Header Ads

To μεγάλο στοίχημα του κινήματος «Black Lives Matter» στις Αμερικανικές Εκλογές

Το «Black Lives Matter» αποτελεί σημείο καμπής του 2020 και στιγμάτισε τους δρόμους των ΗΠΑ με τις διαδηλώσεις, με αφορμή την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, στις 25 Μαΐου του τρέχοντος έτους.  

Ήταν ένα σύνθημα, που αποτέλεσε έναυσμα για πολλαπλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κάθε γωνιά της γης, ακόμα και στην Ελλάδα. Ένα κίνημα που οδήγησε σε αλλαγές σχετικά κυρίως με την συμπεριφορά των αμερικανικών αρχών απένταντι στους μαύρους. Πρόκειται για σπόρο που έστειλε ο παράδεισος για τους ανθρώπους όπως λέει και η Έλεν Τζόουνς, στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press,  απελπισμένη για δικαιοσύνη, αφού ο γιος της πέθανε σε φυλακή του Λος Άντζελες.

«Το Black Lives Matter μας έσωσε, γιατί δεν είχαμε κανέναν», λέει χαρακτηριστικά η Τζόουνς.

Πλέον, το κίνημα βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικών τεστ ενόψει των αμερικανικών εκλογών, καθώς πολλοί ψηφοφόροι ψηφίζουν με βάση το αν οι πολιτικοί υποστήριξαν ή καταδίκασαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που έθεσε ως στόχο να εξαλείψει τον κοινωνικό ρατσισμό εναντίον των μαύρων. 

«Είμαστε ένας πολύ νέος οργανισμός με μεγάλη απήχηση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Πατρίς Κάλορς, μία από τους τρεις συνιδρυτές του BLM, στο Associated Press. 

Πάντως, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί υποψήφιοι που αγωνίζονται για ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό αξίωμα έχουν κινηθεί κρυφά προς το πολιτικό κέντρο ή προς τα δεξιά, καθιστώντας σαφές ότι δεν υποστηρίζουν εκκλήσεις για αλλαγή στις αστυνομικές αρχές. Για παράδειγμα, ούτε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ούτε και Τζο Μπάιντεν προτείθενται να μειώσουν τους προϋπολογισμούς της αστυνομίας στις τοπικές κοινότητες.

Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι που κάνουν τους υποστηρικτές του BLM να αισθάνονται αισιόδοξοι, λένε ορισμένοι ακτιβιστές. Η ομάδα έχει συγκεντρώσει αρκετά μετρητά, τα οποία χρησιμοποιεί με την ελπίδα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εκλογές. Υπάρχει ένας αυξανόμενος κατάλογος υποψηφίων που έχει εμπνευστεί ή υποστηριχθεί από το κίνημα. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της περιοχής του Σαιντ Λούις είναι όλοι βέβαιοι ότι θα εκλέξουν την Κόρι Μπους, μία διαδηλώτρια από το Φέργκιουσον, που είναι υποψήφια για το Κογκρέσο. 

«Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι μπορούν να ακούσουν και να εξετάσουν υποψηφίους που θα βγουν και θα αναγνωρίσουν το γεγονός ότι η αστυνομία διαπράττει εγκλήματα εναντίον των μαύρων», δήλωσε η Τίφανι Καμπάν, οργανώτρια του Κόμματος Εργαζομένων Οικογενειών, που συντάσσεται με το BLM. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κίνημα έχει εξελιχθεί από  hashtag στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ένα εξαιρετικά επιδραστικό κίνημα και σε έναν οργανισμό με εκατομμύρια δολάρια στη διάθεσή του με σκοπό να προωθήσει τα μηνύματα γύρω από την αστυνομική βαρβαρότητα και τον ρατσισμό. 

Ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια, με την εμφάνιση του κινήματος εν μέσω της οργής των διοργανωτών του για την αθώωση του Τζορτζ Ζίμερμαν, του άνδρα από την Φλόριντα που σκότωσε τον 17χρονο Αφροαμερικανό Τρέιβον Μάρτιν.

Ένα χρόνο μετά από αυτή τη δικαστική απόφαση, το BLM βάδιζε ήση προς την παγκόσμια σκηνή λόγω της (δικαιολογημένης) εξέγερσης μετά τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν από λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον της πολιτείας Μιζούρι.  

Έτσι, εν καιρώ δημιουργήθηκε ένα ταμείο, με σκοπό να στηρίζονται υποθέσεις σαν των άνωθεν. Σε αυτό βοήθησαν διασημότες όπως οι Μπιγιονσέ, Jay-Z και Πρινς. 

Η πρώτη φορά που αξιοποιήθηκε το ταμείο ήταν στην υπόθεση του γιου της Έλεν Τζόουν. Πιστεύει ότι δολοφονήθηκε το 2009 στο κελί του από αστυνομικούς, ενώ η επίσημη εκδοχή είναι ότι κρεμάστηκε. Ωστόσο, τα σημάδια στο σώμα τους μαρτυρούσαν ότι κακοποιήθηκε βάναυσα. 

Το 2017 οι ιδρυτές του βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης στο Σίδνει. 

Και ήρθε ο τραγικός θάνατος του Φλόιντ τον Μάιο για να υπενθυμισει σε όλους ότι το κίνημα είναι πάντα εκεί για αυτούς. Η εκτενής παρουσία του σε κάθε διαδήλωση ήταν αυτή που έφερε στα ταμεία δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για το μέλλον. 

Πλέον, το κίνημα στηρίζει και πολιτικούς, ώστε να προωθηθούν τα μηνύματά τους. Τονίζουν ότι τα κονδύλια προς την αστυνομία πρέπει να μειωθούν, κάτι που όπως φαίνεται δεν έχει σκοπό να κάνει κανένας εκ των υποψηφίων Τραμπ και Μπάιντεν. 

Πάντως, πάρχει κάποια ανησυχία ότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών ενδέχεται να παρερμηνευθούν είτε ως έγκριση είτε ως απόρριψη του BLM.

«Ανησυχώ ότι οι άνθρωποι θα δουν μια νίκη του Μπάιντεν και θα πουν ότι το Black Lives Matter έχει πια φωνή», δήλωσε ο Τζάστιν Χάνσφορντ,  ένας εκ των διαδηλωτών και ακαδημαϊκός.  «Είναι αλλόκοτο αν το σκεφτείς έτσι, γιατί ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα αυξήσει τους προϋπολογισμούς της αστυνομίας».

Ο Μπάιντεν έχει υποστηρίξει την παροχή περισσότερης χρηματοδότησης στις αρχές επιβολής του νόμου, ώστε να μπορούν να προσλαμβάνουν και να εκπαιδεύουν αξιωματικούς να αντιμετωπίζουν καλύτερα κλήσεις που αφορούν πολίτες με συναισθηματική ταλαιπωρία ή ψυχικά ασθενείς.

Το μόνο σίγουρο είναι, όπως λέει και ο κ. Χάνσφορντ, πως αν κερδίσει το κίνημα έστω και μία θέση είτε σε πολιτειακό, είτε σε τοπικό επίπεδο, θα ταρακουνήσει όλο τον κόσμο. Μέχρι τότε, απλά βρίσκεται σε περίοδο δοκιμής

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.