Header Ads

Μπιλ Γκέιτς: Δίνουμε δισεκατομμύρια για εμβόλια και μετά γυρνάνε και λένε «προσπαθείτε να βγάλετε λεφτά»

Ως συνιδρυτής της Microsoft, προγραμματιστής, επιχειρηματίας και εφευρέτης, ο Μπιλ Γκέιτς είναι ένας από τους ανθρώπους που έφεραν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα σπίτια όλων μας, ενώ μέσα από τη δουλειά του στο Bill and Melinda Gates Foundation έχει δραστηριοποιηθεί σε τομείς όπως η αντιμετώπιση των ασθενειών, η προστασία του περιβάλλοντος κλπ., με επενδύσεις σε εμβόλια, θεραπείες κ.α. Στην εποχή του κορονοϊού έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πρόσωπα των ημερών, καθώς αφ‘ενός ήταν από τους ανθρώπους που προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια για τον κίνδυνο μιας πανδημίας σαν αυτήν που αντιμετωπίζουμε, αφ’ετέρου έχει βρεθεί στο στόχαστρο συνωμοσιολόγων που τον κατηγορούν πχ πως θέλει να φυτέψει τσιπάκια στους ανυποψίαστους πολίτες του κόσμου και άλλα με πρόσχημα εμβόλια.

Σε συνέντευξή του στο Wired ο Γκέιτς μιλά για μια σειρά θεμάτων της επικαιρότητας, με έμφαση στον κορονοϊό- σχολιάζοντας τις εξελίξεις όσον αφορά στις ΗΠΑ, το τι συμβαίνει στα social media και διάφορα άλλα.

Ο κ. Γκέιτς δηλώνει απογοητευμένος από τις επιδόσεις των ΗΠΑ ως προς την πανδημία, σημειώνοντας πως, πέραν του ότι δεν είχαν αναπτυχθεί οι απαραίτητες πλατφόρμες για διαγνώσεις, θεραπείες και εμβολιασμούς, η κυβέρνηση δυσκόλεψε τις εταιρείες όσον αφορά στην έγκριση των τεστ τους, ενώ το αρχικό τεστ του CDC δεν λειτουργούσε- επίσης, καθυστέρησε η απαγόρευση ταξιδιών. «Με εκπλήσσει η κατάσταση στις ΗΠΑ επειδή οι κορυφαίοι στον κλάδο της επιδημιολογίας σε όλο τον κόσμο...είναι στο CDC. Θα περίμενα να τα πάνε καλύτερα. Θα περίμενες το CDC να είναι το πιο ορατό, όχι τον Λευκό Οίκο ή τον Άντονι Φάουτσι. Αλλά δεν είναι το πρόσωπο της επιδημίας...βασικά είναι φιμωμένοι από την αρχή. Καλέσαμε το CDC, αλλά μας είπαν πως έπρεπε να μιλήσουμε στον Λευκό Οίκο. Τώρα λένε “κοιτάξτε, κάνουμε θαυμάσια δουλειά στα τεστ, δεν θέλουμε να σας μιλήσουμε”. Ακόμα και στα πιο απλά, που θα βελτίωναν πολύ το σύστημα, θεωρούν πως θα σήμαιναν ότι παραδέχονται ότι υπάρχει κάποια ατέλεια, οπότε δεν τους ενδιαφέρουν».

Ο «Mr. Microsoft» κατηγορεί τον Λευκό Οίκο πως σε κάποια φάση δεν άφηνε το CDC να κάνει τη δουλειά του. Ωστόσο, γενικότερα δηλώνει αισιόδοξος για τον κορονοϊό, σημειώνοντας πως «υπάρχει οικονομική ζημιά τρισεκατομμυρίων δολαρίων και πολλά χρέη, μα ο “αγωγός” της καινοτομίας ως προς την κλιμάκωση των διαγνώσεων, τις θεραπείες και τα εμβόλια είναι εντυπωσιακός. Και αυτό με κάνει να πιστεύω πως, στον πλούσιο κόσμο, θα είμαστε σε μεγάλο βαθμό σε θέση να έχουμε τελειώσει με αυτό το ζήτημα ως τα τέλη του 2021, και για τον κόσμο στο σύνολό του ως το τέλος του 2022». Παράλληλα, τονίζει πως είναι χάρη στην καινοτομία που λαμβάνει χώρα που δεν μιλάμε για διάρκεια πέντε ετών.

Όσον αφορά στα πιθανά εμβόλια, υποδεικνύει ως πολλά υποσχόμενα τα εμβόλια RNA των Moderna, Pfizer/BioNTech και CureVac. Όπως εκτιμά, εάν είναι όντως αποτελεσματικά, αυτά θα βοηθήσουν τις πλούσιες χώρες, λόγω του τρόπου παρασκευής τους και τη δυσκολία στην αύξηση της κλίμακας παραγωγής. «Δεν θα είναι μια χαμηλού κόστους, κλιμακωτή λύση για τον κόσμο συνολικά. Εκεί θα έπρεπε να κοιτά κανείς περισσότερο στις AstraZeneca και Johnson&Johnson. H ασθένεια αυτή, τόσο από δεδομένα από ζώα και δεδομένα φάσης 1, φαίνεται να μπορεί να προλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό από εμβόλια. Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα. Θα μας χρειαστεί λίγος καιρός για να βρούμε τη διάρκεια προστασίας και την αποτελεσματικότητα στους ηλικιωμένους, αν και νομίζουμε πως θα είναι αρκετά καλά».

