Header Ads

Τζόνσον: Τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών στις 31 Οκτωβρίου

Οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ζουν στην Βρετανία κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με πλήρες χάος, καθώς η κυβέρνηση Τζόνσον σχεδιάζει αυστηρότερους ελέγχους στην περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία. 

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στην Βρετανία θα τερματιστεί εν μία νυκτί στις 31 Οκτωβρίου, αν η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. γίνει χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Η εκπρόσωπος του Τζόνσον αποκάλυψε ότι αμέσως μετά οι έλεγχοι στα βρετανικά σύνορα θα είναι «πολύ σκληρότεροι».

«Η ελεύθερη κυκλοφορία, όπως ισχύει σήμερα, θα σταματήσει στις 31 Οκτωβρίου, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει από την Ε.Ε.» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αμέσως θα τεθούν σε ισχύ πολύ αυστηρότεροι κανόνες σε ότι αφορά την εγκληματικότητα για όλα τα άτομα που μπαίνουν στην χώρα. Οι λεπτομέρειες των αλλαγών του νέου συστήματος μετανάστευσης είναι υπό συζήτηση.»

Η κυβέρνηση της προκατόχου του Μπόρις Τζόνσον, Τερέζας Μέι, σχεδίαζε να διατηρήσει τους ισχύοντες κανονες για την ελεύθερη μετακίνηση εντός Βρετανίας μέχρι το 2021. Οπως όμως αποκαλύφθηκε, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών έδωσε περιθώριο μόλις 8 εβδομάδων στους αρμόδιους αξιωματούχους για να φτιάξουν τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν αμέσως μόλις η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. Οι λεπτομέρειες του νέου σχεδίου θα ανακοινωθούν «σύντομα», σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο. 

Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια πολίτες χωρών της Ε.Ε. ζούν σήμερα στην Βρετανία χωρίς μόνιμες άδειες παραμονής και αναμένεται να πληγούν άμεσα στην περίπτωση του Brexit χωρίς συμφωνία. 

«Είναι ντροπή. Η κυβέρνηση Τζόνσον συνδέει τους Ευρωπαίους πολίτες με την εγκληματικότητα» δήλωσε στην HuffPost εκπρόσωπος της οργάνωσης «The3Million», που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των περισσότερων από τρία εκατομμύρια Ευρωπαίων που ζουν στην Βρετανία. «Απαιτούμαι από τον πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του απέναντι στους Ευρωπαίους μετανάστες, αντί να δημιουργήσει το τοξικό έδαφος για ένα ακόμα χειρότερο σκάνδαλο σαν το Windrush, αντιμετωπιζόντάς μας ως ενόχους μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητά μας...»

Το σκάνδαλο Windrush συνέβη το 2018, όταν Βρετανοί πολίτες που ζούσαν επί χρόνια στην Βρετανία και επέστρεψαν από ταξίδι στην Καραϊβική, κρατήθηκαν παρανόμως, συνελήφθησαν και απελάθηκαν, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. 

Οι επικριτές του σχεδίου της κυβέρνησης Τζόνσος φοβούνται ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα ταξιδεύσουν εκτός Βρετανίας μετά το τέλος Οκτωβρίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέους συνοριακούς ελέγχους κατά την επιστροφή τους κι όσοι έχουν στο ενεργητικό τους καταδίκες για πλημμελήματα, είναι πολύ πιθανόν να μείνουν εκτός χώρας. 

Μόνον ένα εκατομμύριο από τα τρία εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών που ζούν στην Βρετανία έχουν εξασφαλίσει μέχρι στιγμής μόνιμες άδειες παραμονής, οι οποίες θα υπογραφούν μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Τα υπόλοιπα δύο εκατομμύρια θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση στην περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία. 

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, οι νέοι μεταναστευτικοί κανόνες είναι μάλλον απίθανο να είναι έτοιμοι να τεθούν σε εφαρμογή στις 31 Οκτωβρίου και οι αλλαγές μπορεί να μην είναι «και τόσο διαφορετικές» από το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης. 

Ο συμβολισμός, ωστόσο, είναι σημαντικός: «Το τέλος της ελεύθερης μετακίνησης παίζει θεμελιώδη ρόλο στην προσπάθεια να πάρουμε πίσω τον έλεγχο της χώρας.»

 

Paul Waugh
Από το Blogger.