Header Ads

Δύσκολο 24ωρο: Πού καταγράφηκαν ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού στον κόσμο

Περισσότερα από 25 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού έχουν καταγραφεί επισήμως σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά στην αμερικανική ήπειρο, σύμφωνα με απολογισμό των πρακτορείων AFP και Reuters βάσει των διαθέσιμων στοιχείων που υπάρχουν μέχρι σήμερα στις 07:20 ώρα Ελλάδας.

Συνολικά τουλάχιστον 25.029.250 κρούσματα του covid-19 έχουν εντοπιστεί επισήμως σε όλο τον κόσμο και 842.915 θάνατοι.

Σχεδόν 4 στα 10 κρούσματα έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, τις δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο: 5.960.652 κρούσματα και 182.760 θάνατοι στις ΗΠΑ και 3.846.153 κρούσματα και 120.262 θάνατοι στη Βραζιλία.

Ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας μοιάζει να σταθεροποιείται παγκοσμίως, με ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα να καταγράφεται κάθε τέσσερις ημέρες από τα μέσα Ιουλίου.

Χρειάστηκαν 94 ημέρες από την ανακοίνωση από την Κίνα του πρώτου επίσημου κρούσματος Covid-19 για να φτάσουν οι μολύνσεις το ένα εκατομμύριο σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη συνέχεια, σε 149 ημέρες ξεπεράστηκε το όριο των 12,5 εκατομμυρίων, στις 11 Ιουλίου. Μέσα σε ενάμιση μήνα ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορονοϊού έχει διπλασιαστεί.

Αφού επλήγη πρώτη από την πανδημία, η Ασία είναι ξανά η ήπειρος όπου την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν τα περισσότερα νέα κρούσματα (570.819), εκ των οποίων περισσότερα από τα 8 στα 10 στην Ινδία.

Ακολουθούν η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, με 55.238 νέες μολύνσεις τις τελευταίες επτά ημέρες, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ (296.503), η Ευρώπη (221.670), η Μέση Ανατολή (80.966), η Αφρική (59.688) και η Ωκεανία (1.670).

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 7.222.153 κρούσματα, ενώ ακολουθούν ΗΠΑ και Καναδάς με 6.088.321, η Ασία (5.060.936), η Ευρώπη (3.911.286) και η Μέση Ανατολή (1.479.598).

 

Iνδία: Παγκόσμιο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 78.761 νέα κρούσματα του κορονοϊού σε διάστημα 24 ωρών, νέο παγκόσμιο, αρνητικό ρεκόρ.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 17 Ιουλίου στις ΗΠΑ, με 77.638 νέα κρούσματα.

Πλέον η Ινδία είναι επισήμως η τρίτη παγκοσμίως πλέον πληγείσα χώρα από την covid-19, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, με 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2. Συνολικά 63.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από κορονοϊό στη χώρα.

Το θλιβερό ρεκόρ ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά τη χαλάρωση από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι των μέτρων που ισχύουν από τον Μάρτιο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει η ινδική οικονομία.

Το ινδικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα επιτρέπονται οι πολιτιστικές, αθλητικές και πολιτικές συγκεντρώσεις, με τη συμμετοχή έως 100 ατόμων και την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχοντες φορούν μάσκα και τηρούν αποστάσεις.

Επίσης θα ξεκινήσουν ξανά, ”σταδιακά” τα δρομολόγια του μετρό στις μεγάλες πόλεις της Ινδίας. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε αυτό το στάδιο, όμως μπορούν να πραγματοποιούνται συναντήσεις δασκάλων- μαθητών στον σχολικό χώρο και σε εθελοντική βάση.

Η πανδημία του κορονοϊού, αφού έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις μεγάλες ινδικές πόλεις όπως το Νέο Δελχί και το Μουμπάι, πλέον έχει εξαπλωθεί σε μικρότερες πόλεις και την επαρχία.

 

Βραζιλία: Σε επικίνδυνο επίπεδο ο ρυθμός της πανδημίας

Έξι μήνες αφού καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη Βραζιλία, η χώρα ξεπέρασε χθες Σάββατο το όριο των 120.000 νεκρών και δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ αυτής της εκατόμβης.

