Header Ads

ΗΠΑ καλούν ΕΕ: Η Ρωσία ίσως ετοιμάζεται για νέα εισβολή στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τους συμμάχους τους στην ΕΕ πως η Ρωσία ενδεχομένως να ετοιμάζεται για μια νέα εισβολή στην Ουκρανία, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ένωσης σχετικά με το μεταναστευτικό και την ενέργεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, που επικαλείται πολλαπλές πηγές ενημερωμένες για το θέμα, με την Ουάσινγκτον να παρακολουθεί στενά τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ενημερώσει Ευρωπαίους ομολόγους τους σχετικά με το ενδεχόμενο μιας ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Οι εκτιμήσεις αυτές θεωρείται πως βασίζονται σε πληροφορίες που οι ΗΠΑ δεν έχουν μοιραστεί ακόμα με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που θα έπρεπε να συμβεί πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση περί συλλογικής αντίδρασης. Όπως σημειώνεται πάντως, αξιωματούχοι λένε ότι υποστηρίζονται από στοιχεία που είναι δημοσίως διαθέσιμα.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε το βράδυ της Πέμπτης πως οι ΗΠΑ είναι σε συζητήσεις με συμμάχους σχετικά με τη συγκέντρωση δυνάμεων, θεωρούν την Ουκρανία εταίρο και αποδοκιμάζουν κάθε επιθετική ενέργεια από πλευράς της Ρωσίας. Από πλευράς της η Ρωσία λέει πως οι στρατιωτικές κινήσεις στην επικράτειά της είναι εσωτερικό της θέμα και αρνείται κάθε ισχυρισμό περί επιθετικών προθέσεων από πλευράς της, ενώ παράλληλα κατηγορεί τις ΗΠΑ για προκλήσεις με αποστολές πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Παρόμοιες εντάσεις είχαν σημειωθεί και την άνοιξη, όταν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία πως είχε συγκεντρώσει μέχρι και 100.000 στρατιώτες, τεθωρακισμένα και πολεμικά αεροσκάφη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η κρίση αποκλιμακώθηκε αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και πρότεινε μια σύνοδο, η οποία έλαβε χώρα τον Ιούνιο.

Οι τελευταίες κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων προς την Ουκρανία έκαναν τον διευθυντή της CIA, Μπιλ Μπερνς, να επισκεφτεί τη Μόσχα αυτόν τον μήνα, όπου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε επίσης από τον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Λευκορωσία για να αποκλιμακώσει την κρίση στα σύνορα Πολωνίας- Λευκορωσίας, με τους μετανάστες που επιδιώκουν να εισέλθουν στην ΕΕ. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Πούτιν αρνήθηκε. Η Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος μίλησαν ξανά την Πέμπτη για την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, με τον Πούτιν να αποδοκιμάζει τη φερόμενη χρήση οπλισμένων drones από την Ουκρανία, κατά παράβαση προηγούμενης συμφωνίας, και την αμερικανική στρατιωτική δραστηριότητας στη Μαύρη Θάλασσα.

Υπογραμμίζεται πως οι αμερικανικές προειδοποιήσεις για την Ουκρανία έρχονται στον απόηχο των αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας, στενού συμμάχου της Ρωσίας (δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν τη Ρωσία πως έχει ενορχηστρώσει τη μεταναστευτική κρίση μεταξύ της Λευκορωσίας και της Πολωνίας, αλλά και των χωρών της Βαλτικής, για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή), και ενώ υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα σχετικά με την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρά τις δεσμεύσεις του Πούτιν για αύξηση των παραδόσεων από αυτή την εβδομάδα και μετά. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία ασκεί πιέσεις στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για να δώσουν την έγκρισή τους για τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 (Ρωσία- Γερμανία), ενός project στο οποίο οι ΗΠΑ και η Ουκρανία είχαν αντιταχθεί εξαρχής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, οι αμερικανικές ανησυχίες περί πιθανής ρωσικής επιχείρησης βασίζονται σε στοιχεία που φέρνουν κατά νου όσα είχαν προηγηθεί της προσάρτησης της Κριμαίας, με βάση όσα είπε κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ- μα η ρωσική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά πως έχει οποιαδήποτε εμπλοκή σε όσα συμβαίνουν στα σύνορα Πολωνίας- Λευκορωσίας, αν και υπογραμμίζει τον προβληματισμό της για την παρουσία αμερικανικών πολεμικών στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη Ρωσία.

Κάποιοι αναλυτές ωστόσο εκτιμούν πως ίσως ο Πούτιν να θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να δοθεί τέλος στην προσέγγιση Ουκρανίας- Δύσης, πριν προχωρήσει περαιτέρω. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων/ πληροφοριών άμυνας Janes, οι τελευταίες ρωσικές κινήσεις είναι αρκετά συγκαλυμμένες (συχνά γίνονται τη νύχτα και περιλαμβάνουν επίλεκτες μονάδες), αντίθετα με τις αρκετά «ανοιχτές» κινήσεις που γίνονταν την άνοιξη.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, προκαλώντας την οργή της Μόσχας. Σύμφωνα με το Bloomberg, πάντως, αν και αξιωματούχοι του Κρεμλίνου συχνά υποστηρίζουν σε κλειστούς κύκλους πως οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να φτάσουν γρήγορα στο Κίεβο, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να διατηρηθεί ο έλεγχος μιας χώρας 44 εκατομμυρίων πολιτών, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.