Header Ads

Η Κίνα απειλεί με αντίποινα αν οι ΗΠΑ κλιμακώσουν τον εμπορικό πόλεμο

Η Κίνα θα απαντήσει με αποφασιστικότητα εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στην κλιμάκωση της πίεσης στο εμπόριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε πως επιπλέον δασμοί είναι έτοιμοι να τεθούν σε ισχύ εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τη σύνοδο της G20 τον Ιούνιο.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα πει πως ετοιμάζεται να συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο της Οζάκα στο τέλος του Ιουνίου, μα η Κίνα δεν το έχει επιβεβαιώσει.

Ο Τραμπ είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα αποφάσιζε μετά τη συνάντηση των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου εάν θα κάνει πραγματικότητα την απειλή του για την επιβολή δασμών σε Κινεζικά προϊόντα αξίας τουλάχιστον 300 δισ. δολαρίων.

Τη Δευτέρα ο Τραμπ είπε πως ήταν έτοιμος για άλλον έναν γύρο δασμών σε κινεζικές εισαγωγές εάν δεν είναι σε θέση να σημειώσει πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες με τον Σι στην Οζάκα.

Ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, δεν επιβεβαίωσε συνάντηση Σι-Τραμπ στη G20, λέγοντας ότι οι πληροφορίες θα δημοσιοποιηθούν μόλις τις έχει το υπουργείο.

«Η Κίνα δεν θέλει να πολεμήσει σε έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν φοβόμαστε να το κάνουμε» είπε, προσθέτοντας ότι η Κίνα έχει ανοιχτές της πόρτες της σε συνομιλίες με βάση την ισότητα.

«Εάν οι ΗΠΑ το μόνο που θέλουν είναι να κλιμακώσουν τις τριβές στο εμπόριο, θα απαντήσουμε με αποφασιστικότητα και θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους».

Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου ανέβηκαν κατακόρυφα τον Μάιο, αφού η κυβέρνηση Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα πως δεν τήρησε υποσχέσεις της για δομικές οικονομικές αλλαγές κατά τη διάρκεια μηνών εμπορικών συνομιλιών.

Reuters / HuffPost Greece
Από το Blogger.