Header Ads

Να γιατί καμιά φορά τα οικογενειακά τραπέζια των διακοπών μπορούν να μας βγάλουν εκτός εαυτού

Οι διακοπές είναι μια όμορφη περίοδος για τον καθένα από εμάς κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια τους μπορείς να κάνουμε πράγματα που στην καθημερινότητα ούτε που διανοούμαστε. Όπως για παράδειγμα να δούμε μερικές ταινίες, να ξεκουραστούμε ή να βρεθούμε με συγγενείς που έχουμε χάσει για καιρό. Αυτό το τελευταίο βέβαια μπορεί ενίοτε να λειτουργήσει και αρνητικά για την ψυχική μας ηρεμία. Ας το παραδεχτούμε, όλοι το έχουμε πάθει!

Αγαπάμε τους δικούς μας ανθρώπους, τα οικογενειακά όμως τραπέζια και συγκεντρώσεις πολλές φορές είναι αφορμή για να μας τεθούν ερωτήματα σχετικά με την προσωπική μας ζωή, την επιτυχία μας στα επαγγελματικά κτλ. Αν καμιά φορά νιώθετε άσχημα για όλα αυτά μην ανησυχείτε, δεν σημαίνει πως είστε κακός άνθρωπος. Υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους αισθάνεστε έτσι. Στη συνέχεια παρατίθενται και κάποιες συμβουλές ειδικών ώστε να αποφύγετε να νιώσετε έτσι κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ενόψει Χριστουγέννων νομίζουμε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να μοιραστούμε μαζί σας αυτό το κείμενο.

Τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά

Μην γκρινιάζετε είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε έτσι κι αυτό γιατί δεν είστε πια παιδί και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις έχουν αλλάξει μορφή. Με άλλα λόγια, οι συγγενείς σας που έχουν να σας δουν καιρό πιθανότατα θα συνεχίσουν να σας συμπεριφέρονται σαν να είστε παιδί και να μην γνωρίζετε τίποτα για τον κόσμο. Οι συμπεριφορές αυτές μπορεί να σημειωθούν κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς βέβαια αλλά την περίοδο των διακοπών είναι πιο συνηθισμένες.

Η τάση του να φαινόμαστε τέλειοι

Κατά την περίοδο επίσης των οικογενειακών τραπεζιών -αλλά και των συγκεντρώσεων γενικότερα- υπάρχει η τάση να δείχνουν όλοι πως βρίσκονται στην πιο τέλεια φάση της ζωής τους. «Είναι λίγο αγχωτικό να βρίσκεσαι γύρω από το οικογενειακό τραπέζι την περίοδο των διακοπών», δήλωσε η Έριν Ολίβο, κλινική ψυχολόγος από τη Νέα Υόρκη. «Γιατί να προσπαθούμε να έχουμε την εικόνα μιας μεγάλης, ευτυχισμένης οικογένειάς;»

Καμιά φορά η οικογένεια βγάζει στην επιφάνεια τον χειρότερο μας εαυτό

Είναι φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλους, μάλλον επειδή με την οικογένειά μας αισθανόμαστε ιδιαίτερα ασφαλείς και άρα δεν έχουμε καμιά ανησυχία να δείξουμε ακόμα και τις κακές πλευρές του εαυτού μας. Επίσης να θυμάστε πως με τους συγγενείς σας μπορεί να σας ενώνουν δεσμοί αίματος, αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχετε και κοινά χαρακτηριστικά.

Στα ξένα σπίτια ίσως να νιώσουμε άβολα

Όλοι κατά τις επισκέψεις μας στα ξένα σπίτια αισθανόμαστε πολλές φορές άβολα γιατί χάνουμε την άνεσή μας. Αυτό είναι κάτι που πιθανότατα θα συμβεί και φέτος τα Χριστούγεννα.

Τι να κάνετε για όλα αυτά

Για να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα της αμηχανίας και να καταφέρετε να επιβιώσετε και μετά από αυτές τις γιορτές να έχετε στο νου πέντε βασικά πράγματα. Οι ειδικοί ειδικότερα δίνουν τις εξής συμβουλές:

-Φτιάξτε μια ατζέντα με αναλυτικά το πρόγραμμα των διακοπών ώστε να μην υπερβείτε τις αντοχές σας

-Κάντε διαλείμματα ώστε να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας

-Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να ζήσετε στιγμές που πιθανότατα δεν θα ξαναζήσετε στο μέλλον

-Βάλτε τα όρια σας και προστατέψτε τον εαυτό σας

(Με πληροφορίες από την αμερικάνικη έκδοση της HuffPost)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.