Header Ads

Βρετανία: Εισήγηση για τρίτη δόση στο τρίμηνο, για όλους από 18 ετών και άνω

Η ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή της κυβέρνησης στη Βρετανία συνέστησε την επέκταση του προγράμματος τρίτης δόσης του εμβολίου σε όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης όμικρον που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) ανακοίνωσε ότι η τρίτη δόση θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους τους ενήλικες, μετά την ανακάλυψη της παραλλαγής όμικρον.

Η ενισχυτική δόση είναι προς το παρόν διαθέσιμη στη Βρετανία μόνο σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υγείας ή σε κοινωνικούς λειτουργούς και σε ευάλωτα άτομα.

Το να χορηγηθεί η αναμνηστική δόση και στα άτομα ηλικίας 18-39 ετών σημαίνει ότι 12,8 εκατομμύρια επιπλέον πολίτες θα λάβουν την τρίτη δόση. Περισσότεροι από 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι την έχουν ήδη κάνει.

Η JCVI λέει ότι αυτές οι ενισχυτικές δόσεις πρέπει να αποτελούνται είτε από το σκεύασμα της Pfizer είτε από μισή δόση του εμβολίου της Moderna.

Το συνιστώμενο διάστημα μεταξύ του δεύτερου εμβόλου και της τρίτης δόσης θα πρέπει τώρα να μειωθεί σε μόλις τρεις μήνες (από έξι), σύμφωνα με την JCVI.

Επίσης, η επιτροπή καλεί τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 15 ετών να λάβουν μια δεύτερη δόση, τρεις μήνες μετά την πρώτη τους.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι έχει αποδεχτεί αυτή τη συμβουλή, αλλά ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατέστησε σαφές ότι περίμενε τις συστάσεις των επιστημόνων πριν λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνέντευξης Τύπου για την Covid το περασμένο Σάββατο.

Η απόφαση της JCVI έρχεται μετά τον εντοπισμό εννέα κρουσμάτων της Ομικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ πολύ περισσότερα κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης αναμένεται να καταγραφούν τις επόμενες ημέρες στη χώρα.

Η νέα παραλλαγή πιστεύεται ότι είναι πιο μεταδοτική από προηγούμενα στελέχη του ιού, αν και ο κίνδυνος που ενέχει για τα μολυσμένα άτομα και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων εναντίον της παραμένουν ασαφή.

Η κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε «προσωρινά και προληπτικά» μέτρα το Σάββατο, σε μια προσπάθεια να περιορίσει νωρίς πιθανές νέες εξάρσεις.

Οι νέοι κανόνες, που θα τεθούν σε εφαρμογή την Τρίτη, καθιστούν υποχρεωτικές τις μάσκες στους χώρους λιανικής και στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αγγλία, ενώ οι μαθητές από το 7ο έτος και άνω – μαζί με το προσωπικό του σχολείου και τους επισκέπτες, θα πρέπει να καλύπτουν τα πρόσωπά τους στους κοινόχρηστους χώρους.

Οι ταξιδιώτες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Τρίτη πρέπει να υποβληθούν σε τεστ PCR και να απομονωθούν μέχρι να λάβουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.