Με 212 εκατομμύρια κατοίκους η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα παγκοσμίως από τον covid-19, μετά τις ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με την Ευρώπη και την Ασία, όπου η καμπύλη των κρουσμάτων και των θανάτων αυξήθηκε απότομα προτού αρχίσει να πέφτει έπειτα από πολλές εβδομάδες lockdown, στη Βραζιλία παρατηρείται εδώ και τρεις μήνες μια σταθερή κατάσταση, με περίπου 1.000 θανάτους ημερησίως από κορονοϊό και μεγάλες διαφορές μεταξύ των πολιτειών.

«Η Βραζιλία είναι μοναδική στον κόσμο. Από την αρχή της πανδημίας οι καμπύλες της είναι διαφορετικές από αυτές άλλων χωρών, εξελίσσονται πιο αργά», δήλωσε ο Κριστοβάμ Μπαρσέλος, ερευνητής του Fiocruz, του ινστιτούτου δημόσιας υγείας.

«Οι καμπύλες είναι σταθερές προς το παρόν, όμως σε ένα πολύ επικίνδυνο επίπεδο: περίπου 1.00 θάνατοι και 40.000 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα ημερησίως. Και δεν έχει έρθει ακόμη η κορύφωση», εκτίμησε.

Εξάλλου η επιστημονική κοινότητα θεωρεί τους αριθμούς που ανακοινώνει η κυβέρνηση πολύ χαμηλότερους από τους πραγματικούς.

 

Δημοφιλής Μπολσονάρου

Παρά τον χαοτικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία, ο Μπολσονάρου είναι πιο δημοφιλής από ποτέ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha πριν 15 ημέρες, η δημοτικότητά του έφτανε το 37%, σημειώνοντας άνοδο πέντε μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο. Επιπλέον το 47% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι ο Μπολσονάρου δεν ευθύνεται για τους νεκρούς της πανδημίας.

Στις αρχές Αυγούστου, όταν η Βραζιλία πλησίαζε το συμβολικό όριο των 100.000 νεκρών, ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι έχει «τη συνείδησή μου καθαρή» ότι έκανε «ό,τι μπορούσα».

«Ο Μπολσονάρου είναι ένα πραγματικό φαινόμενο, μια πολιτική δύναμη που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», παραδέχθηκε ο Μάικλ Μοχαλέμ, καθηγητής Δικαίου στο Fondation Getulio Vargas.

«Όμως η στάση του είναι πραγματικά σοκαριστική. Πέρα από την άρνηση, συχνά δείχνει να μην σέβεται τους ανθρώπους που θρηνούν. Με τον αριθμό νεκρών να είναι σκανδαλωδώς μεγάλος, είναι αναμφίβολο ότι κάποια ημέρα θα πληρώσει το τίμημα», πρόσθεσε.

 

Κίνα: Καταγράφηκαν εννέα εισαγόμενα κρούσματα

Εννέα νέα κρούσματα του κορονοϊού εντοπίστηκαν χθες Σάββατο στην ηπειρωτική Κίνα, όλα εισαγόμενα, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας, κάτι που σημαίνει ότι για 14η ημέρα δεν υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα.

Ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων χθες ήταν ίδιος με αυτός την Παρασκευή.

Εξάλλου η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν και τέσσερις ασυμπτωματικοί ασθενείς της covid-19.

Το προηγούμενο μεγαλύτερο διάστημα στη διάρκεια του οποίου δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα στην κοινότητα στην Κίνα ήταν 13 ημέρες, από τις 24 Μαΐου ως τις 5 Ιουνίου.

Πλέον ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται σε 85.031 και οι νεκροί σε 4.634.

 

Ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων στην Αργεντινή

Το φράγμα των 400.000 κρουσμάτων του Covid-19 έσπασε και η Αργεντινή, καταγράφοντας ρεκόρ 9.230 νέων κρουσμάτων και 82 θανάτων μέσα σε 24ώρες, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας.

