Header Ads

Νορβηγία: Ο διαβόητος μακελάρης του Οσλο έστειλε γράμματα σε επιζώντες

Ο κατά συρροή δολοφόνος και καταδικασμένος τρομοκράτης, Αντερς Μπρέιβικ, γνωστός για ένα από τα χειρότερα εγκλήματα στην ιστορία της Νορβηγίας, έχει στείλει επιστολές που περιέχουν αποσπάσματα από το ακροδεξιό μανιφέστο του σε επιζώντες των αιματηρών επιθέσεών του και στους συγγενείς τους, σύμφωνα με τοπικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ρεπορτάζ που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο νορβηγικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Norwegian Broadcasting Corporation (NRK) αποκάλυψε ότι μέλη της «Ομάδας Υποστήριξης» – μια οργάνωση που υποστηρίζει τους επιζώντες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 22ας Ιουλίου 2011 – είχαν λάβει επιστολές από τον έγκλειστο δολοφόνο.

 Τα μηνύματα, που έγραψε ο Μπρέιβικ, περιλαμβάνουν έναν χειρόγραφο χαιρετισμό πάνω από μια ανοιχτή επιστολή μαζικής αποστολής. Σε πολλές από τις επιστολές, σύμφωνα με το NRK, ο δολοφόνος επαναλαμβάνει μηνύματα από το μανιφέστο που συνέταξε πριν σκοτώσει 77 ανθρώπους το 2011.

Η επιστολή αποτελείται από οκτώ σελίδες με περιεχόμενο προπαγάνδας υπέρ της «λευκής εξουσίας».

Παρόμοια μηνύματα εστάλησαν, επίσης, στον Εργατικό Σύνδεσμο Νεολαίας – ένα τμήμα νεολαίας του Νορβηγικού Εργατικού Κόμματος, μέλη του οποίου στοχοποιήθηκαν στην επίθεση του 2011 – καθώς και σε κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και σε άλλους που κατέχουν δημόσια αξιώματα ή θέσεις.

Ο Νορβηγός πολιτικός, Τόρμπιορν Βερέιντε ήταν μεταξύ εκείνων που έλαβαν την επιστολή. «Εχω έναν κόμπο στο στομάχι μου. Νομίζω ότι ήταν τρομερά άβολο, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής» , είπε στο NRK. Ο Βερέιντε ήταν μεταξύ εκείνων που πυροβόλησε ο Μπρέιβικ.

«Υπάρχει κάτι λίγο παράλογο με κάποιον που σου έστρεψε το όπλο και πυροβόλησε και προσπάθησε να σε σκοτώσει, και τώρα σου στέλνει ένα γράμμα», δήλωσε στην εφημερίδα Frida.

Το κράτος είχε ήδη αποφασίσει να περιορίσει τις επικοινωνίες του Μπρέιβικ εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να απευθυνθεί σε ομοϊδεάτες του. Μέχρι το 2016, ο Μπρέιβικ έστειλε και έλαβε περίπου 3.000 επιστολές από το κελί της φυλακής του.

Το 2011, ο Μπρέιβικ πραγματοποίησε την πιο πολύνεκρη επίθεση στη Νορβηγία από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 22 Ιουλίου τοποθέτησε μια βόμβα σε ένα φορτηγό στο κοινοβούλιο της χώρας, στο Οσλο, από την έκρηξη της οποίας σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.

Στη συνέχεια, ο ακροδεξιός εξτρεμιστής - κατά τα λεγόμενά του υπέρμαχος της «λευκής υπεροχής» - ταξίδεψε 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα στο μικρό νησί Ουτόγια, στη λίμνη Τιριφιόρντεν, όπου, ντυμένος αστυνομικός, άνοιξε πυρ εναντίον νεαρών μελών του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας. Σε αυτό το περιστατικό 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους πυροβολισμούς, ενώ περίπου 500 επέζησαν, πολλοί από τους οποίους έπεσαν στη λίμνη για να σωθούν.

Ο Μπρέιβικ κρίθηκε ψυχικά... υγιής και του δόθηκε η μέγιστη επιτρεπόμενη ποινή, που είναι 21 χρόνια κάθειρξη.

(με πληροφορίες από RT)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.