Header Ads

Ευκαιρίες και προβληματισμοί από μια πιθανή συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Φωτογραφία αρχείου- Επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Αίγυπτο Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Shoukri, την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020.

Εν μέσω των κυβερνητικών δηλώσεων για πιθανές διερευνητικές συμφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας και μέσα στο Αύγουστο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντάται  σήμερα στην Αίγυπτο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Οι συνομιλίες τους θα επικεντρωθούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε ενδεχόμενη συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Η κυβέρνηση της Αθήνας με ενδεχόμενη οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο, αποκτάει ένα ισχυρό έρεισμα απέναντι στις τουρκικές  παράνομες διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες επιδιώκει να εφαρμόζει βάσει του τουρκο-λιβυκού μνημονίου για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν ενδεχόμενη οριοθέτηση ΑΟΖ θα είναι ολική ή μερική. Το γεγονός ότι η ΑΟΖ περιλαμβάνει και το Καστελόριζο, που αποτελεί casus belli για την Τουρκία, περιπλέκει την κατάσταση.

Η Αίγυπτος ενδεχομένως να μην επιθυμεί να εμπλακεί στην ελληνό -τουρκική διένεξη και να προτείνει τη χάραξη μιας ΑΟΖ με την Ελλάδα, μέσα στην οποία το Καστελόριζο, θα έχει μειωμένη επήρεια, ώστε να μην προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας, που είναι σίγουρο ότι θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της έναντι της Ελλάδας σε Αιγαίο και έναντι της κυπριακής ΑΟΖ.

Όμως η κυβέρνηση της Αθήνας είναι διατεθειμένη να δεχτεί μια ΑΟΖ με μειωμένη επήρεια του Καστελόριζου, που να μην αποκλείει την Τουρκία από την θάλασσα; Το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει πλήρη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα σε κατοικημένα νησιά με οικονομική ζώνη.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δημιουργεί ένα ασαφές κλίμα, καθώς τα τουρκικά δημοσιεύματα προπαγανδίζουν διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης με την Ελλάδα και κάποια υιοθετούνται και από τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Ταυτόχρονα, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ότι είμαστε έτοιμοι και για διερευνητικές συνομιλίες μέσα στο Αύγουστο. Ενδεχομένως να εντάσσονται σε ένα πλαίσιο επικοινωνιακής στρατηγικής για να προετοιμαστεί  η ελληνική κοινή γνώμη για συνομιλίες με την Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να πέφτει στην παγίδα της “τουρκικής προπαγάνδας” που προωθείται μέσω ΜΜΕ και δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, με στόχο τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα,  βάσει ατζέντας που θα καθοριστεί από  την Άγκυρα.

Η γερμανική προεδρία της ΕΕ έχει, άλλωστε δηλώσει ότι στις άμεσες προτεραιότητες της είναι και η επίλυση των ελληνό -τουρκικών διαφορών. Η κρίση που ο Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε στο Αιγαίο με  το Oruc Reis είχε στόχο να αναδείξει ότι η Τουρκία κινείται πλέον βάσει του παράνομου τουρκό -λιβυκού μνημονίου για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επιδοθεί σε διεθνές διπλωματικό μαραθώνιο για να καταγγείλει τον παρανόμο τουρκο- λιβυκο μνημόνιο, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποσπάσει ρητορική και όχι έμπρακτη στήριξη.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.