Header Ads

Γερμανία: Αρχίζουν οι εργασίες του κρίσιμου συνεδρίου του CDU. Το απόγευμα ο «διάδοχος» της Μέρκελ

Στις 11:30 (ώρα Ελλάδος) αρχίζουν σήμερα Παρασκευή στο Εκθεσιακό Κέντρο του Αμβούργου οι εργασίες του σημαντικότερου συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) τα τελευταία τουλάχιστον 18 χρόνια.

 Οι 1.001 σύνεδροι καλούνται, όπως είπε η απερχόμενη Πρόεδρος του κόμματος, Άγγελα Μέρκελ, «να χαράξουν την γραμμή που θα ακολουθήσει στο εξής η ηγετική ομάδα». Κυρίως όμως καλούνται να αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται τα πραγματικά προβλήματα της γερμανικής κοινωνίας.

 Η Άνεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, ο Φρίντριχ Μερτς και ο Γενς Σπαν είναι οι μοναδικοί επίσημοι υποψήφιοι, καθώς έχουν προταθεί από ομάδες συνέδρων. Οι υπόλοιποι 12 που δήλωσαν μόνοι τους υποψηφιότητα δεν περιλαμβάνονται μέχρι τώρα στο ψηφοδέλτιο που θα λάβουν οι σύνεδροι. Στην διάρκεια του Συνεδρίου ωστόσο οι κανόνες αλλάζουν και μπορεί ο καθένας να είναι υποψήφιος, αρκεί να τον προτείνει τουλάχιστον ένας σύνεδρος.

 Η ακριβής σύνθεση των μελών του Συνεδρίου κρατήθηκε το τελευταίο διάστημα σε μεγάλο βαθμό μυστική. Ο αριθμός των συνέδρων του καθενός από τα 15 κρατίδια - στην Βαυαρία δεν υπάρχει CDU, αλλά το αδελφό του κόμμα, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) - εξαρτάται από τον αριθμό των μελών στην τοπική οργάνωση του κόμματος. Έτσι, τους περισσότερους συνέδρους (296) έχει η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, από όπου κατάγονται ο κ. Μερτς και ο κ. Σπαν, ενώ ακολουθεί η Βάδη-Βυρτεμβέργη (154), από όπου κατάγεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αντιθέτως, το Ζάαρλαντ, όπου η κυρία Κραμπ - Καρενμπάουερ ήταν επί οκτώ χρόνια Πρωθυπουργός, έχει μόλις 34 συνέδρους.

 Καμία τέτοια πληροφορία ωστόσο δεν αρκεί προκειμένου να προβλέψει κανείς με σχετική ασφάλεια το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: ακόμη και οι δημοσκοπήσεις που γίνονταν όλο αυτό το διάστημα κι έδιναν σαφές προβάδισμα στην κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ δύσκολα μπορούν να αξιολογηθούν, καθώς τον νέο ή τη νέα αρχηγό θα εκλέξουν οι σύνεδροι του κόμματος, όχι οι πολίτες που απαντούσαν στις έρευνες της κοινής γνώμης. Πολλά θα κριθούν ως ακόμη την τελευταία στιγμή στο Συνέδριο, από τις απαντήσεις που θα δώσουν οι υποψήφιοι στα ερωτήματα των συνέδρων και από το περιεχόμενο των ομιλιών τους.

 Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 12:30 (ώρα Ελλάδος) θα μιλήσει η Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας μια εμφάνιση που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά, τόσο για την ίδια όσο και για τα στελέχη του κόμματός της. Έπειτα από 18 χρόνια στην κορυφή του CDU, η κυρία Μέρκελ αποχωρεί, υπό την πίεση των δυσμενών εκλογικών αποτελεσμάτων σε τοπικές εκλογές και της, πολλές φορές υπερβολικής, κριτικής που της ασκήθηκε στο κόμμα κατά την διάρκεια της κρίσης των προσφύγων.

 Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και η αιτιολόγησή τους, ενώ οι επίδοξοι πρόεδροι του CDU θα απευθυνθούν για μια τελευταία φορά στους συνέδρους, οι οποίοι θα τους θέσουν κατόπιν ερωτήσεις.

