Header Ads

Ομιλία της Κατερίνας Παναγοπούλου για τον Ελληνισμό της Διασποράς στον 21ο Αιώνα

Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα: «Ο Ελληνισμός της Διασποράς στον 21ο Αιώνα» πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε από το Κέντρο Διπλωματίας και Πολιτικών Τεχνολογιών του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College, ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ο Ελληνισμός της Διασποράς στον 21ο Αιώνα» με Κεντρική Ομιλήτρια την κα Κατερίνα Παναγοπούλου, Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι, Άμισθη Σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα Διασποράς και Πρόεδρο του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “Καλλιπάτειρα”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον “ΙΚΑΡΟ” το παράρτημα της ΑΧΕΠΑ. Η ΑΧΕΠΑ “AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association)” είναι η μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση στον κόσμο με γραφείο σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων η κα Παναγοπούλου ανέφερε πως:

«Ο Ελληνισμός της Διασποράς στον 21ο αιώνα», στην πραγματικότητα, ηχεί μέσα μου, σαν μία μεγάλη πρόκληση. Μια πρόκληση, να καταθέσω τις απόψεις μου για την ανθρωπότητα στον 21ο αιώνα. Γιατί, είναι, άλλο πράγμα, να μιλάμε, για την Ελληνική Διασπορά, δηλαδή, τους Έλληνες, που κατοικούν, εντός και εκτός των συνόρων και άλλο, να μιλάμε, για τον Ελληνισμό, ο οποίος θεμελίωσε το σύγχρονο κόσμο. Γιατί ο Ελληνισμός, βρίσκεται, έστω και εν υπνώσει, στη συνείδηση, κάθε ανθρώπου, που κατοικεί, σε αυτόν, τον πλανήτη.

Οι παγκόσμιοι Θεσμοί. Τα Διεθνή εκπαιδευτικά συστήματα. Το Σύνταγμα, κάθε,
Δημοκρατικής Χώρας. Τα βιβλία, που γράφτηκαν και όσα, γράφονται. Οι αθλητές, που αγωνίζονται στα Στάδια του κόσμου. Οι μεγάλες αντιρατσιστικές συλλογικότητες και οι Οργανώσεις Αλληλεγγύης. Η μουσική, η ποίηση, η ζωγραφική, το θέατρο, η γλυπτική, ο χορός, η ναυτοσύνη. Τα πάντα, έχουν Ελλάδα, μέσα τους. Τα πάντα, γιγαντώνονται ή λιγοστεύουν, ανάλογα, με το πόσο, κοντά ή μακριά βρίσκονται, από την έννοια του Ελληνισμού.” και πρόσθεσε πως  “Οι Έλληνες της Διασποράς, θα πρέπει, να αποκτήσουν δικαιώματα, θεμελιωμένα, σε υγιείς βάσεις και όχι, μικροπολιτικές επιδιώξεις. Ο Θεσμός της ευεργεσίας, που επί δεκαετίες υπηρετείτε, θα λάμψει ξανά, αν και ουδέποτε διεκόπη. Οι επενδυτικές προκλήσεις, που χρειάζονται, για να πάρει οξυγόνο η Ελλάδα, θα απαντηθούν. Όλα, αυτά, μπορούν και θα πάνε καλά. Το διαπίστωσα, αυτό, παντού, όπου ταξίδεψα τους τελευταίους μήνες. Ας μην προβληματιζόμαστε, όμως, με το αυτονόητο καθήκον μας. Αυτό, θα το εκπληρώσουμε στο ακέραιο, αναλαμβάνοντας, πρωτοβουλίες, σε συνεργασία, με τους, εκτός των συνόρων, Έλληνες, δηλαδή, τον Ελληνισμό της Διασποράς, με τη σημερινή του ταυτότητα, για να υποστηρίξουμε, από κοινού, μια Πατριωτική, εξωτερική πολιτική. Για να προωθήσουμε, μέσα, από έξυπνες και επωφελείς συμπράξεις, μεγάλες και μικρές επενδυτικές πρωτοβουλίες, στον Ελλαδικό χώρο, για να διασώσουμε κρίσιμες, Ελληνικές, ιδιωτικές και Δημόσιες επιχειρήσεις, που δεν πρέπει, να περάσουν, σε απρόσωπα και, ίσως, ανθελληνικά, κερδοσκοπικά κεφάλαια. Για να προωθήσουμε, συντονισμένα, τα Ελληνικά προϊόντα, στις νέες Πατρίδες και να τα εγκαταστήσουμε, στη συνείδηση των ξένων, σαν πρώτη καταναλωτική επιλογή. Κάθε, Ελληνικό προϊόν, που πωλείται, σε ξένη Χώρα, σημαίνει, θέσεις εργασίας και πολύτιμο κεφάλαιο στην Ελλάδα…”
Διοργανωτής της εκδήλωσης ηταν οι AHEPA, Chapter Icarus με την Επίσημη Υποστήριξη του New York College.

 Πηγή: dinamiprosforas.gr

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.