Ο συνολικός απολογισμός της επιδημίας στην χώρα των 44 εκατομμυρίων κατοίκων είναι πλέον 8.353 νεκροί επί συνόλου 401.226 περιπτώσεων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Αυτό το υψηλό ημερήσιων νέων κρουσμάτων καταγράφεται την επομένη της ανακοίνωσης της κυβέρνησης για παράταση έως τις 20 Σεπτεμβρίου ορισμένων περιορισμένων μέτρων.

Αν και οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους συνεχίζουν να απαγορεύονται, οι αρχές εντούτοις επέτρεψαν την Παρασκευή, σε όλη την επικράτεια, τις συναθροίσεις έως και 10 ατόμων σε ανοιχτούς χώρους, με την προϋπόθεση να φορούν μάσκα και να τηρούν την απόσταση των δύο μέτρων.

Η πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες, με την έγκριση της κυβέρνησης, θα επιτρέψει στα εστιατόρια από τη Δευτέρα να σερβίρουν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους και σε κάθε τραπέζι θα επιτρέπεται να κάθονται έως τέσσερα άτομα.

Ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερντάντες εξέφρασε ανησυχία για την ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ιδίως στην επαρχία Χουχούι (βόρεια), όπου «το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια του», τόνισε.

«Πριν ενάμιση μήνα το 93% των νέων κρουσμάτων καταγραφόταν στην ευρύτερη περιοχή του Μπουένος Άιρες. Στις άλλες επαρχίες ήταν μόλις 7%. Σήμερα στις άλλες επαρχίες έχει πενταπλασιαστεί ο αριθμός αυτός και αντιπροσωπεύει το 37% του συνόλου των νέων μολύνσεων», ανέφερε ο Φερντάντες.

Χιλιάδες Αργεντινοί, υποστηριζόμενοι από την αντιπολίτευση, διαδήλωσαν την περασμένη Δευτέρα στην πρωτεύουσα και σε μεγάλες πόλεις της χώρας ενάντια στους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση, συγκεντρώσεις που επικρίθηκαν από επιδημιολόγους, καθώς η χώρα καταγράφει απότομη αύξηση μολύνσεων και θανάτων.

 

Μεξικό: 673 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε το Σάββατο πως ακόμη 673 ασθενείς υπέκυψαν στον COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, ενώ το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν 5.974 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 .

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στο Μεξικό ανέρχεται πλέον σε 63.819 νεκρούς επί συνόλου 591.712 μολύνσεων.

Η κυβέρνηση της χώρας που θρηνεί τον τρίτο υψηλότερο αριθμό νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στην υφήλιο έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των επαληθευμένων μολύνσεων.

 

Τουρκία: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών τα κρούσματα

Οι αρχές της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσαν χθες περιορισμούς στην τέλεση γάμων και άλλων εκδηλώσεων στην τουρκική οικονομική πρωτεύουσα, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων εξαιτίας του νέου κορονοϊού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σε όλη τη χώρα για πρώτη φορά έπειτα από δύο και πλέον μήνες.

Από τη Δευτέρα οι γάμοι, τα πάρτι αρραβώνων και οι τελετές περιτομής σε εσωτερικούς χώρους θα απαγορευτούν, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Παιδιά και πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών θα απαγορεύεται επίσης να παρευρίσκονται σε υπαίθριες τελετές που θα επιτρέπεται να πραγματοποιούνται.

Οι περιορισμοί επιβλήθηκαν λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι 1.549 νέα κρούσματα της COVID-19 διαγνώστηκαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο ― ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός από τα μέσα Ιουνίου. Τριάντα εννέα άνθρωποι κατέληξαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τα περισσότερα από τα μέσα Μαΐου, πρόσθεσε.

«Ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο Κοτζά σε tweet του. «Δεν μπορούμε να είμαστε χαλαροί στην εφαρμογή των μέτρων» για τον περιορισμό της πανδημίας, είπε.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από τον νέο κορονοϊό στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 267.064, ενώ 6.284 έχουν χάσει τη ζωή τους έχοντας διαγνωστεί με την COVID-19.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.