Header Ads

Συνεχίζεται το «θρίλερ» με τη σύλληψη της CFO και κόρης του ιδρυτή της Huawei

Το κορυφαίο στέλεχος της Huawei Technologies που κρατείται στον Καναδά πρόκειται να εμφανιστεί σε δικαστήριο του Βανκούβερ την Παρασκευή, καθώς αναμένεται πιθανή έκδοσή της στις ΗΠΑ.

Η Μενγκ Γουαντζού, chief financial officer και επίσης κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ. Η σύλληψη, που δημοσιοποιήθηκε από τις καναδικές αρχές αργά την Τετάρτη, έγινε στο πλαίσιο αμερικανικής έρευνας πάνω σε ένα φερόμενο σχέδιο για χρήση του παγκοσμίου τραπεζικού συστήματος για αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, δήλωσαν στο Reuters άτομα ενήμερα για το θέμα.

Τα νέα προκάλεσαν αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω φόβων πως η κίνηση αυτή θα μπορούσε να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αφού συμφωνήθηκε «εκεχειρία» μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ, στην Αργεντινή.

Ο Τραμπ δεν γνώριζε εκ των προτέρων για τη σύλληψη, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι την Πέμπτη, στο πλαίσιο μιας εμφανούς προσπάθειας να εμποδιστεί το περιστατικό να επηρεάσει την εμπορική διένεξη.

Δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες για την υπόθεση. Το καναδικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αρνηθεί να δώσει λεπτομέρειες και η Μενγκ εξασφάλισε απαγόρευση δημοσιεύσεων, που περιορίζει τις δυνατότητες των ΜΜΕ να κάνουν αναφορές σε στοιχεία ή έγγραφα που παρουσιάζονται στο δικαστήριο.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, είπε την Παρασκευή πως ούτε ο Καναδάς ούτε οι ΗΠΑ έχουν δώσει στην Κίνα στοιχεία πως η Μενγκ παραβίασε κάποιον νόμο σε αυτές τις δύο χώρες, και επανέλαβε την απαίτηση του Πεκίνου για απελευθέρωσή της.

Η Huawei, η οποία επιβεβαίωσε πως η Μενγκ έχει συλληφθεί, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως «στην εταιρεία έχουν δοθεί πολύ λίγες πληροφορίες ως προς τις κατηγορίες, και δεν είναι ενήμερη για αδικήματα από πλευράς της κ. Μενγκ».

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, είπε πως η κυβέρνησή του δεν εμπλέκεται στη σύλληψη.

Υπενθυμίζεται πως το συμβάν λαμβάνει χώρα εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου για τις σινοαμερικανικές σχέσεις, καθώς οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο, με επιβολές δασμών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.