Header Ads

Καλοκαιρινές επισκέψεις από τους θεσμούς...για να μην ξεχνιόμαστε

Μια άτυπη αξιολόγηση στα μέσα του Ιουλίου σχεδιάζουν οι θεσμοί προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρά το γεγονός ότι επίσημα τα όργανα της Κομισιόν έχουν ενημερώσει ότι η τακτική μεταμνημονιακή αξιολόγηση μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο. 

Οι θεσμοί έχουν ενημερώσει ότι η έκθεση από την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση δεν μπορεί να συζητηθεί στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου με δεδομένο ότι δεν θα έχει προλάβει να σχηματιστεί η καινούργια κυβέρνηση. Υπό αυτές τις συνθήκες οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα έχουν στο τραπέζι της συνεδρίασης τον υπουργό Οικονομικών της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Το ίδιο θα συμβεί και στο επικείμενο Euro Working Group την 1η Ιουλίου, καθώς στη συνεδρίαση δεν αναμένεται να εκπροσωπήσει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά κάποιο υπηρεσιακό στέλεχος. Αυτό σημαίνει ότι ούτε σε αυτή τη συνεδρίαση θα μπορέσουν να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Ως εκ τούτου οι επικεφαλής των θεσμών σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν την επίσκεψη τους στην Αθήνα στις 16 και 17 Ιουλίου με αφορμή το συνέδριο που διοργανώνει ο Economist. Με αυτή την αφορμή αναμένεται στο περιθώριο του συνεδρίου, να έχουν άτυπες επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. 

Εκείνες τις ημέρες στην αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων του ΕΜΣ στην Αθήνα Νικόλα Τζιαμαρόλι, ο επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλλο, αλλά και επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πήτερ Ντόλμαν. .

Ανοιχτά μέτωπα

Το πιο πιθανό είναι οι εκπρόσωποι των θεσμών, στο περιθώριο του συνεδρίου,  να έχουν την πρώτη άτυπη συνάντηση τους με το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εφόσον έχει σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. 

Σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να τεθούν τα θέματα που οι θεσμοί θα εξετάσουν στο πρώτο Eurogroup της νέας περιόδου τον Σεπτέμβρη. Η ατζέντα περιλαμβάνει το δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων τα οποία ψήφισε η Βουλή πριν τις Ευρωεκλογές. Αντίστοιχα, η λίστα περιλαμβάνει το δημοσιονομικό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ για φέτος, άλλα και τα επόμενα χρόνια. 

Συζήτηση θα πρέπει να γίνει και για το αίτημα που έχουν καταθέσει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ προκειμένου να μειωθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Οι θεσμοί επιμένουν ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει πιστά τα ήδη συμφωνηθέντα, χωρίς ωστόσο να έχει απαντήσει θετικά ή αρνητικά στο αίτημα των δυο κομμάτων. 

Είναι προφανές ότι σε αυτό το άτυπο ραντεβού δεν θα μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, καθώς η περίοδος θα είναι μεταβατική και για τη νέα κυβέρνηση, αλλά και για τα ευρωπαϊκά όργανα καθώς η Ε.Ε επιλέγει τους νέους επικεφαλής τους. 

Αλέξανδρος Κλώσσας
Από το Blogger.