Header Ads

Λίβανος: Παραιτήσεις, επεισόδια και ένα αβέβαιο μέλλον

Συνεχίζονται τα επεισόδια στη Βηρυτό, με το οργισμένο πλήθος να εκτοξεύει πέτρες και πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στην αποκλεισμένη περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες κατάφεραν να βάλουν φωτιά σε ένα από τα οδοφράγματα.

«Θέλουμε να καταστρέψουμε και να εξαλείψουμε την κυβέρνηση. Δεν μας έχουν δώσει ούτε δουλειές ούτε δικαιώματα», είπε ο 19χρονος διαδηλωτής Νισάν Γκράουι, που είναι άνεργος.

Σε μια λεωφόρο που οδηγεί στο κοινοβούλιο, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έριξαν πυροτεχνήματα εναντίον της αστυνομίας, η οποία απάντησε με χρήση δακρυγόνων προσπαθώντας να διαλύσει το πλήθος, διαπίστωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, μία ημέρα μετά τα παρόμοια επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ομάδα διαδηλωτών έκανε έφοδο στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας στη Βηρυτό.

Φωτιά ξέσπασε σε μία από τις εισόδους στην πλατεία του κοινοβουλίου στο κέντρο της Βηρυτού, καθώς εκατοντάδες οργισμένοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στην περιοχή που έχουν αποκλείσει οι αστυνομικές δυνάμεις, μεταδίδουν λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα.

Στις εικόνες που μεταδίδονται ζωντανά διακρίνονται επίσης αστυνομικοί να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, ομάδες των οποίων εισέβαλαν στα γραφεία του υπουργείου Στέγασης και Μεταφορών.

Κάτω από την πίεση της κοινωνικής αναταρραχής λόγω της καταστροφικής έκρηξης, η υπουργός Ενημέρωσης του Λιβάνου μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ υπέβαλε την παραίτησή της σε ένδειξη σεβασμού, όπως είπε, στη μνήμη των θυμάτων. Σε δήλωσή της ζητεί συγγνώμη από τους πολίτες, διότι η κυβέρνηση στην οποία μετείχε δεν δικαίωσε τις προσδοκίες τους.

Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε και ο υπουργός Περιβάλλοντος Νταμιανός Κατάρ, ο οποίος κατήγγειλε πως η κυβέρνηση έχασε σειρά ευκαιριών για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις

Την ίδια ώρα, τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν τυχόν επιζώντες από την πρωτοφανή έκρηξη. Ωστόσο ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι ελπίδες εξανεμίζονται για τον εντοπισμό κάποιου από τους 21 αγνοούμενους.

Σε μια ακτίνα αισιοδοξίας, πάντως, η διάσκεψη των δωρητών που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έδειξε το διεθνές κύμα συμπαράστασης για τον Λίβανο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε την αποστολή κλιμακίου της ΕΜΑΚ λίγο μετά την έκρηξη, ενώ την Κυριακή το αρματαγωγό «Ικαρία» μετέφερε γιατρούς, νοσηλευτές και φαρμακευτικό υλικό από την Ελλάδα και από την Κύπρο.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έθεσε στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου». Η Κύπρος θα διαθέσει επιπλέον για τις ανάγκες του Λιβάνου το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

 

(Mε πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.