Header Ads

Στον «αέρα» η ανακωχή ΗΠΑ-Κίνας μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της Huawei

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των κινεζικών αρχών μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας του κολοσσού των τηλεπικοινωνιών, Huawei που τυχαίνει να είναι και κόρη του ιδρυτή της εταιρείας. Η Ουάνγκζου Μενγκ συνελήφθη στον Καναδά ενώ είναι αντιμέτωπη με την έκδοσή της στις ΗΠΑ, όπου έχει εκδοθεί εις βάρος της ένταλμα σύλληψης για την παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Το περιστατικό εγείρει νέα ερωτήματα για τις εξελίξεις όσον αφορά τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον, μόλις μερικές ημέρες μετά την εκεχειρία που κηρύχθηκε στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Η σύλληψη και οι ενδεχόμενες κυρώσεις στον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή smartphone στον κόσμο θα μπορούσε να επιφέρει και σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τεχνολογίας.

Η Μενγκ συνελήφθη στο Βανκούβερ του Καναδά την 1η Δεκεμβρίου. Η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τόνισε ότι εναντιώνεται σε αυτή και απαιτεί την άμεση αποφυλάκισή της.

«Η καναδική αστυνομία, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, συνέλαβε μια κινέζα υπήκοο η οποία δεν παραβίασε οποιονδήποτε αμερικανικό ή καναδικό νόμο», ανέφερε η πρεσβεία σε σύντονη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της. «Η Κίνα έχει ήδη υποβάλει επίσημα αιτήματα στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ζητώντας τους να επανορθώσουν αμέσως την εσφαλμένη συμπεριφορά τους και να αποκαταστήσουν την ελευθερία της κυρίας Μενγκ», προστίθεται.

Η Μενγκ αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστή αύριο Παρασκευή, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Καναδά. Η Μενγκ είναι μια από τους αντιπροέδρους της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας και κόρη του ιδρυτή της Huawei, του Τζενγκφέι Ρεν. Η Huawei χαρακτηρίζεται εταιρεία στρατηγικής σημασίας για την Κίνα, καθώς βρίσκεται στην πρωτοπορία σε διάφορα πεδία, από τα δίκτυα 5 ως τους ημιαγωγούς. Η εταιρεία τόνισε ότι δεν έχει ενημέρωση για κανένα αδίκημα με υπαιτιότητα της οικονομικής της διευθύντριας.

Τον Απρίλιο, η εφημερίδα The Wall Street Journal είχε γράψει πως η αμερικανική δικαιοσύνη διενεργούσε έρευνα για να εξακριβώσει εάν η Μενγκ παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, που έχει μετατραπεί σε μαύρο πρόβατο για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν εξάλλου το τελευταίο διάστημα ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για τη δυνητική ανάμιξη της κινεζικής κυβέρνησης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς και σε άλλα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Η Huawei διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στη δραστηριότητά της. Η αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε επίσημα στις αρχές της χρονιάς αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να μην εφοδιάζονται με κινεζικό εξοπλισμό.

Η ΖΤΕ Corp, μικρότερου μεγέθους ανταγωνίστρια της Huawei αναγκάστηκε να αναστείλει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της νωρίτερα φέτος, όταν οι αρχές των ΗΠΑ την κατηγόρησαν για την παράνομη εξαγωγή προϊόντων αμερικανικής προέλευσης στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: Reuters

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.