Header Ads

Maria 2.0: Οι γυναίκες που ταρακουνούν την Καθολική Εκκλησία

 

’Άγιε Πατέρα,
Εμείς οι γυναίκες πιστεύουμε ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ μετέδωσε το μήνυμα της ελευθερίας και της αγάπης σε όλους εμάς: άνδρες ΚΑΙ γυναίκες.
Πενθούμε:
για όλες τις γνωστές και άγνωστες μορφές κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία
για την απουσία της ενοχής και της στήριξης σε όλους όσους υπέφεραν κι έπεσαν θύματα κακοποίησης
για όλους αυτούς που δεν πιστεύουν πλέον στην εκκλησία και στο μήνυμα της.’

Αυτή είναι μόνο η αρχή ενός γράμματος που απευθύνεται στον Πάπα Φραγκίσκο. Η αρχή ενός κινήματος η οποία τρίζει τα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησίας στη Γερμανία και στην Αυστρία.

14 Φεβρουαρίου 2019: Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από λίγους μήνες , μία ομάδα γυναικών συγκεντρώθηκε σε μία εκκλησία του Münster έτσι ώστε να διαβάσει την εγκύκλιο του Πάπα Φραγκίσκου‘Evangelii Gaudium’. Η συζήτηση δεν άργησε να ανάψει και ξεκίνησαν να θίγουν θέματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση από καθολικούς ιερείς και φυσικά η θέση των γυναικών στην καθολική εκκλησία και το δικαίωμα τους στη χειροτονία. Η λύση δεν ήταν να μένουν σιωπηλές. Έπρεπε να δράσουν.

Κάπως έτσι ξεκίνησε το κίνημα Maria 2.0 το οποίο έχει ταρακουνήσει τη γερμανική και την αυστριακή καθολική εκκλησία. Το Maria 2.0 ιδρύθηκε από πέντε γυναίκες στην ενορία του Ιερού Σταυρού ( Heilig Kreuz) στην περιοχή του Münster.Το πρώτο τους βήμα ήταν μία επιστολή στον Πάπα στην οποία αναφέρουν τα προβλήματα και τα κακώς κείμενα της σύγχρονης Καθολικής Εκκλησίας ενώ παράλληλα θίγουν το θέμα του δικαιώματος των γυναικών στον κλήρο.Θα κολλήσουμε αυτή την επιστολή στις πόρτες όλων των εκκλησιών’ επισημαίνουν στο τέλος της επιστολής. Ένας σύνδεσμος στο κάτω μέρος της επιστολής, βοηθάει στη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών.

Μάιος 2019: Μετά από μήνες αναμονής, το κίνημα Maria 2.0 μεγαλώνει και λαμβάνει υποστήριξη από διάφορους φορείς. Την Κυριακή 12 Μάιου ως μία μορφή διαμαρτυρίας γυναίκες συγκεντρώθηκαν μπροστά από διάφορες εκκλησίες της Γερμανίας και της Αυστρίας. 500 γυναίκες συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό του Münster και τέλεσαν μία λειτουργία του Κόσμου (Service of the World). Στην περιοχή του Freiburg, 400 ακτιβίστριες συγκεντρώθηκαν έξω από τον καθεδρικόκαι ντυμένες στα κόκκινα, ενώ στο εσωτερικό του ναού ο Αρχιεπίσκοπος Stephan Burger χειροτονούσε 6 νέους ιερείς. Στη διάρκεια του κηρύγματος και με αφορμή τα φυλλάδια που είχαν μοιραστεί μέσα στην εκκλησία, ο ίδιος εξήγησε ότι κατανοούσε πλήρως την απογοήτευση των γυναικών αλλά δυστυχώς τα χέρια του ήταν δεμένα από τον εκκλησιαστικό νόμο. “Σίγουρα δεν μπορώ να ηρεμήσω αυτή την ένταση αλλά μπορώ να την κατανοήσω. Δεν μπορούμε να φανταστούμε μία Εκκλησία δίχως γυναίκες. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε να αναβαθμίσω τη θέση των γυναικών” είπε ο Αρχιεπίσκοπος Burger.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το κίνημα Maria 2.0 ζήτησε από όσες γυναίκες εργάζονται ως βοηθητικό προσωπικό σε ενορίες ή ως εθελόντριες να απεργήσουν. Από τις 12 έως τις 18 Μαΐου, οι καθολικές ενορίες της Γερμανίας και της Αυστρίας “έζησαν” χωρίς την παρουσία των γυναικών που τις φροντίζουν και τις περιποιούνται.

