Header Ads

Χονγκ Κονγκ: Αναβολή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων λόγω των μαζικών διαδηλώσεων

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες πορείες στο Χονγκ Κονγκ διαμαρτυρόμενοι έτσι για το νομοσχέδιο της τοπικής κυβέρνησης που επιτρέπει για πρώτη φορά την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα. Πρόκειται για μια από τις μαζικότερες διαδηλώσεις στο έδαφος αυτό.

Οι διαδηλωτές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ντυμένοι στα μαύρα, είναι κυρίως νεαρής ηλικίας. Οι ίδιοι κατέκλυσαν τους δρόμους και έστησαν οδοφράγματα σε σκηνές που θυμίζουν τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα το 2014.

Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Lung Wo Road, κοντά στα γραφεία της επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, Κάρι Λαμ, ενώ εκατοντάδες αστυνομικοί συσπειρωμένοι τους προειδοποίησαν να σταματήσουν.

«Δεν θα φύγουμε μέχρι να πάρουν πίσω το νόμο», είπε ένας νεαρός άνδρας που φορούσε μαύρη μάσκα και γάντια. «Η Κάρι Λαμ μας έχει υποτιμήσει», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, το νομοσχέδιο θα καλύψει ένα νομικό κενό ώστε να αποφευχθεί η ατιμωρησία φυγοδίκων. Οι επικριτές του εκτιμούν πως θα θέσει τον πληθυσμό στο έλεος του δικαστικού συστήματος της ηπειρωτικής Κίνας, το οποίο είναι αδιαφανές και επηρεάζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, ο Κρις Πάτεν, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως το επίμαχο νομοσχέδιο αποτελεί μια «τρομερή οπισθοδρόμηση» όσον αφορά τη διεθνή φήμη της πόλης. Νομικοί, εκπρόσωποι της ισχυρής τοπικής χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας αλλά και Δυτικοί διπλωμάτες έχουν εκφράσει επίσης την αντίθεσή τους στον νέο νόμο εκφράζοντας ανησυχία για τους πολίτες των χωρών τους που ζουν και εργάζονται στην επαρχία.

H κυβέρνηση δήλωσε πως η συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο που θέλει να εφαρμόσει θα καθυστερούσε μέχρι νεωτέρας. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές στο μεταξύ αψήφησαν τις εκκλήσεις των αστυνομικών να υποχωρήσουν.

Πολλά πεζοδρόμια έχουν καταστραφεί, ενώ έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές οι βιτρίνες πολλών καταστημάτων. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε απόσταση αναπνοής από την καρδιά του οικονομικού κέντρου, όπου οι αστραφτεροί ουρανοξύστες στεγάζουν τα γραφεία ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της HSBC.

Η Standard Chartered και η Bank of East Asia ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους σε ορισμένα υποκαταστήματα της περιοχής.

Η κυβέρνηση την ίδια ώρα ενημέρωσε τους εργαζόμενους των τραπεζών να αποφύγουν την οδήγηση κοντά στα κυβερνητικά κτίρια επειδή πολλοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί από τους διαδηλωτές.

Το Πεκίνο από την πλευρά του υποσχέθηκε ότι θα «υποστηρίξει σταθερά» την τοπική κυβέρνηση και έκανε λόγο για ανάμειξη ξένου παράγοντα στις μαζικές διαδηλώσεις της Κυριακής. «Είμαστε σταθερά αντίθετοι σε κάθε εξωτερική δύναμη που επεμβαίνει στις νομοθετικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε σχετικά ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Καθολική Εκκλησία στο Χονγκ Κονγκ κάλεσε την κυβέρνηση να μην περάσει το νομοσχέδιο «βιαστικά» και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για την πόλη. Την ίδια ώρα, δεκάδες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις αστυνομικές αρχές για αυθαίρετες κρατήσεις, βασανιστήρια και αποκλεισμό των κρατουμένων. Η Κίνα φυσικά αρνείται τις κατηγορίες.

 

(Με πληροφορίες από Reuters, AP) 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.