Header Ads

Σοκάρουν οι φωτογραφίες από τις Μυκήνες - Mαύρισε και η Πύλη των Λεόντων

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι αρχαιολογικοί και πολιτισιτκοί θησαυροί που κρύβει. 

Τέθηκε σε μερικό έλεγχο αργά το βράδυ. Αμέσως ο αρχαιολογικός χώρος εκκενώθηκε από τους επισκέπτες. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να σώσουν τον τόπο που μεγαλούργησε και που τάφηκε ο Βασιλιάς Αγαμέμνονας.

 

Οι ζημιές

Με μία πρώτη καταγραφή του ΥΠΠΟ οι περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι:

Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Επισημαίνεται ότι βρίσκονται σε πλήρη και ασφαλή λειτουργία τα συστήματα ασφαλείας, ο ηλεκτροφωτισμός και η υδροδότηση σε όλη την έκσταση του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης, υπάρχουν πλήρεις ύδατος δεξαμενές πυρόσβεσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Μυκηνών θα φυλάσσονται με μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί περίπτωση αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.
Ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Μυκηνών θα παραμείνουν προσωρινά κλειστοί για λόγους ασφαλείας.

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.