 Στις 17:30 (ώρα Ελλάδος), εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας. Εάν κανένας υποψήφιος δεν έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων, χωρίς τις αποχές, η διαδικασία θα επαναληφθεί, αυτή τη φορά μεταξύ εκείνων οι οποίοι αναδείχθηκαν στην πρώτη και τη δεύτερη θέση κατά την αρχική ψηφοφορία.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι μυστική. Κάθε σύνεδρος θα βρει σήμερα στη θέση του ένα κομμάτι χαρτί, στο οποίο θα πρέπει, σε ειδικά διαμορφωμένες καμπίνες, να συμπληρώσει την επιλογή του. Μετά την εκλογή του νέου Προέδρου, θα πρέπει να εκλεγούν, με τον ίδιο τρόπο, τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου του κόμματος.

 Σύμφωνα με τον κανονισμό του CDU, οι τοπικές οργανώσεις δεν δίνουν συστάσεις στα μέλη τους που συμμετέχουν στο Συνέδριο. Τον «φραγμό» αυτό, όπως είπε «έκπληκτος» και «απορημένος» ο υπουργός Οικονομίας και στενός συνεργάτης της κυρίας Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ, το έσπασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας επισήμως την προτίμησή του στο πρόσωπο του Φρίντριχ Μερτς - «αναγκάζοντας» τον κ. Αλτμάιερ να πάρει δημοσίως θέση υπέρ της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Υπέρ της τάχθηκε και ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου Σλέσβιγκ-Χολστάιν Ντάνιελ Γκίντερ. Το κρατίδιό του αριθμεί 47 συνέδρους.

 Εκτός από τους 1.001 συνέδρους (ο 1.001ος προέρχεται από την τοπική οργάνωση του CDU στις Βρυξέλλες), στην κεντρική αίθουσα του Εκθεσιακού Κέντρου του Αμβούργου θα βρίσκονται σήμερα 1.000 επίσημοι προσκεκλημένοι και πάνω από 1.600 δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο, καθώς η αλλαγή ηγεσίας του CDU ανοίγει πιθανότατα και την διαδικασία ευρύτερων αλλαγών, ακόμη και στην καγκελαρία.

Η επόμενη μέρα

Το βέβαιο είναι ότι, από απόψε, η Γερμανία θα δοκιμάσει το μοντέλο της διαρχίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, με αρχηγό που δεν θα είναι Καγκελάριος και δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση. Επισήμως και σύμφωνα με την δήλωση της ίδιας της κυρίας Μέρκελ, η θητεία της Καγκελαρίου ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2021, ελάχιστοι ωστόσο πιστεύουν πραγματικά ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να αντέξει ως τότε. Ούτως ή άλλως, η προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξε η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) προβλέπει επανεκτίμηση της συνεργασίας στο μέσον της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019, και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κρύβουν ότι θεωρούν πως η συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχήμα βλάπτει τα ποσοστά τους.

Εάν αρχηγός γίνει η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, δεν αναμένεται να αλλάξουν πολλά. Πρόκειται για την επιλογή της Άγγελα Μέρκελ στην Γενική Γραμματεία του CDU και πολλοί την περιγράφουν ως «μίνι Μέρκελ». Επιπλέον, θεωρείται απίθανο να αμφισβητήσει η ίδια την Καγκελάριο, ενώ, αν χάσει, φημολογείται πως ενδέχεται να αναλάβει κάποιο υπουργείο.

Αν όμως εκλεγεί ο Φρίντριχ Μερτς, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί: από το να προκληθούν διαφωνίες μεταξύ Καγκελαρίας και κόμματος, μέχρι το ενδεχόμενο οι πιο σκληρές απόψεις του να διευκολύνουν το SPD να αποχωρήσει, ακόμη και νωρίτερα από το φθινόπωρο. Ο ίδιος πάντως ήταν ξεκάθαρος ερωτηθείς για την περίπτωση ήττας του: θα επιστρέψει στην Blackrock ως Πρόεδρος του Εποπτικού της Συμβουλίου και στις αμοιβές των εκατομμυρίων, για τις οποίες χρειάστηκε άλλωστε να «απολογηθεί» κατ′ επανάληψη το τελευταίο διάστημα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.