Header Ads

Φρεντ, το πλωτό ρομπότ που μπορεί να δώσει τη λύση για τα σκουπίδια στον Ειρηνικό Ωκεανό

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, οι ωκεανοί του πλανήτη μας θα φιλοξενούν περισσότερα πλαστικά σκουπίδια απ′ ότι ψάρια, σύμφωνα με την ΜΚΟ «Καθαρή Μπλε Θάλασσα» (Clear Blue Sea), που εδράζεται στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Η εν λόγω οργάνωση, μάλιστα, συνεργάζεται με δεκάδες νέους μηχανικούς για να αποτρέψει αυτή τη δυσοίωνη πρόβλεψη.

Στα ύδατα της Mission Point Park, παραλίας του Σαν Ντιέγκο, υπήρχε ένα παράξενο θέαμα το πρωί της Παρασκευής: Ένα πλωτό ρομπότ, που φέρει το όνομα FRED, υπόσχεται να εξαφανίσει τα πλαστικά των ωκεανών, σύμφωνα με τους δημιουργούς τους.

Πρόκειται για μια πολύμηνη δουλειά από μια αφοσιωμένη ομάδα φοιτητών, πρακτικάριων και εθελοντών που έχει στόχο να καθαρίσει την περιοχή του Ειρηνικού που μαστίζεται από τα σκουπίδια, τη λεγόμενη «Great Pacific garbage patch».

Ο FRED λειτούργησε για πρώτη φορά την Παρασκευή, καθώς είχε σαν αποστολή να μαζέψει από την παραλία μπαλάκια του πινγκ πονγκ που πέταξαν οι κατασκευαστές του για να τον τεστάρουν.

«Πρόκειται απλά για μια απόδειξη αυτών που πραγματικά μπορεί να προσφέρει η εφεύρεσή μας», δηλώνει ο μηχανικός Ντέσμοντ Τζόουνς.

Το σχέδιο πίσω από το FRED είναι απλό. Δύο πτερύγια μπροστά μαζεύουν τα πλαστικά μέσα σε έναν ιμάντα μεταφοράς και στη συνέχεια στέλνοντας στο καλάθι συλλογής των απορριμμάτων. Κινείται με τηλεχειριστήριο, ανάλογο με αυτά που κινούνται τα τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια. Στη ράχη του διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες, ώστε να κινείται με ηλιακή ενέργεια.

Δεν αρκούν, όμως, μόνο μπαλάκια του πινγκ πονγκ για να καθαριστεί ολόκληρος ωκεανός που δεινοπαθεί από τα σκουπίδια.

«Ξεκινάμε από τα μικρά, ώστε να μην αποτύχουμε στην πορεία», εξηγεί η Γιασμίν Γκονζάλες, μηχανικός.

Αυτή η έκδοση του FRED είναι η φάση 2 ενός έργου τεσσάρων φάσεων. Αν όλα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί, η φάση 4 θα έρθει σε λειτουργία το 2023.

Το FRED δεν έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζει την αυξανόμενη ποσότητα μικροπλαστικών στους ωκεανούς μας, αλλά για την πρόληψη ώστε να μην φτάσουμε ξανά στο σημείο όπου βρίσκεται το «Great Pacific Garbage Patch»

 

Πηγή: kpbs 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.