Header Ads


ΓΛΙΤΩΣΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100€ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!

Συγκρίνετε τις τιμές ΟΛΩΝ των παρόχων ρεύματος και βρείτε το καλύτερο!
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Η Ιλχάν Ομάρ απαντά στον ελληνο-αμερικανό που της επιτέθηκε για τις δηλώσεις για την 11η Σεπτεμβρίου

Ο Νικ Χάρος κατά τις εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου απευθύνθηκε από το βήμα των ομιλητών στην Ιλχάν Ομάρ. 

Η Ιλχάν Ομάρ, βουλευτής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ και μια από τις τέσσερις γυναίκες μέλη του Κογκρέσου στις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ επιτίθεται συστηματικά αποκαλώντας τες «συμμορία», δέχθηκε για μια ακόμη φορά σκληρή κριτική για τις δηλώσεις που είχε κάνει προ μηνών για την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. 

Πολλοί θυμήθηκαν μια συγκεκριμένη φράση, από ομιλία της Ομάρ σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου με αφορμή των πρόσφατη θλιβερή επέτειο: «Κάποιοι άνθρωποι έκαναν κάτι». Η φράση της αυτή, είχε βέβαια απομονωθεί από το περιεχόμενό της όπως επισημαίνει η αμερικανική έκδοση της HuffPost, και είχε μετατραπεί σε μια ευκαιρία για πολλούς Ρεπουμπλικάνους, μεταξύ των οποίων ο Τραμπ, να κατηγορήσουν τη γυναίκα πως ως μουσουλμάνα προσπαθούσε να υποβαθμίσει το ιστορικό γεγονός.

Το θέμα έλαβε γρήγορα διαστάσεις και σχολιάστηκε ευρέως, όχι μόνο από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και από πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας από αυτούς που προφανώς είχαν ενοχληθεί από τη φράση της Ομάρ και τη θυμήθηκαν πριν μερικές ημέρες ήταν και ένας Ελληνο-αμερικανκός, ο Νικόλας Χάρος ο νεώτερος η μητέρα του οποίου σκοτώθηκε κατά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

 

Κατά τη διάρκεια λοιπόν των πρόσφατων εκδηλώσεων στη μνήμη των θυμάτων, ο κ.Χάρος επέλεξε να φορέσει μια μαύρη μπλούζα στην οποία ήταν τυπωμένη η φράση της Ομάρ.

Επίσης όμως ήταν και ένας εκ των ομιλητών. Έτσι, όταν μετά την ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων ανέβηκε στο βήμα και πήρε τον λόγο, απευθύνθηκε στη βουλευτή. «Κυρία, μιλώντας τελείως αντικειμενικά, ξέρουμε ποιοι έκαναν τι...Οι συνταγματικές μας ελευθερίες και οι χριστιανο-ιουδαϊκές αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε το έθνος μας, δέχθηκαν επίθεση. Αυτό έκαναν “κάποιοι”. Το καταλαβαίνεις τώρα;» κατέληξε, ενώ οι παρευρισκόμενοι τον χειροκρότησαν θερμά.

H Ιλχάν Ομάρ.

 

Η Ιλχάν, έχοντας ενημερωθεί για τις δηλώσεις και τη στάση του κ.Χάρου, κατά την εμφάνισή της στοCBS και στην εκπομπή Face of the Nation εξέφρασε τη συμπάθειά της στο πρόσωπο του ελληνο-αμερικανού και του απάντησε προσπαθώντας να εξηγήσει το νόημα των επίμαχων δηλώσεών της.

«Σίγουρα δεν μπορώ να καταλάβω το φορτίο του πόνου που σηκώνουν τα θύματα...οι οικογένειες της 11ης Σεπτεμβρίου...Νομίζω όμως ότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι δεν ξεχνάμε και τα όσα ακολούθησαν των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου. Πολλοί Αμερικανοί τώρα βλέπουν πως έχουν στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων» ανέφερε, θίγοντας των θέμα των νόμων που ελήφθησαν μετά την τρομοκρατική επίθεση (οι αποκαλούμενοι π.χ. «Πατριωτικοί Νόμοι») βάσει των οποίων πολλά εκ των δικαιωμάτων των πολιτών που αφορούν περιορισμούς σχετικά με τη σύλληψη, την ανάκριση, τον χρόνο και τους όρους κράτησης, τη δίκη κλπ καταπατούνται πλέον νόμιμα.

Συνεχίζοντας, η Ομάρ υποστήριξε πως οι προηγούμενες δηλώσεις της για τις οποίες δέχεται σφοδρή κριτική, είχαν σκοπό να αναδείξουν ένα υπαρκτό κατά την ίδια, πρόβλημα. Ότι δηλαδή οι επιθέσεις είχαν επίσης ως αποτέλεσμα η προκατάληψης σε βάρος της μουσουλμανικής κοινότητας να γίνει πολύ πιο έντονη αφού όλο και περισσότεροι θεωρούν πως όλοι οι μουσουλμάνοι είναι βίαιοι και ικανοί για τέτοιες πράξεις, αν και αυτές διαπράχθηκαν από μια πάρα πολύ μικρή μερίδα.

«Αυτό στο οποίο πραγματικά αναφερόμουν ήταν πως εγώ η μουσουλμάνα όχι μόνο υπέφερα ως Αμερικανίδα που είχε δεχθεί επίθεση εκείνη την ημέρα αλλά την επομένη ξύπνησα και οι συμπατριώτες του Αμερικανοί με αντιμετώπιζαν σαν ύποπτη».

Τέλος είπε πως η αποστολή της στο Κογκρέσο είναι να ανοίξει συζητήσεις που μέχρι τώρα δεν γίνονταν και να μιλήσει για «τους ανθρώπους που για πολύ καιρό είχαν χάσει τη φωνή τους». 

«Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για ένα νέο Κογκρέσο» επισημαίνοντας την έντονη διαφορετικότητα στη σύνθεσή του αφού αποτελείται από ανθρώπους  διαφορετικών φυλών, εθνοτήτων, θρησκειών. «Αλλά είμαστε επίσης διαφορετικοί και σε ό,τι αφορά την οπτική μας, τον πόνο μας, τις αγωνίες μας, τις ελπίδες μας και τα όνειρα που έχουμε για το είδος της Αμερικής που θέλουμε να διαμορφώσουμε για όλους μας».

To αποτέλεσμα βέβαια όλου αυτού ήταν ξεκινήσει ένας νέος γύρος κριτικής προς την Ομάρ σχετικά με την δήλωσή της και μεταξύ των πρώτων που έσπευσαν να κάνουν σχετικές αναρτήσεις και σχόλια ήταν φυσικά ο Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα έκανε retweet ανάρτηση του κωμικού ηθοποιού Τέρενς Κ. Γουίλιαμς ο οποίος υποστηρίζει πως η Ομάρ «έκανε πάρτι για την 11η Σεπτεμβρίου», υποστηρίζει τον Τραμπ και δηλώνει πως η Ομάρ «πρέπει να φύγει» (#IlhanOmarisMustGo) ενώ έχει αναρτήσει και σχετικό βίντεο με δικά του σχόλια. 

Πηγές: HuffPost US, CBS

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.