Header Ads

12% δίνει στα «Κίτρινα Γιλέκα» δημοσκόπηση αν συμμετείχαν στις Ευρωεκλογές. Απειλή για Μελανσόν και Λεπέν

Αν κανείς εξετάσει τα αιτήματα των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία για τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά, εργασιακά θέματα που αυτά αφορούν θα μπορούσε να θεωρήσει ότι πρόκειται για το πρόγραμμα μιας αριστερής δύναμης στην Ευρώπη που έχει λόγο και άποψη για όλα: από το εκλογικό σύστημα μέχρι την παιδεία και το προσφυγικό. Το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» ωστόσο δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτικές παρατάξεις και μάχεται για το συμφέρον της κοινωνίας. Πιθανότατα όμως, αν τα «Κίτρινα Γιλέκα» συμμετείχαν στις ευρωεκλογές του 2019 θα κέρδιζαν σε ένα σημαντικό ποσοστό την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι θα τους έδιναν την ψήφο τους.

Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Γαλλία και την οποία δημοσιεύει κυριακάτικη εφημερίδα. Πρόκειται άραγε για μια πιθανή υπόθεση; Ο χρόνος θα δείξει. Το Ινστιτούτο Ipsos, που εκπόνησε την έρευνα, τα «Κίτρινα Γιλέκα» έχουν απήχηση στην πολιτική σκηνή και μάλιστα αν έπαιρναν μέρος στις προγραμματισμένες ευρωεκλογές της άνοιξης θα αναδεικνύονταν τέταρτη δύναμη κερδίζοντας το 12% των ψήφων των πολιτών. Πίσω από το κεντρώο LREM (H Δημοκρατία Μπροστά) που θα έπαιρνε το 21% των ψήφων αλλά κοντά -με ελάχιστη διαφορά- από το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν (14%). Τα «Κίτρινα Γιλέκα» θα άφηναν πίσω το ρεπουμπλικανικό κόμμα της Γαλλίας (ποσοστό 11%) αλλά και την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν (ποσοστό 9%).

Το σενάριο συμμετοχής των «Κίτρινων Γιλέκων» στις ευρωεκλογές μπορεί τώρα να φαντάζει απίθανο, είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε πως σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συνέβαινε θα ανατρέπονταν πολλές ισορροπίες στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Δεν είναι τυχαίο πως το κόμμα του Μελανσόν και της Λεπέν θα βρίσκονταν κατά τρεις μονάδες χαμηλότερα όσον αφορά το εκλογικό τους ποσοστό.

Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν βέβαια θα παρέμεινε πρώτο κερδίζοντας το 21% των ψήφων. Αυτό που μένει τώρα να δούμε είναι το πώς θα εξελιχθεί το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» που αναμφισβήτητα έχει πρωτοφανή απήχηση στην κοινωνία -και όχι μόνο τη γαλλική. Τα Γιλέκα ήδη απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους πολίτες για νέα μαζική συγκέντρωση το επόμενο Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, απειλώντας μάλιστα με «τελική επίθεση», ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται μετά και τα τελευταία χθεσινά επεισόδια σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας.

 

(Με πληροφορίες από τη γαλλική έκδοση της HuffPost)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.