Header Ads

Οι 10 μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες και το μερίδιο της Σαουδικής Αραβίας που αναστατώνει την αγορά

Man in white kandura looking at oil field in desert. Vector illustration.

Μετά τις επιθέσεις με drones σε δύο μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο εκτιμάται πως η δυνατότητα παραγωγής της χώρας μειώθηκε κατά περίπου 50%. Οι επιθέσεις διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, δηλαδή σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.

Ήδη υπάρχουν ανησυχίες πως η τιμή του πετρελαίου θα ακολουθεί ανοδική πορεία, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της BP η Σαουδική Αραβία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στο Inforgraphic του Statista, που βασίζεται στα συγκεκριμένα στοιχεία, στη Σαουδική Αραβία αντιστοιχεί το 13% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου ενώ πρώτες είναι οι ΗΠΑ με 16,2% ενώ τρίτη έρχεται η Ρωσία με 12,1%.

Infographic: The World's Biggest Oil Producers | Statista You will find more infographics at Statista

 

Η άνοδος των τιμών, ο Πούτιν και η επιθετικότητα Τραμπ

Η τιμή του πετρελαίου ανήλθε σήμερα, Δευτέρα, σε υψηλό τετραμήνου, σύμφωνα με το Reuters. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψαν άνοδο σχεδόν 20% κάποια στιγμή νωρίτερα σήμερα ενώ τα αντίστοιχα για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 16%. Οι τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού αργού ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο. Ωστόσο, υποχώρησαν από τα υψηλά τους επίπεδα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας για να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία.

Στις 09:40 ώρα Ελλάδας, τα futures για το μπρεντ κατέγραψαν άνοδο 10% στα 66,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύθηκε κατά 9% στα 59,82 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια στιγμή ο Τραμπ δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για πιθανή απάντηση στα χτυπήματα στις σαουδαραβικές εγκαταστάσεις- γεγονός που προκαλεί πρόσθετη νευρικότητα στην αγορά πετρελαίου αφού υπάρχει ανησυχία για νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Και εν μέσω όλων αυτών, η Ρωσία -που όπως επισημάνθηκε είναι η τρίτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο- δηλώνει πως υπάρχει αρκετό πετρέλαιο στα παγκόσμια αποθέματα για να αντικαταστήσει την παραγωγή που έχασε προσωρινά η Σαουδική Αραβία.

 

 

Η συμφωνία μείωση της παραγωγής

Επίσης όπως δήλωσε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, σύμμαχος του Ριάντ στη συμφωνία για μείωση της παραγωγής, το Κρεμλίνο εμμένει στις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας για την παραγωγή πετρελαίου και είναι πρώιμο να μιλά κανείς για πιθανές αλλαγές στα επίπεδα παραγωγής.

Η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν στρατηγικά αποθέματα εκατοντάδων εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα δώσει το ‘πράσινο φως’ για τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Βαρκίντο συζήτησε τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Πετρελαίου (IEA) Φατίχ Μπιρόλ. Και οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που «η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας», σύμφωνα με πηγή του ΟΠΕΚ

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ρωσία θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση πριν προχωρήσει σε κάποια ενέργεια αναφορικά με την παραγωγή.

Πηγές: BP, Statista, Reuters

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.