Ωστόσο εκφράζει προβληματισμό ως προς το ενδεχόμενο να βγουν πρόωρα εμβόλια: «Στην Κίνα και τη Ρωσία κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Πάω στοίχημα ότι θα υπάρξουν κάποια εμβόλια που θα βγουν σε πολλούς ασθενείς χωρίς πλήρη έλεγχο κάπου στον κόσμο...η ειρωνεία είναι πως έχουμε έναν πρόεδρο που είναι σκεπτικιστής απέναντι στα εμβόλια. Σε κάθε συνάντηση που είχα έλεγα κάτι σε στυλ “δεν ξέρω για τα εμβόλια, και πρέπει να συναντήσεις αυτόν τον τύπο, τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, που μισεί τα εμβόλια και λέει τρελά πράγματα για αυτά”».

Μιλώντας για τα «τσιπάκια», συνεχίζει λέγοντας πως αυτοί που μιλάνε για τέτοια πράγματα «το κάνουν έτσι: ”άκουσα πολλούς να λένε αυτό, εκείνο και το άλλο. Αυτό είναι σαν αυτό που κάνει ο Τραμπ για να μπορεί να αρνηθεί κάτι. Τέλος πάντων, υπήρχε μια συνάντηση όπου ήμασταν οι Φράνσις Κόλινς, Τόνι Φάουτσι και εγώ και δεν είχαν στοιχεία για τίποτα. Όταν λέγαμε ”μισό λεπτό, αυτά δεν είναι πραγματικά δεδομένα”, έλεγαν ”κοιτάξτε, ο Τραμπ είπε να κάτσετε να ακούσετε, οπότε σκάστε και ακούστε”. Οπότε είναι κάπως ειρωνικό το ότι ο πρόεδρος προσπαθεί τώρα να επωφεληθεί από ένα εμβόλιο». 

Ερωτηθείς για το ποιο φάρμακο θα προτιμούσε ο ίδιος αν κολλούσε, απαντά «Remdesivir (Ρεμδεσιβίρη). Δυστυχώς οι δοκιμές στις ΗΠΑ είναι τόσο χαοτικές που η αποδεδειγμένη επίδραση είναι κάπως μικρή. Εν δυνάμει η επίδραση είναι πολύ μεγαλύτερη. Είναι ασύλληπτο το πόσο μπερδεμένες ήταν οι δοκιμές εδώ στις ΗΠΑ. Η προμήθεια αυξάνεται στις ΗΠΑ, θα είναι διαθέσιμο στους επόμενους μήνες. Επίσης, δεξαμεθασόνη- είναι ένα αρκετά φθηνό φάρμακο- αυτό είναι για τα ύστερα στάδια της νόσου...άλλα αντιικά είναι δύο με τρεις μήνες μακριά. Τα αντισώματα είναι δύο με τρεις μήνες μακριά».

Αναφερόμενος στα τεστ που γίνονται στις ΗΠΑ, είπε δηκτικά πως «η πλειονότητα όλων των τεστ είναι εντελώς σκουπίδια, χαμένα. Αν δεν σε νοιάζει πόσο αργά είναι η ημερομηνία, και αποζημιώνεις στο ίδιο επίπεδο, φυσικά και θα δέχονται όλους τους πελάτες. Επειδή βγάζουν απίστευτα λεφτά, και είναι κυρίως πλούσιοι που έχουν πρόσβαση σε αυτό. Πρέπει να έχεις το σύστημα αποζημίωσης να πληρώνει λίγο παραπάνω για 24 ώρες, να πληρώνει κανονικά για 48 ώρες και να μην πληρώνει τίποτα αν δεν έχει γίνει ως τότε...είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο όπου ξοδεύουμε τα περισσότερα χρήματα στα τεστ. Φτιάξτε το σύστημα αποζημίωσης. Στήστε την ιστοσελίδα του CDC. Αλλά το έχω πει πολλές φορές, και βαρέθηκαν να με ακούνε».

Ο Γκέιτς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα social media και σε όσα λέγονται για αυτόν εκεί. «Εμπλέκομαι σχεδόν σε όλα όσα αντιτίθεται η αντι-επιστήμη. Ασχολούμαι με την κλιματική αλλαγή, τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τα εμβόλια. Η ειρωνεία είναι πως είναι τα social media που επιτρέπουν αυτή την ερεθιστική, υπεραπλουστευτική εξήγηση πως “εντάξει,υπάρχει απλά ένας διαβολικός τύπος, και αυτό τα εξηγεί όλα. Και όταν έχεις κρυπτογραφημένες αναρτήσεις, δεν υπάρχει τρόπος να ξέρεις. Προσωπικά πιστεύω πως η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να επιτρέπει τέτοιου είδους ψέματα ή απάτες ή παιδική πορνογραφία (να κρύβεται μέσω κρυπτογράφησης όπως στο WhatsApp ή το Facebook Messenger)» Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε και τη διαφωνία του με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook στο θέμα αυτό (αν και είπε πως έχει «κάποιες πολύ σωστές αξίες»).

«Δίνουμε κυριολεκτικά δισεκατομμύρια για εμβόλια που σώζουν ζωές, και μετά γυρνάνε και λένε “όχι, προσπαθείτε να βγάλετε λεφτά και να δώσετε τέλος σε ζωές”. Αυτό είναι μια παλαβή αντιστροφή των αξιών και του ιστορικού μας» πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ερωτηθείς για το αν χρησιμοποιεί κάποια ειδική μάσκα, απάντησε πως «χρησιμοποιώ μια πολύ άσχημη, κανονική μάσκα. Την αλλάζω κάθε μέρα. Ίσως θα έπρεπε να πάρω τη μάσκα κάποιου σχεδιαστή ή κάτι δημιουργικό, αλλά απλά χρησιμοποιώ αυτή τη χειρουργικού τύπου μάσκα».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.