Header Ads

Οι Κίτρινες Στολές

Δυστυχώς ο Μακρόν δεν έπεισε τις μάζες. Παρά μόνο τους Γάλλους τους καλοπληρωμένους. Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες του προχθεσινού λόγου του, είναι κουραστικό. Και μόνο η κορδωμένη του εμφάνιση στην οθόνη έφτανε για να μην περιμένεις καμιά πατρική στοργή από τον ”Πατέρα του Έθνους”. Ίσως πάλι ο Πρόεδρος μιας μεγάλης δημοκρατικής χώρας θα έπρεπε να είναι λίγο πιο ηλικιωμένος... Ο Μακρόν δεν κατάλαβε ότι ξαναπρόσφερε στα ”Γιλέκα” αυτά που είχε ήδη προσφέρει ο Πρωθυπουργός δυο μέρες πριν! Όπως μια μικρή άνοδο του βασικού μισθού με νούμερα που δεν ήταν απολύτως ακριβή γιατί περιελάμβαναν ποσοστά που ήταν προβλέψιμα ούτως ή άλλως από προηγούμενο νόμο! Το ίδιο είχε κάνει φορολογώντας τα καύσιμα των αυτοκινήτων. Δηλώνοντας ότι ”είναι για την προστασία του περιβάλλοντος”. Ενώ μόνο το 12% πήγαινε στο Περιβάλλον! 

Όταν εξελέγη ο Μακρόν κατάργησε τον Φόρο Aλληλεγγύης επί της Περιουσίας (γνωστόν ως ISF). Ήταν ένας μικρούλης φόρος, σε έσοδα πάνω από 800.000 Ευρώ τον χρόνο που, άφηνε άθικτα και αφορολόγητα τα έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων.Η δικαιολογία του Μακρόν για την κατάργηση ήταν ”να επιτρέψουμε στους πλούσιους να επενδύσουν τα χρήματά τους στην οικονομία της χώρας”. Ενώ θα μπορούσε να εφαρμόσει το μέτρο μόνο όταν ο υψηλός φορολογούμενος πράγματι προέβαινε σε μια τέτοια επένδυση. Η πολιτική προσωπικότητα του Μακρόν συνδέθηκε από την αρχή με ένα άστοχο μέτρο με το οποίο τον έχει καταγράψει το σύνολο σχεδόν των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων. Ως τον ”Πρόεδρο των Πλουσίων”. Αυτή ήταν η αρχή του ”Μακρονισμού”. Μια ”λαοφιλής ρετσινιά” που, μαζί με πολλά άλλα, οδήγησε στη σημερινή εξέγερση των “Κίτρινων Γιλέκων”. Και παραμένει ένα από τα βασικότερα αιτήματά τους. 

Αν ο Μακρόν, στον προεδρικό λόγο του ανακοίνωνε την εγκατάλειψη του ISF, θα είχε ίσως κοπάσει το ”Γιλεκείο Κίνημα”. Δεν το έκανε και το Κίνημα θα συνεχιστεί, όπως δήλωσαν τα περισσότερα από τα Πράσινα Γιλέκα, παντού σε όλη τη Γαλλία. Πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχιστούν τα ”Σάββατα των καταστροφών και του πλιάτσικου”. Γιατί πολλοί ”κουκουλοφόροι” βάζουν ένα πράσινο γιλέκο και χώνονται στην υπόλοιπη μεραρχία που αφήνει πίσω της σπασμένες βιτρίνες και πλιάτσικο. Μερικά Γιλέκα ή ψευδογιλἐκα προμηθεύονται με το αζημίωτο και μερικά δωράκια για τα επερχόμενα Χριστούγεννα. Τηλεοράσεις, υπολογιστές, γούνες… 

