Κώστας Πουλακίδας
Από το Blogger.