Header Ads

«Τσέρνομπιλ»: Εκκληση του δημιουργού της σειράς προς τους τουρίστες να σεβαστούν το σημείο της τραγωδίας

Ο Κρεγκ Μάζιν, σεναριογράφος της δημοφιλούς δραματικής σειράς του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου HBO, «Τσέρνομπιλ», μίλησε για τη δημοτικότητα, τους θεατές και τις ακατάλληλες σέλφι που τραβούν οι τουρίστες που επισκέπτονται το σημείο της πυρηνικής καταστροφής στην Ουκρανία.

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η μίνι - σειρά πέντε επεισοδίων με θέμα την καταστροφή του 1986 στην πρώην Σοβιετική Ενωση, ο τουρισμός στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά 30-40%. Ωστόσο, influencers του Instagram και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης που επισκέφτηκαν το Πριπγιάτ, δέχθηκαν έντονη κριτική για το λόγο ότι απέκτησαν νέο ενδιαφέρον για την καταστροφή, με αποτέλεσμα να βγάζουν εντυπωσιακές και προκλητικές φωτογραφίες που στη συνέχεια αναρτούν στο Instagram. 

«Είναι υπέροχο το γεγονός ότι η σειρά έχει εμπνεύσει ένα νέο κύμα τουρισμού στη Ζώνη Αποκλεισμού. Αλλά έχω δει τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Αν επισκεφτείτε την περιοχή, θυμηθείτε την τραγωδία που συνέβη εκεί. Σεβαστείτε εκείνους που υπέφεραν και θυσιάστηκαν», έγραψε ο Μάζιν στο Τουίτερ. 

Η σειρά εστιάζει στα γεγονότα μετά την πυρηνική έκρηξη στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Πριπγιάτ, τις πολιτικές συνέπειες και τις συνέπειες στους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον γενικότερα. 

Το σημείο είναι άνοικτό για τους τουρίστες από το τέλος της δεκαετίας του 1990, όμως η δημοτικότητά του αυξήθηκε τα τελευταία 5 με 10 χρόνια και κυρίως η πόλη Πριπγιάτ και το δάσος τριγύρω. Κατά την είσοδο και έξοδο, οι επισκέπτες ελέγχονται για τυχόν ακτινοβολία και μερικές φορές φορούν ειδικές στολές και κρατούν συσκευές μέτρησης επιπέδων ακτινοβολίας. Επιπλέον, η Ζώνη Αποκλεισμού έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για τα άγρια ζώα.

 

Πηγή: The Guardian 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.