Header Ads

Πατριωτικές κορόνες Ερντογάν και επίδειξη ισχύος: «Δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς στην ανατολική Μεσόγειο»

Η πίεση που άσκησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία μέσω του καταλόγου με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη χώρα αν αυτή δεν συμμορφωθεί -και που παρουσιάστηκαν στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών που έλαβε χώρα- ήταν σίγουρα μια πρώτη κίνηση που θα διαφανεί στο μέλλον αν είχε αποτέλεσμα.

Μέχρι αυτό να συμβεί,  ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και όλο το επιτελείο που βρίσκεται κοντά του νυχθημερόν, θα βρίσκουν αφορμές να τονίζουν με στόμφο την παντοδυναμία της Τουρκίας και το γεγονός πως δεν διεκδικούν τίποτα παραπάνω από τα νόμιμα δικαιώματά τους. Εν μέσω ενός μπαράζ δηλώσεων, αλληλοκατηγοριών και παράνομες Navtex με χρονικές διάρκειες που παρατείνονται, ο Τούρκος πρόεδρος δεν χάνει ευκαιρία να μιλήσει για την υπεροχή της χώρας του, παραβλέποντας κάθε πλευρά που προσπαθεί να του βάλει φρένο για την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων που απειλούν ένα ολόκληρο οικοδόμημα.

 

Χαρακτηριστική είναι η στάση που ο ίδιος κράτησε το βράδυ του Σαββάτου κατά την διάρκεια ομιλίας του στον κόσμο, με αφορμή την 98η επέτειο της «Ημέρας της Νίκης». Στο μήνυμα που έστειλε προς τον τουρκικό λαό, ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή η νίκη είναι η ανακοίνωση της επανεισόδου του έθνους μας στη σκηνή της ιστορίας. Δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε τη Γαλάζια Πατρίδα».

Συνεχίζοντας στην ίδια ρητορική, σημείωσε: «Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας πριν από έναν αιώνα. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία για τη θέληση μας και την ακλόνητη πίστη μας στη νίκη. Με αυτές τις σκέψεις, θυμάμαι τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, τον αρχηγό της μεγάλης επίθεσης, τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συντρόφους του».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah, o πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησής του, των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και ηγέτες της αντιπολίτευσης κατέθεσαν στεφάνι στο μαυσωλείο του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στην Άγκυρα. «Τα σημαντικά επιτεύγματά μας σε διαφορετικούς τομείς, αποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη της θέλησής μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», έγραψε ο Τούρκος πρόεδρος , στο βιβλίο μνήμης του μαυσωλείου.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να υποδεχτούμε το 2023, οπότε και θα γιορτάσουμε την 100η επέτειο από την ίδρυση της δημοκρατίας μας, ως μία πιο δυνατή, πιο ανεξάρτητη και με περισσότερη ευημερία, χώρα, σε οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο».

 

Τσαβούσογλου: Ακόμα τρεις μήνες το Ορούτς Ρέις στη Μεσόγειο

Μια ημέρα πριν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δε, χαρακτήρισε αιτία πολέμου την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, ενώ διεμήνυσε πως το ερευνητικό Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ακόμα μέρες.

«Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει τα δικαιώματά της. Δεν μας αφορά αυτό. (για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος). Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης στις αποφάσεις της ΕΕ, στο κυπριακό και στην επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν.

 

Οι ακαριαίες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς

Η Αθήνα, από την πλευρά της, έχοντας αποφασίσει πως θα απαντά δυναμικά σε κάθε απειλή που θα εξαπολύεται από την τουρκική πλευρά, το Σάββατο έσπευσε να υπενθυμίσει στην Τουρκία τη δέσμευσή της έναντι του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε χώρας - με την απαίτηση να σεβαστεί εν προκειμένω το νόμιμο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. 

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ήρθε μετά την ανάρτηση του Τούρκου αντιπρόεδρου, Φουάτ Οκτάι, στο twitter, μέσω της οποίας ανέφερε: «Αν οι απόπειρες των Ελλήνων να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα δεν αποτελούν αιτία πολέμου, τότε τί αποτελεί;», διακηρύττοντας παράλληλα ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και για το τελευταίο κυβικό μέτρο νερού στην Ανατολική Μεσόγειο, και έπειτα από ακόμα μια παράνομη Navtex από την Τουρκία η οποία εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο (και) την επιβολή κυρώσεων στην γείτονα.  

 

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην γερμανική Ντόιτσε Βέλε, με αφορμή τα γεγονότα στην ανατολική Μεσόγειο, εξήγησε ποιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο και το μήνυμα που εξέπεμψαν προς την Άγκυρα οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, όπως προκύπτει από το προσχέδιο κυρώσεων για την Τουρκία επεξεργάστηκε καταρχήν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ, παραπέμποντας το ζήτημα για αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής.

 

Πολιτικό άσυλο ζητούν Τούρκοι στη Χίο

Στον απόηχο των εξελίξεων, την Κυριακή η ειδησεογραφική ιστοσελίδα, politischios.gr, έκανε γνωστό πως 26 Τούρκοι πολίτες επιχείρησαν να αποβιβαστούν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 29/8 στις ακτές της Χίου, προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, δηλώνοντας διωκόμενοι από το καθεστώς του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν.

Οι Τούρκοι προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί, χρησιμοποίησαν μικρά αλιευτικά σκάφη, στα οποία ύψωσαν την ελληνική σημαία με αποτέλεσμα να καταφέρουν να φθάσουν ανοιχτά της περιοχής της Αγίας Ερμιόνης οπότε και έγιναν αντιληπτοί από σκάφη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου.

Σαφώς, δεν πρόκειται για τους μόνους Τούρκους πολίτες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα. Από τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποιεί η Υπηρεσία Ασύλου, η χρονιά με τις περισσότερες αφίξεις και αιτήσεις προστασίας Τούρκων ήταν το 2018. Η αθρόα φυγή των Τούρκων πολιτών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην πατρίδα τους παρατηρείται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ενδεικτικά, πέρυσι σύμφωνα με στοιχεία της EASO (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο) περίπου 24.500 Τούρκοι πολίτες ζήτησαν άσυλο σε κράτη της Ε.Ε. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.