Header Ads

Η Φιλαρμονική Νέας Υόρκης και τα κονσέρτα στους δρόμους με ένα φορτηγάκι

Έχουν περάσει πέντε μήνες από τις αρχές Μαρτίου όταν η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, η παλαιότερη συμφωνική ορχήστρα των ΗΠΑ, έκλεισε την έδρα της, τη διάσημη αίθουσα συναυλιών του Lincoln Center και ανέστειλε τη λειτουργία της λόγω πανδημίας

Μετά από πέντε πολύ δύσκολους μήνες και ενώ κάθε έννοια κανονικότητας έχει ανατραπεί, η πρόεδρος της Ορχήστρας, βιολονίστρια Ντέμπορα Μπόρντα βρήκε μία έστω προσωρινή λύση, η οποία ακούει στο όνομα «Bandwagon»: Ένα νοικιασμένο Ford pickup -κοινώς, ένα φορτηγάκι με καρότσα- που πηγαίνει φορτωμένο μουσικούς, όργανα και ένα ηχοσύστημα στους πέντε δήμους της Νέας Υόρκης (Μπρούκλιν, Κουίνς, Μανχάταν, Μπρονξ και Στάτεν Άιλαντ) κάθε Σαββατοκύριακο για να παίξει σε υπαίθριους χώρους μουσική. Με θέρμη και χωρίς καμία επισημότητα. 

«Η ζωή των μουσικών είναι η μουσική. Έχουν χάσει κάθε δυνατότητα προσφοράς αυτού του δώρου στους ανθρώπους», εξηγεί η Μπόρντα. 

Τα σημεία των υπαίθριων κονσέρτων δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων, σε μία προσπάθεια αποφυγής του συνωστισμού και τήρησης των αποστάσεων, ενώ για τους ίδιους λόγους η διάρκεια τους δεν ξεπερνά τα δεκαπέντε λεπτά. 

Οι μουσικοί, οι οποίοι υποβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε τεστ για τον κορονοϊό, λένε ότι τα υπαίθρια κονσέρτα τους δίνουν ελπίδα, την ευκαιρία να ξεχνούν ο,τιδήποτε άλλο τους απασχολεί και τη δυνατότητα να συνδέονται με τους άλλους ανθρώπους. 

Ωστόσο, το μέλλον τη Φιλαρμονικής παραμένει αβέβαιο. Η αίθουσα David Geffen Hall του Lincoln Center, χωρητικότητας 2.700 θέσεων, έχει όριο πληρότητας 350 ατόμων, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ). 

Οι πωλήσεις εισιτηρίων καλύπτουν κατά κανόνα περίπου το ήμισυ των εξόδων της Ορχήστρας, εξηγεί η Μπόρντα, και τα υπόλοιπα καλύπτονται από δωρητές.
Οι μισθοί των μουσικών μειώθηκαν από τον Μάρτιο και το μισό προσωπικό της ορχήστρας απολύθηκε.
«Συνεχίζουμε να χάνουμε εκατομμύρια. Είναι η πιο δύσκολη στιγμή στην 178ετή ιστορία της Φιλαρμονικής». καταλήγει. 

Πηγή: Cnn.com

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.