Header Ads

Δ. Μακεδονία: Τρεις προτάσεις του Πανεπιστημίου στην «Περιφερειακή Αριστεία»

Δ. Μακεδονία: Τρεις προτάσεις του Πανεπιστημίου στην «Περιφερειακή Αριστεία»

Στα 7.100.000 ευρώ αγγίζει η χρηματοδότηση που θα λάβουν τρεις από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τις ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της Δράσης «Περιφερειακή Αριστεία».

Η πρώτη, που αφορά την «Ανάπτυξη νέων καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος για την ενίσχυση της αριστείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», αγγίζει τα 4.000.000 ευρώ και γίνεται υπό το συντονισμό του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Αλέξανδρο Τσουκνίδα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ). Μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει την αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου με εξοπλισμό αξίας 1 εκ. ευρώ, ενώ θα προσφέρει 62 θέσεις εργασίας για νέους ερευνητές

Η δεύτερη πρόταση, που αφορά «Νέες τεχνολογίες και καινοτόμες προσεγγίσεις σε σχέση με την Αγροδιατροφή και τον Τουρισμό για την ενίσχυση της περιφερειακής αριστείας στη Δυτική Μακεδονία», με συνολικό προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ γίνεται με επιστημονικά υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μάρκο Τσίπουρα και αποτελεί σύμπραξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ. Το έργο περιλαμβάνει δράσεις για τη βιοοικονομία και την αγροδιατροφή, τη γεωργία ακριβείας, την έξυπνη κτηνοτροφία και τον τουρισμό, ενώ συμπεριλαμβάνει περισσότερες από 30 νέες θέσεις υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτορικών ερευνητών.

Η τρίτη πρόταση, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, που αφορά την «προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια Εκπαίδευσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας», προτάθηκε από την ερευνητική ομάδα του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Δημήτρη Στημονιάρη.

Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακής αναβάθμισης στο κεντρικό κτήριο εκπαίδευσης στην Πανεπιστημιούπολη στα Κοίλα, τα οποία περιλαμβάνουν: διασυνδεδεμένο φωτοβολταϊκό (Φ/Β) σταθμό ισχύος 100kWp, συστήματα αντλιών θερμότητας (Α/Θ) ηλεκτρικής ισχύος 360kW και σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρικής (ΣΗΘ) ισχύος 65kWel και θερμικής ισχύος 650kWth για την κάλυψη των θερμικών αναγκών των κτηρίων Εκπαίδευσης και αυτόνομο φωτοβολταϊκό (ΑΦ/Β) σταθμό ισχύος 20kWp με συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

www.ert.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.