Header Ads

Η μετάλλαξη Ομικρον επιβάλλει την τρίτη δόση του εμβολίου

Ψυχραιμία αλλά και εντατικοποίηση των εμβολιασμών ως «απάντηση» στην παγκόσμια ανησυχία που έχει προκαλέσει η νέα μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού συνέστησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

COVID-19

6.677 νέα κρούσματα και 104 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

«Χρειάζεται ψυχραιμία για τη νέα μετάλλαξη Ομικρον. Δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτική είναι, αν και αναμένεται η μεταδοτικότητα να είναι αυξημένη. Επίσης απασχολεί αν προκαλεί βαρύτερη νόσο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους αλλά μάλλον σε μικρό αριθμό. Ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των μεταλλάξεων, παραμένει ασπίδα προστασίας» τόνισε η κ.Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στην Ομικρον, είπε ότι το ιδιαίτερο «είναι ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων που εμφανίζει στο γονίδιο της πρωτεΐνης της ακίδας, που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στον οργανισμό», συμπληρώνοντας ότι «οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και χρειάζεται χρόνος για τις απαντήσεις».

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν είναι γνωστό σε αυτή τη φάση πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η εν λόγω νέα μετάλλαξη προκαλεί βαρύτερη νόσο. Οπως ανέφερε, βάσει των όσων γνωρίζουμε από τις λοιμώξεις στη νότια Αφρική τα συμπτώματα «ήταν ήπια, με κακουχίες και μυαλγίες», ωστόσο στους ασθενείς που καταγράφηκαν ήταν νεαροί.

«Εχει αυξηθεί ο φόβος, ότι μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, αλλά το μέγεθος του προβλήματος αναμένεται μικρό», τόνισε με νόημα. «Η εμφάνιση της Ομικρον μας υπαγορεύει εντατικοποίηση των εμβολιασμών και τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού», συμπλήρωσε.

Εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών

Σχετικά με τον επικείμενο εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, ανέφερε ότι «η μελέτη αποτελεσματικότητας έδειξε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες».

«Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια θα έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία για να τεκμηριώσουμε την άποψη μας για τον εμβολιασμό των παιδιών», υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου.

Από την πλευρά του ενώ ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι η πρώτη παραλαβή των εμβολίων για τα παιδιά από την Pfizer αναμένεται μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «ελληνικό πιστοποιητικό (σ.σ. εμβολιασμού) θα δίνεται μόνο στις περιπτώσεις που κάνει κάποιος την 3η δόση στην Ελλάδα».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.