Header Ads

Ριψοκίνδυνες προκλήσεις: Επιμένει η Αγκυρα, αποφασισμένη η Αθήνα

Το Ορούτς Ρέις και η συνοδεία του, στην Αν. Μεσόγειο, την 10η Αυγούστου (Photo by Ministry of National Defense/Anadolu Agency via Getty Images).

Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και πλήρη, διπλωματική κινητοποίηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει η Αθήνα, αντιμέτωπη με τις συνεχείς, προκλητικές αντιδράσεις της Αγκυρας στην Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η οποία υπεγράφη στις 6 Αυγούστου, στο Κάιρο.

Ο χάρτης οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

Το τουρκικό, ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, που χθες κινήθηκε και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πλέει σε διεθνή ύδατα, πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδευόμενο από δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία και πέντε πολεμικά.

Διπλωματική κινητοποίηση

Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χθες ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΝΑΤΟ για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, σήμερα θα μιλήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας.

Παράλληλα, η ελληνική διπλωματία βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, που επικοινώνησε με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι επαφές του κ. Δένδια θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Αμερικανική ανησυχία

Την «βαθειά ανησυχία της» για την αποστολή του «Ορούτς Ρέις» νοτίως του Καστελλόριζου, η οποία συνοδεύτηκε από «πόλεμο» Navtex μεταξύ Αθήνας και Αγυρας, εξέφρασε και η Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή». 

Η πρώτη τουρκική Navtex, που εκδώθηκε στις 07:00 της 10ης Αυγούστου, οριοθετείται στο σημείο που αγγίζει τον 28ο μεσημβρινό και ναι μεν βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά δεν αφορά περιοχή η οποία, με βάση την συμφωνία του Καΐρου, ανήκει στην Αίγυπτο. 

Αναπάντητα μηνύματα

Το απόγευμα της 10ης Αυγούστου, το «Ορούτς Ρέις», εισήλθε στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Κινούμενο με χαμηλή ταχύτητα έριξε καλώδια στην θάλασσα, αρχίζοντας την προετοιμασία της ερευνητικής διαδικασίας, αν και ο θόρυβος που προκαλείται από τα πλοία που κινούνται στην περιοχή, εμποδίζει την διεξαγωγή ερευνών.

«Η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται» τόνισαν κυβερνητικές πηγές. «Γύρω στις 19.10 το απόγευμα της Δευτέρας το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του.»

Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στην περιοχή, εξέπεμπαν μηνύματα ανά 15 λεπτά, ζητώντας την απομάκρυνση του «Ορούτς Ρέις» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing». Τα μηνύματα έμειναν αναπάντητα.

Η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο ανησυχεί και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο μίλησε ο κ. Μητσοτάκης, «βρίσκεται σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες».

Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, πιστός στην προκλητική ρητορική του, χαρακτήρισε τα ελληνικά επιχειρήματα για την Ανατολική Μεσόγειο «γελοίες και αβάσιμες» αξιώσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση», αλλά «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία η οποία θα έχει ως στόχο να αποκλείσει τη χώρα του στις ακτές της».

  
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.