Header Ads

Ροβανιέμι: 10 μυστικά για το χωριό του Santa Claus

Κήρυξε την επίσημη έναρξη της εφετινής χριστουγεννιάτικης εορταστικής περιόδου στις 17 Νοεμβρίου, με μία ωραία γιορτή στην κεντρική πλατεία (σε live μετάδοση). 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες και μέχρι την έλευση του νέου χρόνου, όλα τα μάτια του κόσμου, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι στραμμένα στο χωριό του Άι Βασίλη στη Φινλανδία. 

Το Santa Claus Village βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ από το Ροβανιέμι και τέμνεται με τον αρκτικό κύκλο. Η ομορφιά του τοπίου είναι δε, μοναδική -βόρειο σέλας, παγωμένες λίμνες και χιονισμένα δάση....  

Το μικρό χωριό μπορεί να έλαβε επισήμως τον τίτλο ‘Santa Claus Village’ μόλις το 2010, αλλά ανεξαρτήτως αυτού, συγκεντρώνει μισό εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο, καθώς άνθρωποι από όλο τον κόσμο κάνουν το μακρινό ταξίδι για να ζήσουν μία διαφορετική εμπειρία των Χριστουγέννων (στην πραγματικότητα, για να νιώσουν στο παραμυθένιο σκηνικό -τόσο του χωριού όσο και της φύσης- έστω για λίγο ξανά πιτσιρίκια). 

Μόνο την εορταστική περίοδο, κατά τον μήνα Δεκέμβριο, το χωριό υποδέχεται 100.000 επισκέπτες. 

Το κορυφαίο γεγονός, το highlight, είναι στις 7 το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου, όταν ο Άι Βασίλης θα ξεκινήσει με το έλκηθρο που σέρνουν οι πιστοί του τάρανδοι για τη μεγάλη του αποστολή: Να παραδώσει στα παιδιά όλου του κόσμου τα δώρα και μαζί το μήνυμα της καλοσύνης και της αλληλεγγύης. 

10 «μυστικά» για τον Santa Claus

Από το 1985 ο Santa Claus έχει λάβει 15 εκατομμύρια γράμματα από 198 χώρες. 

 

Μπορεί τα ξωτικά να είναι πάντα στη διάθεση των παιδιών, ωστόσο, τα γράμματα στον Άι Βασίλη -στο Santa Claus Main Post Office- διαχειρίζεται η ταχυδρομική υπηρεσία της Φινλανδίας

 

Κάθε γράμμα που αποστέλλεται από το χωριό του Άι Βασίλη έχει την ειδική, μοναδική σφραγίδα του Αρκτικού Κύκλου, που δεν είναι πουθενά αλλού στον κόσμο διαθέσιμη. 

 

Το πραγματικό σπίτι του Santa βρίσκεται στο μυστικό μέρος που λέγεται Korvatunturi (γνωστό και ως Ear Fell) κάπου στη Φινλανδική Λαπωνία. Και επειδή η ακριβής τοποθεσία είναι γνωστή μονάχα σε λίγους και εκλεκτούς, ο Άι Βασίλης αποφάσισε το 1985 να κάνει ένα «γραφείο» στο Ροβανιέμι, πρωτεύουσα της Λαπωνίας. 

 

Ο Santa δεν θα τα έβγαζε πέρα χωρίς τους πολύτιμους βοηθούς τους, τα ξωτικά. Τα οποία για να μάθουν τα μυστικά, παρακολουθούν, προτού αναλάβουν δουλειά, μαθήματα στη Σχολή Ξωτικών. Στο τέλος της φοίτησης παίρνουν το μαγικό δίπλωμα.

 

Οι τάρανδοι έχουν ξεχωριστό ρόλο στη ζωή του Santa και όπως ο ίδιος λέει, είναι πολύ περισσότερα από ένα μέσο μεταφοράς, καθώς πριν από όλα συμβολίζουν το πνεύμα των Χριστουγέννων. Οι επισκέπτες του Ροβανιέμι μπορούν εύκολα να δουν ταράνδους, τόσο να σέρνουν τα έλκηθρα όσο και στα αγροκτήματα της περιοχής, αλλά προσοχή: Οι ιπτάμενοι τάρανδοι είναι μόνο για τον Santa και χρειάστηκαν αιώνες έως ότου αποκτήσουν αυτές τις δεξιότητες. 

 

Το Ροβανιέμι καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1950, η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου Φρακλίνου Ρούσβελτ, Έλινορ επισκέφτηκε την πόλη θέλοντας μεταξύ άλλων να δει την ανοικοδόμηση. Όταν η Έλινορ Ρούσβελτ εξέφρασε την επιθυμία να πάει στον Αρκτικό Κύκλο οι αρχές του Ροβανιέμι έσπευσαν να χτίσουν ένα ξύλινο σπιτάκι (μία καμπίνα, επί της ουσίας) οκτώ χλμ βόρεια της πόλης. Το σπιτάκι εκείνο σηματοδότησε ουσιαστικά τη «γέννηση» του Santa Claus Village. Και μέχρι σήμερα, βρίσκεται πλάι στο ταχυδρομείο του Santa. 

 

Το Santa Claus Village έχει περί τις  50 μικρές επιχειρήσεις -καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, καταλύματα, ακόμη και ξενοδοχείο igloo.

 

Για τη Βόρεια Αμερική ο Santa ζει στον Βόρειο Πόλο και η εκδοχή αυτή έχει τις ρίζες της στα 1869 και σε ένα ποίημα που έγραψε o George P. Webster για τον Santa, που μεταξύ άλλων έλεγε ότι, ζει κοντά στον Βόρειο Πόλο. 

 

Οι Νορβηγοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι ο Santa στην πραγματικότητα ζει στο Ντρόμπακ (της... Νορβηγίας, ως είναι ευνόητο) και ότι δεν έχει φύγει ποτέ από εκεί -αυτά στο επίσημο site της πόλης. 

 

 

 

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.