Header Ads

Συρία: Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη Χαν Σεϊχούν

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν την Κυριακή στη Χαν Σεϊχούν, πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας πάνω σε αυτοκινητόδρομο στρατηγικής σημασίας, όπου εκτυλίσσονται σφοδρές μάχες με τζιχαντιστές και αντάρτες, ανέφερε μια ΜΚΟ.

Τις προηγούμενες ημέρες δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, απέσπασαν από τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες διάφορα χωριά δυτικά της Χαν Σεϊχούν.

Από την πόλη διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Δαμασκό με τη μητρόπολη του Χαλεπιού (βόρεια), αστικά κέντρα που βρίσκονται αμφότερα υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

 «Οι δυνάμεις του καθεστώτος εισήλθαν στη Χαν Σεϊχούν για πρώτη φορά αφότου είχαν χάσει τον έλεγχό της το 2014», ανέφερε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας της Ιντλίμπ και τομείς των γειτονικών επαρχιών της Χάμας, του Χαλεπιού και της Λαττάκειας συνεχίζουν να τελούν εκτός του ελέγχου του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

 Στην περιοχή της Ιντλίμπ, όπου κυριαρχεί η τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας του δικτύου της Αλ Κάιντα) και είναι επίσης παρούσες κάποιες οργανώσεις ανταρτών, γίνονται από τα τέλη του Απριλίου σχεδόν καθημερινά βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις του καθεστώτος και της συμμάχου του Ρωσίας.

 «Οι δυνάμεις του καθεστώτος προέλασαν σε συνοικίες στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης και κατέλαβαν πολλά κτίρια, όμως οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται», είπε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

 Τουλάχιστον 59 αντάρτες και τζιχαντιστές και 28 στελέχη των δυνάμεων του καθεστώτος σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες από το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με την οργάνωσή του.

 Τζιχαντιστές και αντάρτες προβάλλουν «σθεναρή αντίσταση» στις δυνάμεις του καθεστώτος χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων «βομβιστές καμικάζι» για να τις απωθήσουν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

 Από τα τέλη Απριλίου, τουλάχιστον 1.400 τζιχαντιστές και αντάρτες και 1.200 μαχητές των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί στην Ιντλίμπ, κατά τη ΜΚΟ. Επιπλέον, έχουν σκοτωθεί 860 άμαχοι στους βομβαρδισμούς.

 Πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, που τονίζει πως φοβάται νέα ανθρωπιστική «καταστροφή».

 Στην περιοχή της Ιντλίμπ είχε συμφωνηθεί να δημιουργηθεί «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» τον Σεπτέμβριο του 2018 από την Τουρκία, προστάτιδα δύναμη ορισμένων οργανώσεων ανταρτών, και τη Ρωσία. Η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε παρά μόνον εν μέρει, αφού οι τζιχαντιστές απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο να αποσυρθούν.

 (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.