Header Ads

Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατά Τραμπ: Οι μετανάστες στο Μεξικό κινδυνεύουν από τη βία

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) επικρίνουν σε ανακοίνωσή τους τις ενέργειες των ΗΠΑ κατά των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην μεθόριο του Μεξικού.

Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει πιο δύσκολο για τους ανθρώπους αυτούς να επιδιώξουν τη χορήγηση ασύλου, επομένως αυτοί βρίσκονται παγιδευμένοι στο Μεξικό και όλο και πιο συχνά υφίστανται βία, αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

″Το να τους αναγκάζουν να μείνουν στο Μεξικό είναι απάνθρωπο και παράνομο”, δήλωσε ο Σέρχιο Μάρτιν, ο συντονιστής των MSF για την χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής.

″Αναγκάζονται να μείνουν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες σε επισφαλείς συνθήκες στο Μεξικό”, καταγγέλλει η μκο.

Αυτήν την περίοδο, μερικές χιλιάδες μετανάστες περιμένουν στην μεξικανική μεθοριακή πόλη Τιχουάνα για να περάσουν στις ΗΠΑ.

Αυτοί έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους στην Κεντρική Αμερική για να γλιτώσουν από τη βία και τη φτώχεια και ελπίζουν να τους χορηγηθεί άσυλο στις ΗΠΑ.

Ωστόσο η αμερικανική μεθοριακή φρουρά χειρίζεται μόνον λίγες δεκάδες αιτήσεις την ημέρα και ο χρόνος αναμονής των ανθρώπων αυτών μπορεί να ανέλθει σε μήνες.

Οι MSF σημειώνουν ότι περίπου το 68% των μεταναστών, στους οποίους έχουν προσφέρει ιατρική φροντίδα, αναφέρει ότι υπέστη βία καθώς διέσχιζε το Μεξικό.

Αυτοί έπεσαν θύμα εκβιασμού, παράνομης διακίνηση ανθρώπων, απαγωγών και βασανιστηρίων από εγκληματικές οργανώσεις που ήλεγχαν τους δρόμους.

Η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να επιτρέψει στους μετανάστες να εισέλθουν στις ΗΠΑ και έχει καταστήσει πιο δύσκολη την πρόσβασή τους στη χορήγηση ασύλου.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει ”μηδενική ανοχή” για αυτούς που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα και έχει αξιώσει ταχείες απελάσεις.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.