Header Ads

ΠΟΥ: «Συνταγή για καταστροφή» το άνοιγμα της κοινωνίας χωρίς έλεγχο

Οι χώρες με σημαντικά ενεργή εξάπλωση του κορονοϊού πρέπει να αποτρέψουν την διεξαγωγή περισσότερων εκδηλώσεων, καθώς το άνοιγμα της κοινωνίας χωρίς να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός θα αποτελέσει μια «συνταγή για καταστροφή», προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας παράλληλα τις κυβερνήσεις να ανοίξουν διάλογο με όσους διαδηλώνουν κατά των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους αναγνώρισε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα και θέλουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα μετά από οκτώ μήνες μέσα στην πανδημία.

Ο Οργανισμός στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για να ανοίξουν εκ νέου οικονομίες και κοινωνίες, είπε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: «Θέλουμε να δούμε τα παιδιά να επιστρέφουν στο σχολείο και τους ανθρώπους να επιστρέφουν στους χώρους εργασίας, αλλά θέλουμε να το δούμε αυτό να γίνεται με ασφάλεια».

«Καμία χώρα δεν μπορεί να προσποιείται ότι η πανδημία τελείωσε», σημείωσε. «Η πραγματικότητα είναι ότι αυτός ο ιός εξαπλώνεται εύκολα. Το άνοιγμα της κοινωνίας χωρίς έλεγχο είναι μια συνταγή για καταστροφή», προειδοποίησε.

Οι «εκρηκτικές εξάρσεις» έχουν συνδεθεί με συναθροίσεις ανθρώπων σε στάδια, νυχτερινά κέντρα, χώρους λατρείας και άλλα πλήθη, όπου ο ιός που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα σε ομάδες ανθρώπων, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να πάμε στο γήπεδο».

«Οι αποφάσεις για το πώς και πότε να επιτραπούν οι συναθροίσεις πρέπει να λαμβάνονται με μια προσέγγιση βάσει του κινδύνου, σε τοπικό πλαίσιο», είπε.

Διάλογο κυβερνήσεων με τους διαδηλωτές κατά της χρήσης μάσκας

Παράλληλα ζήτησε από τις κυβερνήσεις να κάνουν διάλογο με όσους διαδηλώνουν κατά της χρήσης μάσκας, υπενθυμίζοντας ότι ο ιός είναι «πραγματικός» και «σκοτώνει».

«Πρέπει να ακούσουμε τι ζητάνε, τι λένε οι άνθρωποι. Πρέπει να ξεκινήσουμε έναν ειλικρινή διάλογο», δήλωσε όταν ρωτήθηκε για τις διαδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας που έγιναν στη Γερμανία και αλλού την περασμένη εβδομάδα.

«Αλλά παράλληλα θέλω να πω σε εκείνους που διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο ιός είναι πραγματικός. Είναι επικίνδυνος. Εξαπλώνεται ταχύτατα και σκοτώνει, και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους».

Από την πλευρά του, ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, υπενθύμισε ότι οι επιδημίες και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δημιουργούν πάντα «έντονα συναισθήματα», καθιστώντας πολύ δύσκολο για τον πληθυσμό να αποδεχθεί μέτρα.

«Είναι πολύ σημαντικό οι κυβερνήσεις να μην αντιδρούν υπερβολικά στις διαμαρτυρίες πολιτών κατά των μέτρων», είπε, ζητώντας επίσης διάλογο.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών από την πλευρά του έστειλε σαφές μήνυμα σε όσους πιστεύουν ότι δεν είναι τόσο σοβαρό αν ο ιός σκοτώνει κυρίως τους ηλικιωμένους: «Κάθε ζωή, είτε είναι νέος άνθρωπος ή ηλικιωμένος, είναι πολύτιμη. Και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να την σώσουμε».

«Το να αποδεχτούμε ότι κάποιος πεθαίνει λόγω της ηλικίας του είναι ηθική χρεοκοπία», έχει πει επανειλημμένα.

Κάλεσε επίσης τους πολίτες που διαδηλώνουν κατά των περιορισμών να διαδηλώνουν τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα και τις κοινωνικές αποστάσεις. «Ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, και οπουδήποτε υπάρχουν πλήθη (...), πρέπει να διατηρήσουμε απόσταση, πρέπει να φορούμε μάσκες».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.