Header Ads

Ιστορική πτήση: Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι στα ΗΑΕ για τη συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων

Κορυφαίοι συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέφθασαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε μια ιστορική πτήση από το Τελ Αβίβ τη Δευτέρα για την οριστικοποίηση ενός συμφώνου σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ.

Ακόμα και πριν αρχίσουν οι συζητήσεις στο Άμπου Ντάμπι, οι απεσταλμένοι έγραψαν μια δική τους σελίδα στην ιστορία της αεροπορίας, όταν το ισραηλινό πολιτικό αεροσκάφος πέταξε πάνω από σαουδαραβική επικράτεια, στην απευθείας πτήση από το Τελ Αβίβ στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

«Έτσι μοιάζει η ειρήνη» έγραψε στο Twitter ο Νετανιάχου, περιγράφοντας μια συμφωνία για επίσημες σχέσεις με μια αραβική χώρα που δεν περιλαμβάνει παραχώρηση εδαφών που κυριεύτηκαν από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για πρώτη φορά στην ιστορία. Πτήση της ισραηλινής El Al στα ΗΑΕ

Η συμφωνία εξομάλυνσης, που ανακοινώθηκε στις 13 Αυγούστου, είναι η πρώτη τέτοιου τύπου μεταξύ μιας αραβικής χώρας και του Ισραήλ εδώ και πάνω από 20 χρόνια, και καταλύτης σε μεγάλο βαθμό ήταν η κοινή ανησυχία για το Ιράν.

Οι Παλαιστίνιοι αποδοκίμασαν την κίνηση των ΗΑΕ, καθώς ανησυχούν για τη μακροχρόνια παναραβική θέση που απαιτεί απόσυρση του Ισραήλ από εδάφη που κυριεύτηκαν- και αποδοχή του παλαιστινιακού κράτους- με αντάλλαγμα την εξομάλυνση των σχέσεων με τις αραβικές χώρες.

Οι Τζάρεντ Κούσνερ, ανώτερος σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ, και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο′ Μπράιεν, ηγούνται της αμερικανικής αντιπροσωπείας. Της ισραηλινής ομάδας ηγείται ο ομόλογος του Ο’Μπράιεν, Μέιρ Μπεν Σαμπάτ. Αξιωματούχοι θα διερευνήσουν διμερείς συνεργασίες σε τομείς όπως το εμπόριο και ο τουρισμός, και Ισραηλινοί αξιωματούχοι του χώρου της άμυνας θα επισκεφθούν ξεχωριστά τα ΗΑΕ.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.