Header Ads

Διεθνής ανησυχία για τις φωτιές στον Αμαζόνιο- για «παρέμβαση» μιλά ο Μπολσονάρου

Εν μέσω του διεθνούς προβληματισμού και των επικρίσεων σχετικά με τις πυρκαγιές που μαίνονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, Τζαΐρ Μπολσονάρου, παραδέχτηκε την Πέμπτη πως ενδεχομένως αγρότες να βάζουν παράνομα τις φωτιές- αλλά απαίτησε από τις ξένες δυνάμεις να μην παρεμβαίνουν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους μέσω του Twitter για τις φωτιές, που έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, καταστρέφοντας μεγάλες εκτάσεις του δάσους, που θεωρείται ζωτικής σημασίας μέσο προστασίας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

 

 

Ο Μπολσονάρου αντέδρασε οργισμένα σε αυτό που χαρακτήρισε ως «παρέμβαση».

«Αυτές οι χώρες που στέλνουν χρήματα εδώ, δεν τα στέλνουν από ελεημοσύνη...τα στέλνουν με σκοπό να παρέμβουν στην εθνική μας κυριαρχία» είπε σε τοποθέτησή του μέσω του Facebook Live. Ωστόσο, την Πέμπτη είχε πει ότι η Βραζιλία από μόνη της δεν έχει τους πόρους για να θέσει τις φωτιές υπό έλεγχο.

«Η Αμαζονία είναι μεγαλύτερη από την Ευρώπη, πώς αντιμετωπίζεις τις εγκληματικές φωτιές σε μια τέτοια περιοχή;» είπε σε δημοσιογράφους, φεύγοντας από την προεδρική κατοικία. «Δεν έχουμε τους πόρους για κάτι τέτοιο».

Οι φωτιές στον Αμαζόνιο έχουν αυξηθεί κατά 83% φέτος σε σχέση με την ίδια περίοδο έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Αν και είναι τακτικό και φυσικό φαινόμενο κατά την περίοδο της ξηρασίας αυτή την εποχή του έτους, οι περιβαλλοντολόγοι απέδωσαν την απότομη αύξηση σε αγρότες που βάζουν φωτιές για να καθαρίσουν εκτάσεις για καλλιέργειες.

 

 

Οι αγρότες φαίνονται να έχουν ενθαρρυνθεί από τον ακροδεξιό πρόεδρο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο. Ο Μπολσονάρου έχει επανειλημμένα πει πως πιστεύει ότι η Βραζιλία θα έπρεπε να ανοίξει τον Αμαζόνιο σε επιχειρηματικά συμφέροντα, επιτρέποντας σε εξορυκτικές, αγροτικές και υλοτομικές εταιρείες να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς του πόρους. Την Τετάρτη κατηγόρησε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις πως βάζουν τις φωτιές, χωρίς να δώσει αποδείξεις για αυτό. Εμφανίστηκε να κάνει πίσω την Πέμπτη, όταν είπε για πρώτη φορά πως ίσως για τις φωτιές να ευθύνονται αγρότες.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Μακρόν χαρακτήρισε στο Twitter τις φωτιές μια «διεθνή κρίση», που θα έπρεπε να συζητηθεί στη σύνοδο της G7 που θα αρχίσει το Σάββατο στο Μπιαρίτς της Γαλλίας. Η Βραζιλία δεν είναι μεταξύ των χωρών της G7.

Ο Γκουτέρες εξέφρασε τον «βαθύ του προβληματισμό» για τις φωτιές, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να αντέξουμε μεγαλύτερη ζημιά σε μια σημαντική πηγή οξυγόνου και βιοποικιλότητας».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε πως πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ανήκει στην ατζέντα της G7. Σύμφωνα με εκπρόσωπό ης, χαρακτήρισε τις φωτιές «σοκαριστικές και απειλητικές» και δήλωσε πεπεισμένη πως το θέμα πρέπει να συζητηθεί στη G7.

 

 

Ο Μπολσονάρου κατηγόρησε το Μακρόν πως εμπλέκεται για «πολιτικά οφέλη», κάνοντας λόγο για «αποικιακό τρόπο σκέψης».

Η Κολομβία, στην οποία ανήκει μέρος της Αμαζονίας, πρόσφερε τη στήριξή της την Πέμπτη. «Οι κολομβιανές αρχές ήδη εργάζονται για να συγκρατήσουν την εξάπλωση αυτών των πυρκαγιών προς τα κολομβιανά εδάφη και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τους γείτονές μας» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Σημειώνεται πως στη Βραζιλία ανήκει το 60% της Αμαζονίας. Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η Νορβηγία και η Γερμανία σταμάτησαν τη χρηματοδότηση για προγράμματα αντιμετώπισης της αποδάσωσης στη Βραζιλία, λόγω προβληματισμών ως προς τις αλλαγές στον τρόπο που επιλέγονται έργα και διάφορα projects επί της κυβέρνησης Μπολσονάρου. Ερωτηθείς για την απώλεια της γερμανικής χρηματοδότησης, ο Μπολσονάρου είχε πει «η Βραζιλία δεν τη χρειάζεται».

Πυρκαγιές μαίνονται επίσης και στη Βολιβία, όπου εκτιμάται πως έχει καεί μια περιοχή μεγέθους που αντιστοιχεί στην έκταση της πολιτείας του Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ μέσα στις τελευταίες ημέρες.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.