Header Ads

Τσίπρας: Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου και δε μιλά μόνος του

«Λίγο πριν έρθω σήμερα εδώ στην ΕΛΔΥΚ, να αποτίσω φόρο τιμής στους πεσόντες, συνεργάτες μου με πληροφόρησαν ότι, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε κάποιες δηλώσεις. Είπε, απευθυνόμενος στο Έλληνα πρωθυπουργό, ότι ”λέει κάποια πράγματα μιλώντας μόνος του, αλλά εγώ θα συνεχίσω το χαβά μου”» δήλωσε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στο προσωπικό της ΕΛΔΥΚ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε ως εξής:

«Θέλω να απαντήσω σε αυτή τη δήλωση λέγοντας πρώτον, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν λέει ”κάποια πράγματα” αλλά μιλά τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, της λογικής, της αλήθειας αλλά και τη γλώσσα της αποφασιστικότητας. Και δεύτερον δεν μιλάει μόνος του. Μιλάει έχοντας στο πλευρό του την ΕΕ, όλα τα κράτη της ΕΕ, τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και κάθε χώρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Απευθύνομαι σε όλους και το μήνυμα είναι σαφές».

«Δεν έχει κανένα νόημα μια τακτική κλιμάκωσης αδιέξοδης και ατελέσφορης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά ένδειξη αδυναμίας. Δεν έχει νόημα να επιχειρεί κανείς άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που γνωρίζει, ότι δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη θάλασσα. Καλό θα ήταν αυτές οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου να σταματήσουν εδώ. Διότι θα υπάρξει σοβαρό τίμημα και σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα και τη συνεργασία που είναι στόχος μας και επιδίωξή μας στην ευρύτερη περιοχή».

Μιλώντας στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε «διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος, εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί και στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεων μας, θα συνεχίσουν τις έρευνες και γεωτρήσεις τους και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν πάρει, παίρνουν και θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα» είπε και συμπλήρωσε «δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης η οποία θα αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.