Header Ads

Τελικά o κορονοϊός ίσως μεταδίδεται πιο εύκολα στα σχολεία - Τι αναφέρει έκθεση του CDC

Τα αδέρφια Πωλ και Νέβα Άνταμας (7 και 5 ετών) ετοιμάζονται για την πρώτη του μέρα στο σχολείο (Ντάλας, Τέξας, ΗΠΑ-3 Αυγούστου) 

Ο κορονοϊός ίσως να μεταδίδεται ευκολότερα σε σχολικές μονάδες και καλοκαιρινές κατασκηνώσεις από ό, τι νομίζαμε μέχρι σήμερα αναφέρει μια νέα έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ που έρχετια στο φως μετά την εμφάνιση νέων εστιών  εξάπλωσης σε Πολιτείες των ΗΠΑ και στο Ισραήλ που έχει επίσης υπογραμμίσει τους κινδύνους επαναλειτουργίας των σχολείων.

Η έκθεση του CDC Μια έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναφέρει πως τα παιδιά, ακόμη και τα ασυμπτωματικά, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού εντός της κοινότητας. 

Ο ισχυρισμός αυτός έρχεται σε αντίθεση με ορισμένες προηγούμενες μελέτες που υποστήριζαν ότι τα παιδιά σπάνια μεταδίδουν τον ιό μεταξύ τους ή σε άλλους ανθρώπους. Στους πρώτους μήνες βέβαια της εξάπλωση της πανδημίας τα παιδιά είχαν χαρακτηριστεί -ακόμη και στη Ελλάδα- ως ιδιαίτερα επικίνδυνα για την μετάδοση του ιού. 

Αυτήν την εβδομάδα σε 260 εργαζόμενοι σε μια από τις μεγαλύτερες σχολικές περιφέρειες της Τζόρτζια των ΗΠΑ απαγορεύτηκε να εισέλθουν στα σχολεία τους για να προγραμματίσουν τις διαδικασίες ανοίγματος  επειδή είτε είχαν τον ιό είτε είχαν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Μόλις χθες άλλα 116 μαθητές τέθηκαν σε καραντίνα καθώς σε σχολείο στο Μισισιπή εντοπίστηκαν έξι κρούσματα. 

Η αποκάλυψη έρχεται μετά από μια επίσημη αναφορά περί υπερ-μετάδοσης (super spread) επίσης στη Τζώρτζια  όπου μολύνθηκαν επίσης περισσότεροι από 200 έφηβοι που ήταν σε θερινή κατασκήνωση. 

Έλεγχο θερμοκρασίας σε νηπιαγωγείο στο Μισισιπή (5 Αυγούστου) 

Αν και η κατασκήνωση που φιλοξενούσε περί τους 600 νέους φαίνεται πως ακολούθησε όλους τους κανόνες προστασίας και υγιεινής, δεν επέβαλαν τη χρήση μάσκας στους κατασκηνωτές παρά μόνο στο προσωπικό. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές «σχετικά μεγάλες» ομάδες παιδιών ηλικίας από 6 έως 19 ετών κοιμήθηκαν σε ίδιους χώρους. 

Σύμφωνα με έκθεση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών της Τζώρτζια και του CDC το ξέσπασμα σημειώθηκε στα τέλη Ιουνίου και έγινε αντιληπτό μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων σε έναν έφηβο. 344 παιδιά και έφηβοι υποβλήθηκαν σε τεστ και 260 βρέθηκαν θετικοί. 

Εξίσου ανησυχητικό, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν το γεγονός ότι - σε αντίθεση με προηγούμενες θεωρίες σχετικά με την εξάπλωση του ιού σε παιδιά - τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά, καθώς και εκείνα που πέρασαν περισσότερο χρόνο στην κατασκήνωση φαινόταν πιο πιθανό να μολυνθούν.

