Header Ads


ΓΛΙΤΩΣΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100€ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!

Συγκρίνετε τις τιμές ΟΛΩΝ των παρόχων ρεύματος και βρείτε το καλύτερο!
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Μέρκελ σε Τζόνσον: Προθεσμία 30 ημερών για το backstop

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έκρινε πιθανή την εξεύρεση μιας λύσης εντός «30 ημερών», στο ακανθώδες θέμα του ιρλανδικού backstop, προτού η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε ότι το backstop έχει σχεδιαστεί ως ένα προσωρινό μέτρο για να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βρετανίας κι ότι η ΕΕ εικάζει ότι οι δύο πλευρές θα βρουν μια λύση έπειτα από δύο χρόνια.

«Όμως, μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, τις επόμενες 30 ημέρες, γιατί όχι;» και τότε το «δίχτυ ασφαλείας θα είναι άχρηστο», υποστήριξε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, απευθύνοντας έκκληση «να καταβληθούν προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτό».

Το επονομαζόμενο backstop θα απαιτούσε η Βρετανία να υπακούσει σε ορισμένους κανονισμούς της ΕΕ, εάν δεν βρισκόταν άλλος τρόπος για να παραμείνει «αόρατο» το σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε στη Μέρκελ ότι η Βρετανία επιθυμεί μια συμφωνία για το Brexit, όμως το «αντιδημοκρατικό» backstop πρέπει να αποσυρθεί για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μια εξόδου χωρίς συμφωνία, την 31η Οκτωβρίου.

Η Άγγελα Μέρκελ επισήμανε πως θα ήθελε η Βρετανία να πει με λεπτομέρειες τι μορφή θα είχε μια λύση για το πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων.

«Εμείς θα ακούσουμε πρώτα τις προτάσεις της Βρετανίας. Ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς» τόνισε.

«Και αφού καταφέραμε να συζητήσουμε και να επιλύσουμε θέματα με φαντασία στους κόλπους της ΕΕ, πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους κι εδώ κι αυτό θα είναι το μέλημά μας».

«Επομένως, θα έλεγα από τη γερμανική πλευρά, κι αυτό θα συζητήσουμε σήμερα, ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη μια έξοδος, προϊόν διαπραγμάτευσης, από την ΕΕ, όμως έχουμε επανειλημμένως σημειώσει ότι είμαστε επίσης προετοιμασμένοι εάν μια τέτοια έξοδος δεν ευοδωθεί».

 

Τι έγινε νωρίτερα 

Με το σύνθημα «Σταματήστε το Brexit» υποδέχτηκαν διαδηλωτές τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ο οποίος έφτασε στην καγκελαρία για συνομιλίες με την Άγγελα Μέρκελ.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία για την αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ, ο Τζόνσον δεν απάντησε.

Η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη μεταξύ των δύο ηγέτων αφότου ο Τζόνσον ανέλαβε την πρωθυπουργία, τον Ιούλιο.

Όλοι αναρωτιούνται τι θα πετύχει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας με τους ηγέτες της ΕΕ.

Στην επιστολή του Τζόνσον στον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία αναφέρεται στα προβλήματα που βλέπει στη Συμφωνία Αποχώρησης του Νοεμβρίου, που διαπραγματεύθηκε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι, απαίτησε να διαγραφεί από το κείμενο ο αμφιλεγόμενος μηχανισμός ασφαλείας για την αποφυγή της δημιουργίας σκληρών συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, το λεγόμενο backstop. 

Το backstop σχεδιάστηκε από τις Βρυξέλλες και την προηγούμενη κυβέρνηση του Λονδίνου εν είδει εγγύησης, για να εξασφαλιστεί ότι τα σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και την Ιρλανδία, χώρα μέλος της ΕΕ, θα μείνουν ανοιχτά.

Πριν από τη συνάντησή της με τον Τζόνσον, η Μέρκελ επανέλαβε την Τρίτη την κατηγορηματική αντίθεσή της στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit και στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αποχώρησης. Η καγκελάριος επανέλαβε επίσης ότι πιστεύει πως το διαζύγιο χωρίς συμφωνία θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει απειλήσει ανοικτά να προχωρήσει στο no-deal Brexit αν δεν έχει επιτύχει τις αλλαγές που αξιώνει στη συμφωνία ως την 31η Οκτωβρίου.

 

Το πρόγραμμα του Μπόρις

Μετά τη συνάντηση με την Μέρκελ, σειρά έχει ο Μακρόν την Πέμπτη. Οι προσωπικές του συναντήσεις με δύο από τους ισχυρότερους ηγέτες της ΕΕ αποτελούν μια προσπάθεια επανέναρξης της συζήτησης για ένα Brexit με συμφωνία.

Ο Τζόνσον θα συνομιλήσει και με τον Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής των G7 στο Biarritz της Γαλλίας το Σάββατο. 

 

Τι θα επιχειρήσει ο Τζόνσον αν δεν διαγραφεί το backstop;

Ο Τζόνσον θεωρεί το backstop αντιδημοκρατικό και απειλεί να φύγει χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Αναμένει εναλλακτικές προτάσεις για το εν λόγω ζήτημα, κάτι που δεν σκοπεύει να επιχειρήσει η πλευρά των Βρυξελλών.

 Ο Τζόνσον δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να προσφέρει στην ΕΕ νομική εγγύηση ότι δεν θα δημιουργηθούν σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία, ενώ ορισμένοι πρότειναν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία θα μπορούσαν να διεξάγουν μια αυτόνομη διμερή συμφωνία. Και οι δύο ιδέες θεωρούνται απαράδεκτες για την ΕΕ των 27. 

 

Τι θα γίνει τελικά;

Ο στενός κύκλος του Βρετανού πρωθυπουργού αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι θα υποκύψουν και θα αποδεχτούν τα βρετανικά αιτήματα. Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές του «Bremain» πιστεύουν ότι η χώρα οδεύει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Πηγές: HuffPost UK   BBC 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.