Header Ads

Κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά αποτελεσματικό

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021.

«Ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 γίνεται υποχρεωτικός για όποιους δεν το κάνουν θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα, και τα χρήματα θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων».

Πρώτες σκέψεις σχετικά με τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, που ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός:

Πολιτικά: Η πολιτεία προστατεύει, δεν στοχοποιεί. Η πανδημία, όμως, στοχοποιεί τους πιο ευάλωτους και στέλνει, δυστυχώς, καθημερινά στις ΜΕΘ ανεμβολίαστους συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 60 ετών· είναι άδικο για όλους.

Οικονομικά: Όπως λειτούργησε το κίνητρο για τους νέους να εμβολιαστούν, έτσι θα λειτουργήσει και το αντικίνητρο για τους άνω των 60 ετών.

Το πρώτο, μετατόπισε την προτίμηση νέων ανθρώπων, από την φυσική αδιαφορία ως προς το θέμα του εμβολιασμού, στην πρόθεση να εμβολιαστούν προκειμένου να αποκομίσουν το όφελος που τους προσφέρθηκε.

Το δεύτερο, θα μετατοπίσει την προτίμηση ανθρώπων άνω των 60 ετών, από την άρνηση για διαφόρους λόγους που δεν στοιχειοθετούνται από τα επιστημονικά δεδομένα, στην ανάγκη να εμβολιαστούν για να μην επιβαρυνθούν με το διοικητικό πρόστιμο υπέρ των δημοσίων νοσοκομείων.

Συμπέρασμα: Κοινωνικά δίκαια, οικονομικά αποτελεσματικά.

***

Ο Κωνσταντίνος Γκράβας είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το νέο βιβλίο του “Κεντρικές Τράπεζες” (με τον Σπύρο Βλιάμο) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.