Header Ads

Ημίμετρα από τον Τραμπ για τον έλεγχο της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ

Σε ημίμετρα καταφεύγει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά την διπλή ένοπλη επίθεση με τα 29 θύματα στο Τέξας και το Οχάιο και υπό την πίεση νέων διαδηλώσεων υπέρ του ελέγχου της οπλοκατοχής και τις βολές κατά του ιδίου περί υποδαύλισης του ρατσιστικού μίσους με την προεκλογική του ρητορική.

Ο Τραμπ κάλεσε σήμερα τους βουλευτές να υιοθετήσουν νομοθεσία η οποία θα προβλέπει να υποβάλλεται σε αυστηρό έλεγχο το ιστορικό αυτών που θέλουν να αγοράσουν πυροβόλα ενώ αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία από τον Λευκό Οίκο. 

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter «Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί πρέπει να ενωθούν και να εξασφαλίσουν αυστηρούς ελέγχους του ιστορικού, ίσως ακόμη παντρεύοντας τη νομοθεσία αυτή με την απελπιστικά αναγκαία μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση». Και συνεχίζει: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είναι μάταιος ο θάνατος αυτών που πέθαναν στο Ελ Πάσο στο Τέξας και στο Ντέιτον στο Οχάιο». 

 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί το Gun Violence Archive  από τον Ιανουάριο του 2014 έως σήμερα περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε βία περιστατικά τα οποία αφορούσαν τη χρήση όπλων καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι επιθέσεις όπως αυτές σε Τέξας και Οχάιο αλλά και η ευρεία χρήση όπλων στους δρόμους των ΗΠΑ, τα δυστυχήματα, οι δολοφονίες, κ.α. Για τη ακρίβεια από το 2014 ο αριθμός των νεκρών αυξάνει διαρκώς. 

To 2017 μάλιστα ήταν χρονιά με ρεκόρ θανάτων αφού σύμφωνα με τους New York Times σε ό,τι αφορά τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σε περιστατικά που περιελάμβαναν χρήση όπλων. 

Infographic: 80,000 People Killed By U.S. Gun Violence In 5 Years  | Statista You will find more infographics at Statista

 

Βέβαια μια από τις πρώτες παρατηρήσεις που μπορούν να γίνουν σχετικά με την ανάρτησή του είναι ότι το πρόβλημα νόμιμης πρόσβασης οποιουδήποτε στις ΗΠΑ σε όπλα δεν μπορεί να λυθεί τόσο εύκολα με ένα μόνο μέτρο όπως ο έλεγχος του παρελθόντος του επίδοξου αγοραστή. Όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις πολύνεκρων επιθέσεων, τα θύματα δεν είχαν καν ποινικό μητρώο ενώ άτομα που περιβάλλοντός τους συχνά δηλώνουν πως δεν είχαν δώσει ποτέ αφορμή για να φανταστούν πως μπορεί να κάποια μέρα να έσπερναν τον τρόμο και τον θάνατο. Βέβαια συνήθως είχαν μια έντονη παρουσία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η διαβόητη 8Chan (ο 21χρονος τρομοκράτης στο Ελ Πάσο είχα ανεβάσει σε αυτό το ρατσιστικό μανιφέστο του όπως και ο τρομοκράτης του Κράισττσερτς στη Νέα Ζηλανδία). 

Και φυσικά και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως η αντιμετώπιση της οπλοκατοχής απαιτεί τόσο μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό της αλλά και μια μακρά διαδικασία,  με στοχευμένες πολιτικές, για την αλλαγή της ίδιας της κουλτούρας που υπάρχει στις ΗΠΑ. Και φυσικά ούτε που κάνει λόγο για αλλαγή της 2ης Τροπολογίας που προβλέπει σε όλους τους αμερικανούς πολίτες το δικαίωμα να φέρουν όπλα χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς.

Επίσης όμως ο Τραμπ τη στιγμή που προτείνει ένα «πάντρεμα» του μεταναστευτικού νόμου με τη λήψη του μέτρου που προωθεί για την οπλοκατοχή είναι αδύνατον να υπάρξει. Αυτό καθώς τα μέτρα που προτείνει για το μεταναστευτικό συναντούν σοβαρές αντιστάσεις και μία πιθανή απόρριψή τους θα συμπαρέσυρε και το προτεινόμενο μέτρο για τον έλεγχο των όπλων. Άρα αφενός το μέτρο δεν θα περνούσε παρά τις δήθεν αγαθές προθέσεις του Τραμπ ενώ οι Δημοκρατικοί που θα αντιδρούσαν στις προβλέψεις για το μεταναστευτικό θα ήταν εκτεθειμένοι αφού θα αναγκάζονταν να καταψηφίσουν και το μέτρο για την οπλοκατοχή. 

 Πηγές: New York Times, Gun Violence Archive, Statista

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.