Header Ads

O Μπόγιαν Σλατ επιστρέφει για να σώσει τον Ειρηνικό Ωκεανό από τους τόνους σκουπιδιών

O Μπόγιαν Σλατ είναι ένας 25χρονος Ολλανδός πρωτοπόρος που το 2013 ίδρυσε την μη κερδοσκοπική εταιρεία The Ocean Clean Up με στόχο να αφαιρέσει τα πλαστικά απορρίμματα από τη θαλάσσια περιοχή Great Patch Garbage που βρίσκεται μεταξύ της δυτικής ακτής των ΗΠΑ και της Χαβάης. Η ιδέα ξεκίνησε από τη Λέσβο σε μια κατάδυσή του. Τον ενόχλησαν τόσο πολύ τα σκουπίδια που σκέφτηκε «δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει να κάνω».

Το σχέδιό του, που για πρώτη φορά επιχείρησε ανεπιτυχώς τον Αύγουστο του 2018, είναι το εξής: Το Ocean Cleanup Array αποτελείται από μια σειρά πλωτών φραγμάτων, που συγκεντρώνουν τα σκουπίδια. Αυτά συγκεντρώνονται με τη βοήθεια μιας ειδικά κατασκευασμένης για αυτόν τον σκοπό βάρκας. Στη συνέχεια, από εκεί τα πλαστικά αντικείμενα διαχωρίζονται αποτελεσματικά.

Εάν δηλαδή η δύναμη των θαλάσσιων ρευμάτων συγκεντρώσει αρκετά σκουπίδια στο φράγμα, οι αισθητήρες ειδοποιούν τα κεντρικά γραφεία του Σαν Φρανσίσκο.

Ο Ολλανδός επιχειρηματίας ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι μια βάρκα που επισκευαζόταν επί τέσσερις μήνες για τον ίδιο σκοπό, είναι έτοιμη να βγει ξανά στα ανοιχτά του Ειρηνικού. Σημειώνεται, ότι η προηγούμενη βάρκα έσπασε λόγω των τεράστιων κυμάτων.

«Ας ελπίσουμε ότι η φύση δεν θα έχει πολλές εκπλήξεις για μας αυτή τη φορά», έγραψε ο Σλατ στο Twitter. «Όπως και να ’χει , θέλουμε να μάθουμε πολλά από αυτή την εκστρατεία».

Σύμφωνα με το σχέδιο, η βάρκα θα βγάζει στη στεριά το πλαστικό που έχει συγκεντρωθεί κάθε έξι έως οχτώ εβδομάδες. Η εταιρεία αναφέρει πως ακόμα και τα πιο μικρά κομμάτια πλαστικού, μπορούν να «αιχμαλωτιστούν» από το φράγμα.

Το πλωτό φράγμα θα λειτουργεί σαν ακτογραμμή, παγιδεύοντας μερικά από τα 1,8 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι βρίσκονται στην περιοχή.

Ο Σλατ ανέφερε ότι έχει στόχο μια μέρα να αναπτύξει 60 συσκευές για να απομακρύνει τα πλαστικά υπολείμματα από την επιφάνεια του ωκεανού.

To πρώτο κομμάτι πλαστικού κατάφερε να το συλλέξει, πριν προκύψουν οι αναποδιές, στις 24 Οκτωβρίου του 2018. 

Πηγή: AP 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.