Κικίλιας: 3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, από τέλη Δεκεμβρίου

Τρία εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca θα λάβει τμηματικά η Ελλάδα από τα τέλη Δεκεμβρίου και μετά, εφόσον περάσει και τη φάση 4, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
«Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μονή ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
Ο υπουργός Υγείας είπε πως στη φάση που βρισκόμαστε τα πράγματα στη χώρα μας είναι καλύτερα απ’ ό,τι στις άλλες χώρες, προσθέτοντας πως «δεν είναι εποχικός ο ιός. Αυτό που πίστευαν οι επιστήμονες δεν βγήκε, δηλαδή ότι θα μαζευτεί λόγω ζεστής και υγρασίας. Επειδή ξέρουμε ότι επωάζεται σε δυο εβδομάδες ο ιός θα μετρήσουμε σε δυο εβδομάδες αν θα μαζευτεί το πράγμα και θα προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα αν χρειαστεί».
Όπως τόνισε, όταν υπάρχει λόγος για τοπικά lockdown ή να εφαρμογή τοπικών μέτρων αυτά θα γίνονται, καθώς «είναι προτιμότερο από τα οριζόντια μέτρα».