Header Ads

Η Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα εξελέγη αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

Eurokinissi

Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε σήμερα ως αντιπρόεδρό της, για το έτος 2019, την Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα, η οποία θα είναι πρόεδρος για το έτος 2020. Για το 2019 πρόεδρος της Ακαδημίας θα είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος, Στέφανος Ήμελλος.

 Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα της κ. Μπενάκη-Ψαρούδα.

 Η Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο της Βόνης και στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Διεθνούς και Αλλοδαπού Ποινικού Δικαίου του Φράιμπουργκ. Η Νομική Σχολή της Βόνης την ανακήρυξε το 1961 σε διδάκτορα Ποινικού Δικαίου. Το 1962 ανέλαβε βοηθός της Β′ έδρας Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1971 εξελέγη υφηγήτρια του Ποινικού Δικαίου, εν συνεχεία έλαβε εντολή διδασκαλίας, το 1979 έγινε έκτακτη καθηγήτρια και το 1986 καθηγήτρια Α′ βαθμίδας του Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δικηγόρος Αθηνών, επί ποινικών υποθέσεων (1962-2008).

Το 1981 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και εν συνεχεία βουλευτής Α′ Αθηνών έως τον Σεπτέμβριο του 2009. Διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας (1989), υπουργός Πολιτισμού (1990-1992), υπουργός Δικαιοσύνης (1992-1993) και πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (2004-2007). Εισηγήτρια σημαντικών νομοσχεδίων με ενεργό συμμετοχή στις αναθεωρήσεις του Συντάγματος.

Ως πρόεδρος της Βουλής προώθησε σημαντικά την κοινοβουλευτική συνεργασία με Κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ασίας, της Αφρικής, της Ν. Αμερικής (Χιλή) και με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Έχει συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς, εκπροσώπησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο κατά τη σύνταξη του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Διευθύνει από το 1976 το περιοδικό Ποινικά Χρονικά για τις Ποινικές Επιστήμες και τη δικαστηριακή πρακτική.

Έχει τιμηθεί με παράσημα και μετάλλια της Ελληνικής Δημοκρατίας και ξένων Κοινοβουλίων και αρχηγών κρατών.

Κύρια αυτοτελή έργα: Täterschaft und Teilnahme nach deutschem und griechischem Strafrecht. Eine rechtsvergleichende Untersuchung (Βόννη, 1961). Η ποινική ευθύνη εκ των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων. Βασικαί αρχαί του κυκλοφοριακού ποινικού Δικαίου. (Αθήνα, 1965, Βραβείο Δικηγορικού Συλλόγου). Τα αξιολογικά στοιχεία της αντικειμενικής υποστάσεως του εγκλήματος (Αθήνα 1982). Η παράσταση της πολιτικής αγωγής στην ποινική δίκη. Τεύχος Α’. Νομική φύση και νομιμοποίηση του πολιτικώς ενάγοντος (Αθήνα 1982). Θεωρία και Πράξη του Ποινικού Δικαίου. Μελέτες, Γνωμοδοτήσεις, Σχόλια στη Νομολογία (Αθήνα 2004). Συστηματική ερμηνεία του Ποινικού Κώδικα, Άρθρα 45-49 Π.Κ. Εισαγωγή, άρθρο 48 Π.Κ. (Αθήνα 1998-2005).

Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και σχόλια στη νομολογία και έχει κάνει εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια. Το 2008 εξεδόθη τιμητικός τόμος με τίτλο Ποινικές Επιστήμες, Θεωρία και πράξη. Προσφορά τιμής στην Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, με διεθνή συμμετοχή πανεπιστημιακών, δικαστικών και άλλων νομικών (εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ) 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.