Header Ads

Χουάν Κάρλος: Ο βασιλιάς έπεσε

.

 Πως έφτασε ένας βασιλιάς που καθιερώθηκε στην συνείδηση του ισπανικού λαού ως θεμελιωτής της Δημοκρατίας να καταλήξει να φύγει ατιμασμένος από την πατρίδα του αυτοεξόριστος;

  Εχουν οι καιροί γυρίσματα, λοιπόν. Κάτι που αποδείχτηκε περίτρανα στην περίπτωση του Χουάν Κάρλος (γιατί περί αυτού ο λόγος), του 82χρονου βασιλιά της Ισπανίας ο οποίος επέλεξε να αυτοεξοριστεί στο Αμπου Ντάμπι, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ξένου τύπου, κατηγορούμενος για διαφθορά. Την απόφαση να αυτοεξοριστεί πήρε, σύμφωνα με επιστολή του, ούτως ώστε να βοηθήσει τον γιο του, Φελίπε, να ασκήσει καλύτερα τα καθήκοντά του ως βασιλιάς.

.

 Η ανακοίνωση υπέρ υιού

 «Πριν από ένα χρόνο, εξέφρασα τη βούλησή μου και την επιθυμία μου να σταματήσω να κάνω θεσμικές δραστηριότητες. Τώρα, καθοδηγούμενος από την πεποίθηση ότι θα παρέχω την καλύτερη υπηρεσία προς τον ισπανικό λαό, τους θεσμούς και εσένα ως βασιλιά, ανακοινώνω την βαθυστόχαστη απόφαση μου να μετακομίσω, αυτή τη φορά, έξω από την Ισπανία», εξήγησε συγκεκριμένα ο Χουάν Κάρλος.

Και πρόσθεσε: «(Είνα) Μια απόφαση που παίρνω με θλίψη, αλλά με μεγάλη γαλήνη. Υπήρξα βασιλιάς της Ισπανίας για σχεδόν σαράντα χρόνια και, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, πάντα ήθελα το καλύτερο για την Ισπανία και για το παλάτι».

  Σύμφωνα με τα ανάκτορα, ο 52χρονος Φελίπε Στ′ της Ισπανίας αποδέχτηκε την απόφαση του πατέρα του και τον ευχαρίστησε. Σημειωτέον ότι στις 2 Ιουνίου 2014 ο Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε (μέσω του πρωθυπουργού) ότι παραιτείται από το θρόνο υπέρ του γιου του και ότι θα ζητηθεί να τροποποιηθεί το Σύνταγμα ώστε να επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο. Τον Ιούνιο του 2019 ο πρώην βασιλιάς ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη δημόσια ζωή.

.

Ενας ζωηρός μονάρχης

  Τι, όμως, είναι αυτό που έπληξε - ανεπανόρθωτα όπως φαίνεται - την εικόνα του τέως βασιλιά, τον οποίο, μάλιστα, δεν θα ακολουθήσει στην αυτοεξορία του η ελληνίδα γυναίκα του, βασίλισσα Σοφία, και μητέρα των τριών τους παιδιών, ινφάντας Ελένα, ινφάντας Κριστίνα και Φελίπε Στ’;

Την απάντηση την έδωσε στους Times ανώνυμη πηγή που πρόσκειται στη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας: «Οι Ισπανοί μπορούν να συγχωρέσουν έναν ηλικιωμένο άνδρα που ερωτεύεται μια μικρότερη γυναίκα. Αλλά δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε ζητήματα που αφορούν το πορτοφόλι».

 Πράγματι, ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ισπανίας στις 22 Νοεμβρίου 1975, μόλις δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Φράνκο (ενώ η κορυφαία στιγμή της πολυετούς βασιλείας του ήταν όταν κατάφερε να αποτρέψει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα υπό την ηγεσία του αντισυνταγματάρχη Αντόνιο Τεχέρο Μολίνα) υπήρξε διάσημος για τις ερωτικές του περιπέτειες.  

.

 Η υπομονή της συζύγου του, Σοφίας

Περιπέτειες τις οποίες με στωϊκότητα υπέμεινε η σύζυγός του, Σοφία αποστασιοποιούμενη από εκείνον με αξιοπρέπεια αυξάνοντας σταδιακά τη δημοφιλία της σε αντίθεση μ′ εκείνον. 

   Δεν ήταν τυχαίο ότι το 2014 ο Χουάν Κάρλος αποφάσισε να παραιτηθεί από το θρόνο. Ηταν η χρονιά που η κόρη του ινφάντα Κριστίνα κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή, ενώ οι υποψίες για σχέσεις του με διεφθαρμένους επιχειρηματίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας χρόνια πριν. 

  Στις αρχές Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε γνωστό ότι ξεκινά προκαταρκτική έρευνα για να καθορίσει αν ο Χουάν Κάρλος φέρει ποινική ευθύνη σε μια υπόθεση διαφθοράς η οποία αφορά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναθέσει σε μια ισπανική κοινοπραξία την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας (TGV) της Μέκκας. Οι δικαστικές αρχές ερευνούν την υπόθεση από το 2018, όμως δεδομένου ότι ο τέως βασιλιάς χαίρει ασυλίας, μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να του ασκήσει δίωξη και μόνο για γεγονότα που έγιναν μετά την παραίτησή του από το αξίωμα.

.

 Σε κάθετη πτώση - που συνεχίζεται

  Ο αυτοεξόριστος, πλέον, τέως βασιλιάς θα συνεχίσει να είναι στη διάθεση των εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται, ανέφερε ο δικηγόρος του. Είναι πολύ πιθανόν, λοιπόν, η πτώση του να έχει κι άλλα επεισόδια να παρακολουθήσει το φιλοθεάμον κοινό. Διότι όπως ανέφερε πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας The Guardian, ο ίδιος μπορεί  να δραπέτευσε από την Ισπανία, οι ερωτήσεις, όμως, σχετικά με το παρελθόν του, τον ακολουθούν. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.