Η έκθεση του CDC ανέφερε: «Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το Sars-CoV-2 εξαπλώνεται επτιυχώς σε χώρους που υπάρχου νέοι και διανυκτερεύουν με αποτέλεσμα τα υψηλά ποσοστά μετάδοσης μεταξύ ατόμων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, παρά τις προσπάθειες των αξιωματούχων του στρατοπέδου να εφαρμόσουν τις πιο αυσητηρές στρατηγικές για την πρόληψη της μετάδοσης”.

Επίσης: ”Η ασυμπτωματική λοίμωξη ήταν συχνή και δυνητικά συνέβαλε στη μη εντοπισμένη μετάδοση, όπως έχει αναφερθεί προηγουμένως. Αυτή η έρευνα προσθέτει στο σύνολο των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι ευαίσθητα σε λοίμωξη Sars-CoV-2 και, σε αντίθεση με τις πρώτες αναφορές, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση”. 

Η 5χρονη Ρέιτσελ Ανταμους φορά τη μάσκα της με τη βοήθεια της μητέρας της πριν πάει στο νηπιαγωγείο (Ντάλας, Τέξας- 3 Αυγούστου) 

Έντονη είναι συζήτηση για τα παιδιά και το άνοιγμα των σχολείων και στο Ηνωμένο Βασίλειο δεδομένων και αντικρουόμενων, όπως φαίνεται ευρημάτων σχετικά με τις δυνατότητες εξάπλωσης του ιού μεταξύ των παιδιών καθώς οι περισσότερες έρευνες μέχρι τώρα έχουν εστιάσει στις ευπαθείς ομάδες- ηλικιωμένος και άτομα με υποκείμενα νοσήματα- αλλά και επειδή τα σχολεία στις περισσότερες χώρες έκλεισαν άμεσα και υπήρχε χρόνος να διεξαχθούν σχετικές μελέτες για την εξάπλωση στο σχολικό περιβάλλον. 

Σύμφωνα δε με Ερευνητές του University College London και του London School of Hygiene and Tropical Medicine, το Ηνωμένο Βασίλειο θα κινδυνέψει να βρεθεί αντιμέτωπο με δεύτερο, σφοδρότερο κύμα της επιδημίας τον χειμώνα εάν επαναλειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς αποτελεσματικότερο μηχανισμό τεστ και ιχνηλάτησης. 

Αυτές οι εξελίξεις πάντως στη Τζώρτζια των ΗΠΑ θυμίζουν τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ όπου η ταχεία και πλήρης επανέναρξη των σχολείων συνέβαλε, όπως εκτιμάται, στην επανεμφάνιση του ιού.

 

Υποδοχή των παιδιών στο σχολείο με μάσκες και αντισηπτικά (Ντάλας, Τέξας - 4 Αυγούστου) 

Το Ισραήλ αρχικά φάνηκε να αντιμετωπίζει με επιτυχία την εκδήλωση της πανδημίας. Μετά την χαλάρωση των μέτρων όμως και με την κυβέρνηση  θέλοντας να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις και να επαναφέρει τους γονείς στη δουλειά, τα σχολεία άνοιξαν και τα παιδιά επέστρεψαν σε αυτά.

Άμεσα όμως ο κοροναϊός εξαπλώθηκε σε αίθουσες διδασκαλίας και οι αρχές έκλεισαν περί τα 100 σχολεία πριν τις καλοκαιρινές διακοπές ενώ χιλιάδες μαθητές και καθηγητές τέθηκαν σε καραντίνα.

Το σχολείο που αντιμετώπισε το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το  Γυμνάσιο Rehavia της Ιερουσαλήμ, όπου 153 μαθητές και 25 ακόμη άτομα βρέθηκαν θετικοί. 

Πολλοί επέκριναν τους χειρισμούς της διοίκησης καθώς μαθητές, όπως ο Αμίτ Σασον στην Jerusalem Post, ισχυρίστηκαν πως δεν τηρούνταν αποστάσεις. 

Πηγές: CDC, Jerusalem Post, Harvard.edu, PBS, The Guardian, Science Daily

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.