Header Ads

Λευκορωσία: Συλλαμβάνονται διαδηλωτές, αφαιρούνται διαπιστεύσεις από ξένους δημοσιογράφους

Η αστυνομία στη Λευκορωσία συνέλαβε σήμερα τουλάχιστον δώδεκα διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν μαζευτεί σε ένα κεντρικό σημείο του Μίνσκ, σύμφωνα με δήλωση αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters.

Εκατοντάδες ανθρώπων είχαν μαζευτεί κοντά σε μία κεντρική πλατεία, η οποία, είχε νωρίτερα αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να εμποδιστούν οι διαδηλωτές να συγκεντρωθούν κοντά σε κυβερνητικά κτίρια.

Αφαίρεση διαπιστεύσεων από δημοσιογράφους

Οι αρχές της Λευκορωσίας αφαίρεσαν τη διαπίστευση αρκετών δημοσιογράφων ξένων μέσων ενημέρωσης, ανάμεσά τους το Γαλλικό Πρακτορείο, παραμονή μιας νέας μεγάλης διαδήλωσης που προγραμμάτισε η αντιπολίτευση η οποία αμφισβητεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας Ανατόλι Γκλαζ, η απόφαση αυτή λήφθηκε στη βάση μιας σύστασης της Διυπουργικής Επιτροπής καταπολέμησης του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε πόσους δημοσιογράφους αφορά το μέτρο αυτό, ωστόσο ξένα μέσα ενημέρωσης όπως το BBC και το Radio Liberty ανέφεραν την αφαίρεση της διαπίστευσης από αρκετούς δημοσιογράφους τους.

″Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας με κάλεσε και με ειδοποίησε για την ακύρωση της διαπίστευσής μου και της διαπίστευσης μιας συναδέλφου μου ως ανταποκρίτριες του BBC. Ζήτησαν να δώσω πίσω την κάρτα μου”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η δημοσιογράφος Τατιάνα Μέλνιτσουκ.

″Οι Λευκορώσοι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση ότι οι διαπιστεύσεις τους ακυρώθηκαν. Ουδεμία εξήγηση δόθηκε και δεν γνωρίζουμε τους λόγους της αφαίρεσης των διαπιστεύσεων. Ζητάμε από τις λευκορωσικές αρχές να επιστρέψουν τις διαπιστεύσεις τους, ώστε να συνεχιστεί η παροχή ανεξάρτητης και αμερόληπτης κάλυψης των γεγονότων στη Λευκορωσία”, αντέδρασε ο διευθυντής Ειδήσεων του AFP Φιλ Τσέτουιντ.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Associated Press (AP) κατήγγειλε την απέλαση σήμερα δύο εκ των δημοσιογράφων του στη Ρωσία. Όπως αφαιρέθηκε η διαπίστευση από τους δημοσιογράφους του AFP, έτσι έγινε και στους Λευκορώσους δημοσιογράφους του AP.

Η αμερικανική πρεσβεία δηλώνει ”ανήσυχη” για το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι στοχοθετούνται ”συνεχώς” στη Λευκορωσία, καταγγέλλοντας επίσης τον αποκλεισμό ανεξάρτητων ή αντιπολιτευόμενων μέσων”, τις ”επαναλαμβανόμενες διακοπές του Ιντερνετ” και τις ”αυθαίρετες συλλήψεις ειρηνικών πολικών”. Η πρεσβεία κάλεσε το Μινσκ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Λουκασένκο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε σήμερα την ευκαιρία ενός τηλεφωνήματος γενεθλίων, για να προσκαλέσει τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να επισκεφτεί τη Μόσχα, σε μία επίδειξη υποστήριξης του Κρεμλίνου, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν στο κέντρο του Μίνσκ απαιτώντας την παραίτηση του Λουκασένκο.

Ο πρόεδρος Λουκασένκο γίνεται σήμερα 66 ετών, ενώ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις και τις απεργίες που έχουν ξεσπάσει στη Λευκορωσία εδώ και τρεις εβδομάδες, μετά την ανακοίνωση της νίκης του, στις εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν νοθευμένο.

Ο ίδιος απορρίπτει τις καταγγελίες εκλογικής νοθείας, υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλώσεις υποκινούνται από το εξωτερικό.

“Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση στη Μόσχα, στις ερχόμενες εβδομάδες,” ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.