Header Ads

Ποιος είναι ο τζιχαντιστής του Ελαιώνα: «Οικογενειάρχης» με φρικαλέα εγκλήματα – Η διαδρομή του

φωτογραφία αρχείου

Προφίλ «οικογενειάρχη» προσπαθούσε να… φιλοτεχνήσει στην Ελλάδα ο 27χρονος τζιχαντιστής, ο οποίος συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στη δομή προσφύγων στον Ελαιώνα Αττικής.

Ο 27χρονος ζούσε σε οικίσκο μαζί με τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά τους, ενώ φρόντιζε -κατά πληροφορίες- να αναφέρει στο περιβάλλον του στη δομή ότι είναι πρόσφυγας που ξεριζώθηκε από την πατρίδα του λόγω του πολέμου. Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής τον παρακολουθούσαν εδώ και αρκετό καιρό, προσπαθώντας να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τις κινήσεις του στην Ελλάδα.

Το ερώτημα για τις ελληνικές Αρχές ήταν σε ποια κατηγορία «εντάσσεται» ο 27χρονος από τη Συρία. Εάν δηλαδή ήταν «ενεργός» τρομοκράτης, εάν ήταν «εν υπνώσει» τρομοκράτης ή εάν είχε αφήσει πίσω του την τρομοκρατική δράση. Οι αστυνομικοί ανησυχούσαν κυρίως για τις διαδικτυακές επαφές που θα μπορούσε να έχει ο 27χρονος με «πυρήνες» του Ισλαμικού Κράτους και «μεγάλα κεφάλια» της τρομοκρατικής οργάνωσης. Σημειώνεται ότι μετά τη σύλληψή του το κομμάτι της «ιχνηλάτησης» των διαδικτυακών του ενεργειών -εάν αυτές παρουσιάζουν ενδιαφέρον- θεωρείται το κρισιμότερο για την εξέλιξη των ερευνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα αναμένεται να δώσει το κινητό τηλέφωνο του Σύρου, το οποίο έχει μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. και εξετάζεται σχολαστικά. Μεταξύ άλλων, θα ερευνηθούν ενδελεχώς οι κινήσεις του μέσω διαδικτυακών εφαρμογών. Με ποια άτομα μιλούσε και ποιο ήταν το περιεχόμενο των συνομιλιών. 

Η αρχή του τέλους για το 27χρονο μέλος του ISIS ήρθε την περασμένη Τετάρτη, όταν ξέσπασαν επεισόδια στη δομή προσφύγων στον Ελαιώνα. Ο 27χρονος ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές. Συγκεκριμένα τσακώθηκε με ομάδα ατόμων άλλης εθνικότητας για λόγο που αφορά στις συνθήκες διαβίωσης στη δομή. Η Αστυνομία επενέβη και προχώρησε σε προσαγωγές. Μέσα στους προσαχθέντες ήταν και ο φανατικός ισλαμιστής, ο οποίος, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους προσαχθέντες που οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα, μεταφέρθηκε στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής για ανάκριση. Εκεί φέρεται να ομολόγησε ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους και ότι έχει συμμετάσχει σε δολοφονίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 27χρονος είχε «πλούσια» δράση την περίοδο 2013-2014, όταν βρισκόταν στην εμπόλεμη ζώνη ως τζιχαντιστής με πρωταγωνιστικό ρόλο σε σκληροπυρηνική ομάδα του ISIS. Εκεί φέρεται να διέπραξε δολοφονίες και να συμμετείχε σε φρικαλεότητες. Σε βίντεο που αναρτήθηκε το Νοέμβριο του 2017 στο Youtube απεικονίζεται να κακοποιεί αιχμαλώτους μαζί με άλλους ένοπλους του Ισλαμικού Κράτους.

Την περίοδο που ακολούθησε ο 27χρονος εγκατέλειψε την εμπόλεμη ζώνη, ταξίδεψε με τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά του στην Τουρκία και στη συνέχεια πέρασε με λέμβο από τα τουρκικά παράλια σε νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Οι ελληνικές Αρχές κατέγραψαν την άφιξή του στη χώρα στις 28 Μαρτίου 2018. Το μέλος του ISIS ζήτησε πολιτικό άσυλο και αρκετό καιρό αργότερα μεταφέρθηκε στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στον Ελαιώνα.

Η Αντιτρομοκρατική ενημερώθηκε για τη δράση του, σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες, και άρχισε να τον παρακολουθεί, χωρίς ο ίδιος να έχει αντιληφθεί το παραμικρό. Σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη και συμμετοχή ως μέλος στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS/DA’ESH, καθώς και για τρομοκρατικές πράξεις άμεσης συνδρομής σε ανθρωποκτονία, με δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, από κοινού και κατά συρροή.

Ο συλληφθείς αποδέχτηκε τις σε βάρος του αποδιδόμενες κατηγορίες και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγείται ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.