Η απεργία έλαβε υποστήριξη από δύο τους δύο σημαντικότερους καθολικούς συλλόγους της Γερμανίας — την Καθολική Λίγκα Γερμανίδων (KDFB)και την Καθολική Κοινότητα Γερμανίδων (KfD). Οι δύο κοινότητες χαρακτήρισαν την απεργία ως “ένα σημαντικό σημάδι και μήνυμα” και ζήτησε από τους τοπικούς επισκόπους να μην την αγνοήσουν. Η πρόεδρος της Λίγκας, Maria Flachsbarth είπε ότι οι υποθέσεις κακοποίησης και η συγκάλυψη τους από τους υπόλοιπους ιερείς έχει βυθίσει την καθολική εκκλησία σε βαθιά κρίση και έχει χάσει την αξιοπιστία της. “Χωρίς τις γυναίκες δεν μπορεί τίποτα να προχωρήσει” ανακοίνωσε ο Thomas Steinberg, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Γερμανών Καθολικών(ZdK), στο ετήσιο συνέδριο τους στο Μainz, στις 10 Μαϊου. “Ποτέ πριν δεν έχω βιώσει μία τόσο έντονη κατάσταση αγανάκτησης στον πυρήνα των εκκλησιών μας.” συνέχισε.

Μία εκ των ιδρυτριών του κινήματος, η Lisa Kötter είπε για όσους δεν ενστερνίζονται τα αιτήματα τους: “Εμείς πιστεύουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα μας, κάνει την εκκλησία να αλλάξει. Πρέπει όλοι να προσαρμοστούν. Επίσης, η πραγματική αλλαγή δε θα συμβεί ποτέ από τα ανώτερα στρώματα της ιεραρχίας, από την κορυφή.”

Στην επίσημη ιστοσελίδα των Γερμανών επισκόπων υπάρχει ένα άρθρο το οποίο ενημερώνει τους αναγνώστες για τα αιτήματα του κινήματος και για την απεργία τους. Μάλιστα, προωθεί και τον σύνδεσμο του κινήματος ενημερώνοντας παράλληλα ότι μέχρι σήμερα 6.000 άτομα έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους στο κίνημα μέσω της σελίδας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσο οι Καθολικές της Γερμανίας και της Αυστρίας μάχονται για τα δικαιώματα τους στις ενορίες τους, ο Πάπας Φραγκίσκος σε συνάντηση του με καθολικές καλόγριες στις 10 Μαΐου τόνισε ότι οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να βασίζεται σε κάποια θεϊκή προσταγή και ότι η επιτροπή που είχε συσταθεί κάποτε δεν μπορεί ακόμα να καταλήξει ποιός ήταν ο ρόλος των γυναικών διακόνων στην πρώτη Εκκλησία.

Εμείς είμαστε Καθολικοί αλλά εάν κάποιος/α από εσάς θέλει να ιδρύσει κάποια άλλη εκκλησία ή να καταφύγει σε κάποια άλλη εκκλησία, είναι ελεύθερος/η να πάει.

Βαθιά επηρεασμένες οι καθολικές γυναίκες της Γερμανίας και της Αυστρίας από τη θέση των γυναικών στην Προτεσταντική Εκκλησία, δεν μπορούν να σταματήσουν να μάχονται για όσα θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα. Μένει να δούμε εάν η πατριαρχία του κλήρου θα τις αναγκάσει να σιωπήσουν και εάν η αγάπη τους για την ισότητα μπροστά στα μάτια του Θεού θα τις κάνουν να ξεσηκωθούν κι άλλο.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το κίνημα Maria 2.0 στην επίσημη ιστοσελίδα τους και στη σελίδα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (στα γερμανικά).

Γεωργία Γλεούδη
Από το Blogger.