Το πρόβλημα είναι ότι το Κίνημα δεν έχει ούτε οργάνωση ούτε ηγεσία. Μερικά Γιλέκα που δέχτηκαν να συνομιλήσουν με κυβερνητικά όργανα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν γιατί δέχτηκαν απειλές κατά της ζωής τους. Απειλές δολοφονίας δέχτηκαν και Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Έχουμε να κάνουμε με ”επαναστάτες του Οδοστρώματος”, κάτι σαν τους Αβράκοτους της Γαλλικής Επανάστασης; Αν είναι έτσι, θα έχουμε πολλά θύματα κάθε Σάββατο. Εκτός αν η Κυβέρνηση (δηλαδή ο Μακρόν) αποφασίσει να καλέσει στρατιωτικές δυνάμεις και θωρακισμένα. Γιατί το περίεργο είναι πως ο Πρόεδρος είναι ο μόνος που θεωρείται υπεύθυνος για όλα! Υπάρχει πάντα τουλάχιστο ένα εξιλαστήριο θύμα. Στην Γαλλική Επανάσταση ήταν ο Λουδοβίκος ο 16ος, στην σημερινή θα είναι ο Μακρόν! Όχι βέβαια και στην γκιλοτίνα, αν και έχω δει σε συλλαλητήρια πλακάτ με ζωγραφισμένες λαιμητόμους. Πώς έγινε αυτό ξαφνικά; Ο Μακρόν να χειροκροτείται ένα μήνα πριν, όταν έβγαινε στους δρόμους και σήμερα δεν τολμάει να ξεμυτίσει γιατί γιουχάρεται; Όλα τα καλά χρειάζονται κόπους πολλούς για να αποκτηθούν, όπως λέει και η παροιμία. Οι εξεγέρσεις ξεσπούν όταν δεν τις περιμένει κανείς. 

Τα δικά μας ”Δεκεμβριανά” θα τα ζήσει άραγε σήμερα η Γαλλία; Όχι με Αριστερούς αλλά μάλλον με Ακροδεξιούς απέναντι στις Αρχές. Έτσι μυρίζει. Η βάση των Γιλέκων είναι αυτοί που χάσανε. Είχαν σίγουρη την Προεδρία της Λεπέν και τους την έφαγε ο Μακρόν. Φόρεσαν μια κίτρινη στολή, τα Γιλέκα και θέλησαν να κατεβαίνουν κάθε Σάββατο (μέρα αργίας) στα Ηλύσια Πεδία. Πουθενά αλλού! Στον πλούσιο παράδεισο της Γαλλικής πρωτεύουσας. Με τα γιλέκα που φόρεσαν μερικές χιλιάδες καινούργιοι Αβράκοτοι, που από μακριά μοιάζουν με στράτευμα ενστόλων. Και ίσως αυτές οι γιλεκοτές στολές είναι αυτές που τους υπόσχονται στρατιωτικές νίκες. Νομίζω πως το γιλέκο-στολή έπαιξε κύριο ψυχολογικό λόγο στην εξέγερση ενάντια στο Γαλλικό Κατεστημένο. (Άλλη μια απόδειξη για την δύναμη της εικόνας!). Ίσως έτσι εξηγούνται οι καταστροφές στην Αψίδα του Θριάμβου και στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Βέβαια θα έρθει πάλι ένας Ναπολέων να βάλει τάξη. 

Ο κόσμος υποστηρίζει μέχρι τώρα τα γιλέκα αλλά από το γκάλοπ που έγινε χθες μαθαίνομε ότι δεν θα τα ψηφίσει αν κάνουν κόμμα! Για την άδικη φορολογία έγιναν οι περισσότερες λαϊκές εξεγέρσεις. Μόνο οι αρχαίοι Αθηναίοι δεν πλήρωναν φόρο εισοδήματος. Οι εξεγέρσεις τους ήταν κυρίως πολιτικές. Αλλά τουλάχιστον στις Ιωνικές Πόλεις, αν όχι και αλλού, υπήρχαν τα επώνια που σήμαινε περίπου Φόρος Πρόσθετης Αξίας δηλαδή το αιώνιο ΦΠΑ! Το έμαθα μεταφράζοντας τους Μιμιάμβουςτου Ηρώνδα…

 

 

Ροβήρος Μανθούλης
Από το Blogger.