Header Ads

Από τα πεδία των μαχών: Η Αντζελίνα Τζολί κάνει ταινία τη ζωή του φωτορεπόρτερ Ντον ΜακΚάλιν

«Τα πιο πολλά από τα τελευταία πενήντα χρόνια της ζωής μου τα ξόδεψα φωτογραφίζοντας πολέμους... Όμως απεχθάνομαι το γεγονός ότι είμαι γνωστός ως φωτογράφος πολέμου...»

Η Αντζελίνα Τζολί θα σκηνοθετήσει τη βιογραφική ταινία «Unreasonable Behaviour», για τη ζωή του θρυλικού Βρετανού φωτορεπόρτερ και πολεμικού ανταποκριτή, σερ Ντον ΜακΚάλιν, που βασίζεται στην ομότιτλη αυτοβιογραφία του.

Το σενάριο, που αφηγείται τη ζωή ενός νεαρού που μεγάλωσε στο μεταπολεμικό Λονδίνο και βρέθηκε ως φωτορεπόρτερ και πολεμικός ανταποκριτής στις πιο επικίνδυνες ζώνες του πλανήτη, υπογράφει ο υποψήφιος για Bafta Γκρέγκορι Μπερκ, γνωστός από τις ταινίες «’71» και «Entebbe». 

Διάσημος για τα συγκλονιστικά, ασπρόμαυρα, ως επί το πλείστον, φωτογραφικά καρέ που τράβηξε στο Βιετνάμ και την Καμπότζη για τις εφημερίδες The Observer και The Sunday Times, εικόνες που συγκινούν ακόμη με τη δύναμη τους, τον σεβασμό στον ανθρώπινο πόνο και την ενσυναίσθηση εκείνου βρίσκεται πίσω από τον φακό, ο Ντον ΜακΚάλιν έγραψε τη δική του, μεγάλη ιστορία. Διόλου τυχαία, τον αποκαλούν «τον μεγαλύτερο εν ζωή φωτογράφο». 

Προτού δώσει την πρώτη του φωτογραφία στον Observer το 1959 -την εικόνα μιας συμμορίας στο βόρειο Λονδίνο, που δεν ήταν άλλοι, παρά οι φίλοι του-, εργαζόταν ως βοηθός φωτογράφου την εποχή που ξέσπασε η Κρίση στο Σουέζ (το καλοκαίρι του 1956 στην Αίγυπτο αμέσως μετά την εθνικοποίηση της διώρυγας). Όπως έχει δηλώσει, τότε δεν γνώριζε πολλά από πολιτική και διεθνείς σχέσεις. 

Από την αναδρομικη έκθεση στο έργο του Ντον ΜακΚάλιν που διοργανώθηκε στην Tate Britain του Λονδίνου το 2019. 

Μεταξύ 1966 και 1984, εργάστηκε ως ανταποκριτής του περιοδικού Sunday Times. Οι φωτογραφίες του από τον πόλεμο του Βιετνάμ και τη Σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία του χάρισαν διεθνή αναγνώριση. 

«Έχοντας δει την τελευταία ταινία της Αντζελίνα για την Καμπότζη (και έχοντας περάσει τόσο πολύ χρόνο κατά τη διάρκεια του πολέμου εκεί), εντυπωσιάστηκα με την γεμάτη δύναμη και ακρίβεια αναπαράσταση του τόπου της εποχής. Αισθάνομαι ασφαλής μαζί της», δήλωσε ο 85χρονος σήμερα, ΜακΚάλιν για την ταινία.

Την παραγωγή ανέλαβαν ο Τομ Χάρντι και ο Ντιν Μπέικερ. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.